3.5 C
Kielce
środa, 27 sierpnia, 2025
Strona głównaAktualnościModa na EtnoFit – ruszył ogólnopolski projekt prowadzony przez BCK w Piekoszowie...

Moda na EtnoFit – ruszył ogólnopolski projekt prowadzony przez BCK w Piekoszowie i Fundację Kulturalna Przestrzeń

Zobacz

Zupa-krem paprykowo-pomidorowy z mozzarellą, kurczak a’la przepiórka, czyli nadziewane udka, a na deser tiramisu w bardziej polskim wydaniu. Te wszystkie potrawy przygotowano podczas pierwszych warsztatów kulinarnych organizowanych w ramach ogólnopolskiego projektu „Moda na EtnoFit”. Jego pomysłodawcą i koordynatorem na całą Polskę jest Biblioteka Centrum Kultury w Piekoszowie wraz z Fundacją Kulturalna Przestrzeń.

Celem projektu jest promowanie staropolskiej kuchni regionalnej i łączenie tego, co tradycyjne ze zdrowym odżywianiem – mówi Joanna Makuch Prezes Fundacji Kulturalna Przestrzeń, koordynator przedsięwzięcia realizowanego wspólnie z Biblioteką Centrum Kultury w Piekoszowie. – Projekt „Moda na EtnoFit” postanowiliśmy skierować do Kół Gospodyń Wiejskich, Klubów Seniora, Uniwersytetów Trzeciego Wieku oraz Uniwersytetów Ludowych ze wszystkich województw Polski. W ramach projektu w każdym województwie odbędą się warsztaty kulinarne prowadzone przez znanych w danym regionie profesjonalnych kucharzy. Efektem wszystkich tych warsztatów będzie wydanie publikacji książkowej z przepisami ze wszystkich regionów Polski. Powstanie też kulinarna gra planszowa. Dodatkowo zorganizujemy tzw. Rynki Smaków, na których prezentowane będą tradycyjne wyroby z danego regionu, a na zakończenie już w gminie Piekoszów odbędzie się Festiwal Etno Fit Smaki z wieloma kulinarnymi niespodziankami – zapowiada prezes Joanna Makuch.

Pod wrażeniem ogólnopolskiego zasięgu i rozmachu projektu był wójt gminy Piekoszów Zbigniew Piątek. – Cieszę się, że to właśnie gmina Piekoszów jest koordynatorem tak dużego projektu o ogólnopolskim zasięgu. To udowadnia, że jesteśmy w stanie prowadzić ważnie społeczne działania wybiegające już nie tylko poza ramy gminy, ale nawet województwa – mówi wójt gminy Piekoszów Zbigniew Piątek, który nie mógł się nachwalić zdolności kulinarnych biorących udział w projekcie przedstawicieli kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń. – Pomysł połączenia kuchni staropolskiej z elementami fit jest bardzo ciekawy i z pewnością wzbogaci w wiedzę i nowe umiejętności uczestników warsztatów – dodał.

W pierwszych warsztatach kulinarnych udział wzięli: KGW Aktywna Brynica, KGW Kierzanki, KGW Rykoszyn, KGW Promnik, KGW Strzałkowianki, KGW Dumne Lesiczanki z Lesicy, Koło Aktywnych Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Radomicach, Powiatowa Rada KGW Końskie, Kreatywne Kobietki ze Szczukowic oraz Klub Seniora z Piekoszowa. Łącznie do gotowania w świetlicy w Wincentowie zabrało się trzydzieści prawdziwych mistrzyń kulinarnych z terenu całego województwa, które zostały podzielone na trzy grupy. Gotowano pod czujnym okiem znanego i cenionego w regionie kucharza Mirosława Ciołaka. – Kuchnia Polska w wydaniu fit jest niezwykle ciekawa i to staramy się udowodnić. Dziś serwujemy zupę-krem paprykowo-pomidorowy z mozzarellą, kurczaka a’la przepiórka, czyli nadziewane udka mięsem mielonym, boczkiem i cebulą na sałatce z boczniaków z sosem kremowym z sera topionego, a na deser tiramisu w bardziej polskim wydaniu, bez żółtka, ale za to z ziarnami chia, na kruszonych ciastkach. Uczymy się gotować smacznie i lekko. Warto też korzystać z lokalnych produktów i kupować to, co polskie od polskich dostawców. To wszystko gwarantuje prawdziwą jakość, a w efekcie końcowym fantastyczny smak potraw – przekonuje znany kucharz Mirosław Ciołak.

Zdaniem senatora Krzysztofa Słonia, realizacja projektu pod przewodnictwem gminy Piekoszów w szesnastu województwach na terenie kraju pozwoli na poznanie bogatej oferty kulinarnej poszczególnych regionów Polski. – Takie spotkania to nie tylko nauka, ale i świetna integracja. Gratuluję pomysłu Fundacji Kulturalna Przestrzeń, która wraz z Biblioteką Centrum Kultury w Piekoszowie realizuje ten ogólnopolski projekt. Takie warsztaty, jak i cały zamysł projektu, to coś wyjątkowego. Uczestnicząc w tego typu przedsięwzięciach poznajemy bogatą ofertę kulinarną poszczególnych regionów Polski. Dzięki temu projektowi możemy naszą staropolską kuchnię urozmaicić akcentem fit – mówił oczarowany smakami wszystkich potraw senator Krzysztof Słoń.

W ramach prowadzonego w szesnastu województwach w Polsce projektu „Moda na EtnoFit” powstanie książka kucharska z najlepszymi przepisami poszczególnych regionów i gra planszowa. Na zakończenie w Piekoszowie zostanie zorganizowany Festiwal Smaków z wieloma atrakcjami kulinarnymi.

Galeria

Aktualności

Mieszkanie po rozwodzie lub spadku? Zobacz, dlaczego szybki skup to często najlepsze wyjście

Mieszkanie, które kiedyś było centrum życia rodzinnego, nagle staje się źródłem konfliktu, niepewności i dodatkowego stresu? W sytuacji, gdy...

Polecamy