˝Spotkania z Człowiekiem˝ – promocja książki Danieli Kowalskiej – oglądaj w ITV MORAWICA

0
W Samorządowym Centrum Kultury w Morawicy odbyło się spotkanie promujące drugi tom książki Danieli Kowalskiej zatytułowany „Spotkania z Człowiekiem”. Na promocję przybyły tłumy wielbicieli talentu i osoby Pani Danieli.  

Tropami Świętokrzyskich Dinozaurów

0

To tytuł nowej wystawy, jaka zagościła w Muzealnej Izbie Górnictwa Kruszcowego w Miedziance. Oficjalne jej otwarcie miało miejsce 13 lipca. Nowa ekspozycja została przygotowana przez naukowców z Państwowego Instytutu Geologicznego w Warszawie. Niezwykle ciekawą wystawę będzie można podziwiać przez najbliższy rok.

                Jakie dinozaury żyły na terenie świętokrzyskim przed milionami lat i jakich były rozmiarów – na te i podobne pytania  znajdą odpowiedź wszyscy, którzy odwiedzą nową wystawę prezentowaną od 13 lipca w Muzealnej Izbie Górnictwa Kruszcowego w Miedziance. Tropy zwierząt zamieszkujących ten teren około 150 – 200 milionów lat temu, figury dinozaurów i wiele ciekawych informacji bez wątpienia przybliżą wiedzę na temat dinozaurów. – Odciski znajdujące się na wystawie to oryginały przede wszystkim z regionu świętokrzyskiego, aczkolwiek można również zobaczyć odlewy z Chin – poinformował autor wystawy, profesor Włodzimierz Mizerski z Państwowego Instytutu Geologicznego.

            Wszyscy, którzy przybyli na otwarcie nowej ekspozycji w Muzealnej Izbie Górnictwa Kruszcowego mogli przekonać się jak różnorodne zwierzęta zamieszkiwały ten teren około 150 do 200 milionów lat temu. Nową wystawę uroczyście otworzył Burmistrz Gminy i Miasta Chęciny, Robert Jaworski wraz z Profesorem Włodzimierzem Mizerskim, z Państwowego Muzeum Geologicznego w Warszawie. – Muzealna Izba Górnictwa Kruszcowego istnieje od 2008 roku i jest ona symbolem górnictwa również tym związanym z wydobyciem surowców skalnych – przypomniał włodarz Gminy i Miasta Chęciny, Robert Jaworski, podkreślając, że Chęciny to raj dla geologów. – Na terenie naszej gminy można napotkać na skały z różnych okresów ziemi. Badacze mówią, że robiąc jeden krok na ziemi chęcińskiej można przenieść się o miliony lat wstecz. Posiadając tak wielkie bogactwo, już kilka lat temu podjęliśmy kroki w kierunku wyeksponowaniu górnictwa. Na naszym terenie powstał Szlak Archeogeologiczny, wybudowano też Europejskie Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach, gdzie zjeżdżają naukowcy z całego świata. Plany rozwoju mamy też co do Miedzianki. Chcielibyśmy udostępnić dwie sztolnie: Zofię i Teresę. Jestem przekonany, że zarówno bogactwo geologiczne ziemi chęcińskiej, jak i niezwykle ciekawe wystawy w Muzealnej Izbie Górnictwa Kruszcowego ożywią Miedziankę i przyciągną tu turystów – zakończył Burmistrz Robert Jaworski, składając serdeczne podziękowania na ręce twórców i organizatorów wystawy, a także licznie przybyłych gości, wśród których nie zabrakło: Wójta Gminy Piekoszów, Zbigniewa Piątka; Dyrektora Państwowego Instytutu Geologicznego w Kielcach, Sylwestra Salwy; Wiceprzewodniczących Rady Miejskiej w Chęcinach, Jarosława Idziaka i Waldemara Jacha; Radnych Rady Miejskiej w Chęcinach: Rafała Gajosa i Wandy Polańskiej; Dyrektora Zamku Królewskiego, Grzegorza Pierzaka; Dyrektora SP w Polichnie, Joanny Jawornik oraz Wicedyrektora ZSO Chęciny, Grażyny Barwinek;  Radnej okręgu Zajączkowa, Alicji Bełtowskiej oraz Sołtys Zajączkowa, Lidii Szymkiewicz. Wśród gości byli także pracownicy Państwowego Muzeum Geologicznego w Warszawie oraz mieszkańcy Miedzianki również ci związani z górnictwem, dyrektorzy lokalnych szkół i młodzież szkolna.

