Nakładem Muzeum Wsi Kieleckiej ukazała się książeczka kucharska zatytułowana “Świętokrzyskie Smaki” . – Książka jest pokłosiem pierwszego lockdownu, który zmusił muzea do zwiększenia aktywności w sieci. Jej pierwsza wersja ukazała się w wersji elektronicznej , w zakładce Wydawnictwa na www.mwk.com.pl , następnie została wzbogacona o desery i w pełniejszej wersji wydrukowana – mówi Tadeusz Sikora, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
W książce znajdziemy przepisy na charakterystyczne dla Regionu Świętokrzyskiego potrawy, od przystawek poprzez zupy i dania główne do deserów oraz nalewki, między innymi na : męcybuły, zagrychę bielińską, kugiel, chrzanicę, gęsie mazidło, bułeczki drożdżowe z serem, nalewkę miodową i wiele innych.
Przepisy zostały przekazane przez Koła Gospodyń Wiejskich, inne zostały wyszukane w muzealnych wydawnictwach etnograficznych, część opracowali mistrzowie kuchni, którzy realizowali w Muzeum Wsi Kieleckiej szkolenia dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne. W książce znalazły się także informacje dotyczące historii świętokrzyskiej kuchni, zwyczajów kulinarnych mieszkańców dawnej wsi kieleckiej.
Wydawnictwo od dziś znajduje się w sprzedaży, można je kupić w księgarni internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej za 10 zł.