3.5 C
Kielce
piątek, 3 maja, 2024
Strona głównaAktualnościModa na EtnoFit – ruszył ogólnopolski projekt prowadzony przez BCK w Piekoszowie...

Moda na EtnoFit – ruszył ogólnopolski projekt prowadzony przez BCK w Piekoszowie i Fundację Kulturalna Przestrzeń

Zobacz

Zupa-krem paprykowo-pomidorowy z mozzarellą, kurczak a’la przepiórka, czyli nadziewane udka, a na deser tiramisu w bardziej polskim wydaniu. Te wszystkie potrawy przygotowano podczas pierwszych warsztatów kulinarnych organizowanych w ramach ogólnopolskiego projektu „Moda na EtnoFit”. Jego pomysłodawcą i koordynatorem na całą Polskę jest Biblioteka Centrum Kultury w Piekoszowie wraz z Fundacją Kulturalna Przestrzeń.

Celem projektu jest promowanie staropolskiej kuchni regionalnej i łączenie tego, co tradycyjne ze zdrowym odżywianiem – mówi Joanna Makuch Prezes Fundacji Kulturalna Przestrzeń, koordynator przedsięwzięcia realizowanego wspólnie z Biblioteką Centrum Kultury w Piekoszowie. – Projekt „Moda na EtnoFit” postanowiliśmy skierować do Kół Gospodyń Wiejskich, Klubów Seniora, Uniwersytetów Trzeciego Wieku oraz Uniwersytetów Ludowych ze wszystkich województw Polski. W ramach projektu w każdym województwie odbędą się warsztaty kulinarne prowadzone przez znanych w danym regionie profesjonalnych kucharzy. Efektem wszystkich tych warsztatów będzie wydanie publikacji książkowej z przepisami ze wszystkich regionów Polski. Powstanie też kulinarna gra planszowa. Dodatkowo zorganizujemy tzw. Rynki Smaków, na których prezentowane będą tradycyjne wyroby z danego regionu, a na zakończenie już w gminie Piekoszów odbędzie się Festiwal Etno Fit Smaki z wieloma kulinarnymi niespodziankami – zapowiada prezes Joanna Makuch.

Pod wrażeniem ogólnopolskiego zasięgu i rozmachu projektu był wójt gminy Piekoszów Zbigniew Piątek. – Cieszę się, że to właśnie gmina Piekoszów jest koordynatorem tak dużego projektu o ogólnopolskim zasięgu. To udowadnia, że jesteśmy w stanie prowadzić ważnie społeczne działania wybiegające już nie tylko poza ramy gminy, ale nawet województwa – mówi wójt gminy Piekoszów Zbigniew Piątek, który nie mógł się nachwalić zdolności kulinarnych biorących udział w projekcie przedstawicieli kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń. – Pomysł połączenia kuchni staropolskiej z elementami fit jest bardzo ciekawy i z pewnością wzbogaci w wiedzę i nowe umiejętności uczestników warsztatów – dodał.

W pierwszych warsztatach kulinarnych udział wzięli: KGW Aktywna Brynica, KGW Kierzanki, KGW Rykoszyn, KGW Promnik, KGW Strzałkowianki, KGW Dumne Lesiczanki z Lesicy, Koło Aktywnych Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Radomicach, Powiatowa Rada KGW Końskie, Kreatywne Kobietki ze Szczukowic oraz Klub Seniora z Piekoszowa. Łącznie do gotowania w świetlicy w Wincentowie zabrało się trzydzieści prawdziwych mistrzyń kulinarnych z terenu całego województwa, które zostały podzielone na trzy grupy. Gotowano pod czujnym okiem znanego i cenionego w regionie kucharza Mirosława Ciołaka. – Kuchnia Polska w wydaniu fit jest niezwykle ciekawa i to staramy się udowodnić. Dziś serwujemy zupę-krem paprykowo-pomidorowy z mozzarellą, kurczaka a’la przepiórka, czyli nadziewane udka mięsem mielonym, boczkiem i cebulą na sałatce z boczniaków z sosem kremowym z sera topionego, a na deser tiramisu w bardziej polskim wydaniu, bez żółtka, ale za to z ziarnami chia, na kruszonych ciastkach. Uczymy się gotować smacznie i lekko. Warto też korzystać z lokalnych produktów i kupować to, co polskie od polskich dostawców. To wszystko gwarantuje prawdziwą jakość, a w efekcie końcowym fantastyczny smak potraw – przekonuje znany kucharz Mirosław Ciołak.

Zdaniem senatora Krzysztofa Słonia, realizacja projektu pod przewodnictwem gminy Piekoszów w szesnastu województwach na terenie kraju pozwoli na poznanie bogatej oferty kulinarnej poszczególnych regionów Polski. – Takie spotkania to nie tylko nauka, ale i świetna integracja. Gratuluję pomysłu Fundacji Kulturalna Przestrzeń, która wraz z Biblioteką Centrum Kultury w Piekoszowie realizuje ten ogólnopolski projekt. Takie warsztaty, jak i cały zamysł projektu, to coś wyjątkowego. Uczestnicząc w tego typu przedsięwzięciach poznajemy bogatą ofertę kulinarną poszczególnych regionów Polski. Dzięki temu projektowi możemy naszą staropolską kuchnię urozmaicić akcentem fit – mówił oczarowany smakami wszystkich potraw senator Krzysztof Słoń.

W ramach prowadzonego w szesnastu województwach w Polsce projektu „Moda na EtnoFit” powstanie książka kucharska z najlepszymi przepisami poszczególnych regionów i gra planszowa. Na zakończenie w Piekoszowie zostanie zorganizowany Festiwal Smaków z wieloma atrakcjami kulinarnymi.

Aktualności

Stłuczony łokieć, naklejony plaster i podziękowania

Po krótkiej wczorajszej interwencji policjantów, nieoczekiwanie do kieleckiej komendy wpłynęły podziękowania. Stróże prawa przy popularnym skwerze Szarych Szeregów opatrzyli...

Polecamy