            Niezwykle ciekawie podczas uroczystego otwarcia o nowej ekspozycji mówili pracownicy Muzeum Geologicznego Państwowego Instytutu Geologicznego w Warszawie. – Wydaje się, że 150 – 200 milionów lat wstecz to czas bardzo odległy. Gdyby jednak porównać dzieje ziemi do jednego roku, to okazałoby się, że to zaledwie 15 grudnia ubiegłego roku – przekonywał profesor Włodzimierz Mizerski. – W naszym regionie żyło sporo dinozaurów. Wystawa eksponuje ślady gadów, które odbiły się kilkaset milionów lat temu chociażby w błocie, a później z biegiem czasu zasypał je piasek i teraz właśnie zostały odkryte. Ślady te są niezwykle istotne, ponieważ dzięki nim możemy oszacować rozmiary żyjących tu dinozaurów – mówił profesor Włodzimierz Mizerski, autor wystawy.

            Jak zapowiedziano podczas uroczystego otwarcia, w planach jest już kolejna wystawa tworzona razem z Akademią Górniczo-Hutniczą w Krakowie. Tym razem będzie ona dotyczyć elementów górnictwa – czyli tematu ściśle związanego z Miedzianką. Prowadzone są również rozmowy związane ze stworzeniem podziemnej trasy w Miedziance.

MTBCrossMaraton w Morawicy. Wystartowało 500 osób! – oglądaj w ITV w Morawicy

0
Łącznie pięciuset biegaczy i rowerzystów wzięło udział w tegorocznej edycji dwudniowych ogólnopolskich zawodów MTBCrossMaraton. Miasto i Gmina Morawica gospodarzem wydarzenia było już po raz trzeci.  Zawodnicy mieli do wyboru różne poziomy trudności tras. Wszystkie były jednak wytyczone tak, by móc podziwiać piękno świętokrzyskiej przyrody.  

MTBCrossMaraton w Morawicy. Wystartowało 500 osób!

0

Łącznie pięciuset biegaczy i rowerzystów wzięło udział w tegorocznej edycji dwudniowych ogólnopolskich zawodów MTBCrossMaraton. Miasto i Gmina Morawica gospodarzem wydarzenia było już po raz trzeci. Zawodnicy mieli do wyboru różne poziomy trudności tras. Wszystkie były jednak wytyczone tak, by móc podziwiać piękno świętokrzyskiej przyrody.

– Zawodnicy zjechali się nie tylko z całego województwa świętokrzyskiego, ale i spoza jego granic. Wszystkich ściągają do nas urokliwe tereny, przez które przebiegają trasy zarówno zawodów Cross-Run, jak i MTB CrossMaraton. Trasy na terenie Miasta i Gminy Morawica nie należą do najtrudniejszych ekstremalnych i górskich. Są to raczej trasy bardziej techniczne, wytyczone przez leśne duktu, ułożone tak, by pokazać, jak piękny jest nasz region. Biegacze mijali widoki zapierające dech w piersiach, na przykład na wzgórzu koło Łabędziowa, skąd rozpościera się szeroka panorama Kielc – mówi Bogdan Maziejuk z MTBCross, organizator zawodów.

Pierwszego dnia zawodów na mecie stanęli biegacze. Było ich ponad stu, a do wyboru mieli różne poziomy trudności tras. W półmaratonie pobiegło 41 zawodników. Dyszkę wybrało 102 biegaczy. Zanim jednak zawodnicy wystartowali wzięli udział w rozgrzewce. Wielu chwaliło pogodę – ciepły, ale niezbyt słoneczny dzień sprzyjał bieganiu. Uczestnicy zawodów zgodnie podkreślali, że warto i trzeba biegać. – Polecam każdemu. Bieganie pomaga walczyć nie tylko ze zbędnymi kilogramami, ale i ze stresem. Każdy skończony trening daje wielką satysfakcję – mówił Robert Prokopiuk, jeden z zawodników z terenu Miasta i Gminy Morawica.

Zawodnicy startowali sprzed Urzędu Miasta i Gminy w Morawicy, gdzie olimpijskich wyników życzył włodarz gminy, burmistrz Marian Buras. – Miasto i Gmina Morawica ma wiele urokliwych miejsc. U nas jest gdzie biegać i jest gdzie jeździć na rowerze. Warto tu przyjechać i napawać się tymi wszystkimi malowniczymi miejscami – zachęcał Burmistrz Miasta i Gminy Morawica, Marian Buras.

Niedziela była drugim dniem MTBCrossMaraton zorganizowanym w Morawicy. Tym razem na starcie stanęli cykliści. Kilkaset zakręconych rowerowo ludzi walczyło na trzech dystansach. Najdłuższy, koronny dystans Master to 83 km, średni to Fan 45 km i najkrótszy Family – 23km. Dość szybka, łatwa trasa tej edycji pozwoliła zawodnikom cieszyć się wspaniałymi widokami i pięknymi miejscami. Na zakończenie na wszystkich uczestników czekały medale, a na najlepszych puchary i nagrody.

Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego rozstrzygnięty!

0
Nabity filet kaszą gryczaną podany na pęczaku z warzywami i kurkami leśnymi w sosie szczypiorkowym przygotowany przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej – Najsmaczniejszą Potrawą Powiatu Kieleckiego! Finał konkursu odbył się 16 lipca na rynku w Rakowie. Do kulinarnych zmagań stanęło 31 ekip z 17 gmin. Motywem przewodnim wszystkich dań była kasza. Konkurs na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego organizowany jest przez Starostwo Powiatowe w Kielcach i adresowany głównie do Kół Gospodyń Wiejskich i Gospodarstw Agroturystycznych, niemniej jednak mogły w nim wziąć udział również osoby indywidualne z terenu całego Powiatu. Z okazji jubileuszowej edycji Konkursu Organizatorzy planują wydanie książki kucharskiej z przepisami potraw, które od 2008 roku pojawiły się na konkursie. Danie przygotowane przez KGW Wola Jachowa okazało się bezkonkurencyjne i zajęło pierwsze miejsce. Oprócz dyplomu i statuetki za Najsmaczniejszą Potrawę na Panie czekała jeszcze jedna niespodzianka. Nagrodą w konkursie okazały się również warsztaty z szefem kuchni Hotelu Best Western Grand Hotel w Kielcach, Rafałem Korusem, jednocześnie przewodniczącym jury w Rakowie, uroczysta kolacja w tymże Hotelu oraz umieszczenie zwycięskiego dania w hotelowym menu. Serdecznie gratulujemy naszym reprezentantkom i życzymy dalszych sukcesów!

Smacznie i muzycznie w Rakowie

0
Trzeba przyznać, że rakowskie sukiennice zachwyciły smakiem. To właśnie tu można było skosztować najsmaczniejszych potrawy Powiatu Kieleckiego, a wszystko to przy skocznych dźwiękach Kapel Ludowych. 16 lipca, na rynku w Rakowie Starostwo Powiatowe w Kielcach zorganizowało X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego oraz XIV Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych. – To było fantastyczne wydarzenie – podsumowała wójt gminy raków, Alina Siwonia, przypominając, że gmina Raków składa się przede wszystkich z małych miejscowości. – U nas kultywuje się folklor, pielęgnuje się tradycje, a muzyka ludowa i potrawy mające korzenie głęboko w przeszłości są esencją naszej kultury ludowej i tradycji. Jestem zachwycona tym, że starosta Powiatu Kieleckiego, Michał Godowski, zechciał zorganizować to niezwykłe wydarzenie właśnie u nas. Mam nadzieję, że będzie ono kontynuowane w gminie Raków – mówiła wójt gminy Raków, Alina Siwonia. Wydarzenie, które na rynku w Rakowie zgromadziło prawdziwych smakoszy i miłośników tradycyjnej muzyki ludowej rozpoczął koncert „Gospodarze gościom” przygotowany przez rakowski Zespół Śpiewaczy Życinianki oraz zespół dziecięcy Fijołecki. – Bardzo zależało mi na tym, abyśmy mieli wśród dzieci zespół, który będzie kultywował tradycje ludowe. I tak, stworzyliśmy zespół dziecięcy „Fijołecki”, który działa zaledwie ponad rok, a naprawdę pięknie śpiewa. Zachwyciły także „Życinianki”, które muzykę ludową mają po prostu we krwi. Jedną z członkiń jest nawet radna Jadwiga Zięcik, która jest prawdziwą duszą zespołu – mówi wójt gminy Raków, Alina Siwonia. – Wiedząc, że nasi mieszkańcy kochają folklor, umożliwiliśmy im bezpłatny dojazd na nasz rynek, aby wszyscy, którzy mają tę muzykę dzieciństwa w pamięci mogli się nią nacieszyć i napawać znakomitymi rytmami muzyki ludowej – dodaje wójt, Alina Siwonia. Trzeba przyznać, że koncert, podczas którego wystąpiło jedenaście kapel ludowych z powiatu kieleckiego ściągnął prawdziwe tłumy. Na scenie kolejno stanęli: Kapela Bielińska, Kapela Łysogórska, Kapela Świętokrzyska Jodły, Kapela z Kakonina, Kapela z Wincentowa, Kapela z Rykoszyna, Kapela Henryka Janusa, Rodzinna Kapela Korbanów, Kapela Rudkowska, Kapela Pierzchniczanie oraz Kapela Sióstr Piotrowicz. Tłoczno było nie tylko przed sceną, ale także w rakowskich sukiennicach, gdzie można było skosztować wszystko to, co najsmaczniejsze w powiecie kieleckim. Miłośnicy wyjątkowego smaku kaszy podanej na różne sposoby, tradycyjnych potraw, wypieków czy smaków lata zamkniętych w różnego rodzaju nalewkach byli zachwyceni różnorodnością potraw. A było co próbować, bo do konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego zgłoszono aż trzydzieści potraw z osiemnastu gmin. Po długich naradach jury miejsce pierwsze zajął filet nabity kaszą w sosie kurkowym przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej. Dyplomy i nagrody pieniężne starosta Michał Godowski wręczył także wszystkim kapelom ludowym, prezentującym się podczas XIV Powiatowego Przegląd Kapel Ludowych. Warto podkreślić, że organizatorzy wydarzenia nie zapomnieli także o najmłodszych uczestnikach zabawy. To właśnie dla nich rozstawiono na rynku w Rakowie kolorowe dmuchańce. – Fantastyczna zabawa. Dzieci są zachwycone – mówili nie mniej zachwyceni rodzice maluchów.

Kapele Powiatu Kieleckiego dały piękny koncert w Rakowie

0
11 kapel z siedmiu gmin powiatu kieleckiego wzięło udział w Powiatowym Przeglądzie Kapel Ludowych, który odbył się 16 lipca na Rynku w Rakowie. Artyści spotkali się już po raz czternasty. Organizatorem wydarzenia było Starostwo Powiatowe w Kielcach.  Przegląd rozpoczął się od koncertu „Gospodarze gościom”, w którym wystąpił Zespół Śpiewaczy Życinianki oraz zespół dziecięcy Fijołecki z gminy Raków. Po koncercie i oficjalnym powitaniu gości kolejno na scenie zaprezentowali się Kapela Bielińska, Kapela Łysogórska, Kapela Świętokrzyska Jodły, Kapela z Kakonina, Kapela z Wincentowa, Kapela z Rykoszyna, Kapela Henryka Janusa, Rodzinna Kapela Korbanów, Kapela Rudkowska, Kapela Pierzchniczanie oraz Kapela Sióstr Piotrowicz. – Kapele i muzyka ludowa przez nie grana to nasze wielkie bogactwo kulturowe, które trzeba promować i pokazywać – mówił Michał Godowski, starosta Powiatu Kieleckiego. Na zakończenie XIV Powiatowego Przeglądu Kapel Ludowych rozdano dla wszystkich występujących dyplomy i nagrody finansowe. Przeglądowi towarzyszył X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.

KGW z Woli Jachowej zachwyciło smakiem podczas konkursu kulinarnego

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej zwyciężyło w jubileuszowym konkursie kulinarnym organizowanym już po raz dziesiąty przez Starostwo Powiatu Kieleckiego. Nawet najbardziej wybredni smakosze byli zachwyceni potrawą, jakie panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej przygotowały na X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. – Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu była kasza. Postanowiłyśmy więc przygotować filet nabity kaszą gryczaną w sosie kurkowym – mówiła Przewodnicząca KGW z Woli Jachowej Barbara Grzesik. – Kurki na sos zbierałyśmy wczoraj – przyznała Anna Susło. Panie odbierając główną nagrodę z rąk starosty Powiatu Kieleckiego Michała Godowskiego i szefa kuchni Best Western Grand Hotel, Rafała Korusa, nie kryły wzruszenia. – Gotujemy od ośmiu lat, kierując się zasadą, że ma być tak jak w domu. Taka też jest nasza potrawa, do której użyłyśmy najwyższej jakości produktów, bo tylko takie gwarantują wysoką jakość potrawy – przyznała Barbara Grzesik, Przewodnicząca KGW z Woli Jachowej. Warto przypomnieć, że Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej dwa lata temu również zajęło pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym za Naleśniki gryczane z wołowiną. – Panie były bezkonkurencyjne. To była fantastyczna podróż kulinarna – podkreślał Rafał Korus, szef kuchni Best Western Grand Hotel, podkreślając, że jury przy wyborze najsmaczniejsze potrawy kierowało się nie tylko smakiem, ale i estetyką podania potrawy oraz sposobem jej prezentacji.

Najsmaczniejsza Potrawa Powiatu Kieleckiego

0
Leśna polewka z kaszą jaglaną, kotlety drobiowe z kaszą gryczaną, kasza po chłopsku, pulpety z kaszy po myśliwsku, zawstydzona kasza, jagieloki w sosie kurkowym, filet nabity kaszą jaglaną w sosie kurkowym, a nawet chleb ekologiczny z mąki i kaszy jaglanej – te i wiele innych potraw na bazie kaszy królowało podczas X Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Do jubileuszowego konkursu zakwalifikowało się 31 potraw potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i gospodarstwa agroturystyczne z osiemnastu gmin powiatu kieleckiego. Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem Rafała Korusa – szefa kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach i Michała Godowskiego – starosty Powiatu Kieleckiego. Po degustacji potraw jury udało się na naradę. Jednogłośnie miejsce pierwsze zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej za filet nabity kaszą w sosie kurkowym. Miejsce drugie przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich z Niestachowa za delikatne pierożki w okrasie skąpane, a miejsce trzecie zdobyło Stowarzyszenie „Wierna Rzeka” za zawstydzoną kaszę. Wyróżnienia otrzymali: Beata Przeździecka za kaszę jaglaną ze śliwkami suszonymi, KGW „Życinianki” za pierogi z kaszą i serem, Stowarzyszenie Zelejowa Piękna i Zdrowa za kaszę po chłopsku i KGW „Zaborzanki” za kaszę z warzywami. – Odbywający się co roku konkurs to wspaniała tradycja kulinarna naszego regionu. Do zmagań kulinarnych stają koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz indywidualni mieszkańcy powiatu kieleckiego – mówi starosta kielecki, Michał Godowski, który był zachwycono pomysłowością najlepszych kucharzy powiatu kieleckiego. Podobnie jak Rafał Korus, szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach. – Muszę przyznać, że wszystkie potrawy były pyszne, a w szczególności zachwyciła mnie potrawa zwycięska. To było niesamowite połączenie smaków – podkreślał Rafał Korus. Warto dodać, że przepisy na wszystkie potrawy biorące udział w konkursie będzie można znaleźć w specjalnej książce, która zostanie wydana przez Starostwo Powiatowe w Kielcach.

Mikołaj Luft zwycięzcą Triathlonu w Chęcinach [DUŻO ZDJĘĆ]

0

15 lipca, do Chęcin zjechało blisko dwustu zawodników z całej Polski, aby zmierzyć się ze sobą w trzech konkurencjach, takich jak: pływanie, bieganie i jazda na rowerze. Triathloniści do królewskiego miasteczka wrócili po dwudziestu latach.

Wydarzenie rozpoczęło się w Aquatica Park Bolmin. To właśnie tu, w zbiorniku wodnym w Bolminie, blisko dwustu zawodników przepłynęło dystans 950 metrów, następnie rowerem przejechało trasę 40 kilometrów do Chęcin, a spod hali widowiskowo-sportowej w Chęcinach „Pod Basztami” pobiegło 10 kilometrów.

Chęciny Triathlon 2017 to jedno z ogólnopolskich wydarzeń mających na celu promocję Triathlonu i propagowanie zdrowego trybu życia oraz aktywnego wypoczynku i rekreacji. – Po dwudziestu latach ta wielka impreza sportowa powróciła nareszcie do Chęcin. Warto przypomnieć, że 27 kwietnia 1997 roku w Chęcinach blisko stu zawodników stanęło na starcie Grand Prix Polski w Duathlonie – mówi Burmistrz Gminy i Miasta Chęciny, Robert Jaworski.

Ceremonia zakończenia Chęciny Triathlon 2017, podczas której najlepszym wręczono puchary i medale odbyła się na chęcińskiej starówce. Najlepsi triathloniści otrzymali z rąk Burmistrza Gminy i Miasta Chęciny, Roberta Jaworskiego nie tylko statuetki, ale i pamiątkowe szable.

Jak podkreślali uczestnicy triathlonu, trasa była dosyć trudna z dużą ilością przewyższczeń. Aby ją pokonać i dotrzeć na metę potrzeba długich treningów. – Triathlon to walka z własnymi słabościami. Nie liczy się wynik, a fakt dotarcia na metę – mówił Mikołaj Luft z LUFT TRI TEAM z Warszawy, który został niekwestionowanym zwycięzcą Triathlon Chęciny 2017 znacznie wyprzedzając pozostałych triathlonistów. Mikołaj Luft dotarł na metę w czasie 2 godzin, 2 sekund i 44 setnych sekundy.

Jak zapowiedziano, reaktywowany po dwudziestu latach triathlon w Chęcinach na stałe zapisze się w kalendarz wydarzeń królewskiej gminy. Organizatorami wydarzenia było Stowarzyszenie Triathlon Polska Kielce oraz Stowarzyszenie Pozytywnie Zakręceni. Patronat honorowy objął Burmistrz Gminy i Miasta Chęciny, Robert Jaworski.