MTBCrossMaraton w Morawicy. Wystartowało 500 osób! – oglądaj w ITV w Morawicy

0
Łącznie pięciuset biegaczy i rowerzystów wzięło udział w tegorocznej edycji dwudniowych ogólnopolskich zawodów MTBCrossMaraton. Miasto i Gmina Morawica gospodarzem wydarzenia było już po raz trzeci.  Zawodnicy mieli do wyboru różne poziomy trudności tras. Wszystkie były jednak wytyczone tak, by móc podziwiać piękno świętokrzyskiej przyrody.  

MTBCrossMaraton w Morawicy. Wystartowało 500 osób!

0

Łącznie pięciuset biegaczy i rowerzystów wzięło udział w tegorocznej edycji dwudniowych ogólnopolskich zawodów MTBCrossMaraton. Miasto i Gmina Morawica gospodarzem wydarzenia było już po raz trzeci. Zawodnicy mieli do wyboru różne poziomy trudności tras. Wszystkie były jednak wytyczone tak, by móc podziwiać piękno świętokrzyskiej przyrody.

– Zawodnicy zjechali się nie tylko z całego województwa świętokrzyskiego, ale i spoza jego granic. Wszystkich ściągają do nas urokliwe tereny, przez które przebiegają trasy zarówno zawodów Cross-Run, jak i MTB CrossMaraton. Trasy na terenie Miasta i Gminy Morawica nie należą do najtrudniejszych ekstremalnych i górskich. Są to raczej trasy bardziej techniczne, wytyczone przez leśne duktu, ułożone tak, by pokazać, jak piękny jest nasz region. Biegacze mijali widoki zapierające dech w piersiach, na przykład na wzgórzu koło Łabędziowa, skąd rozpościera się szeroka panorama Kielc – mówi Bogdan Maziejuk z MTBCross, organizator zawodów.

Pierwszego dnia zawodów na mecie stanęli biegacze. Było ich ponad stu, a do wyboru mieli różne poziomy trudności tras. W półmaratonie pobiegło 41 zawodników. Dyszkę wybrało 102 biegaczy. Zanim jednak zawodnicy wystartowali wzięli udział w rozgrzewce. Wielu chwaliło pogodę – ciepły, ale niezbyt słoneczny dzień sprzyjał bieganiu. Uczestnicy zawodów zgodnie podkreślali, że warto i trzeba biegać. – Polecam każdemu. Bieganie pomaga walczyć nie tylko ze zbędnymi kilogramami, ale i ze stresem. Każdy skończony trening daje wielką satysfakcję – mówił Robert Prokopiuk, jeden z zawodników z terenu Miasta i Gminy Morawica.

Zawodnicy startowali sprzed Urzędu Miasta i Gminy w Morawicy, gdzie olimpijskich wyników życzył włodarz gminy, burmistrz Marian Buras. – Miasto i Gmina Morawica ma wiele urokliwych miejsc. U nas jest gdzie biegać i jest gdzie jeździć na rowerze. Warto tu przyjechać i napawać się tymi wszystkimi malowniczymi miejscami – zachęcał Burmistrz Miasta i Gminy Morawica, Marian Buras.

Niedziela była drugim dniem MTBCrossMaraton zorganizowanym w Morawicy. Tym razem na starcie stanęli cykliści. Kilkaset zakręconych rowerowo ludzi walczyło na trzech dystansach. Najdłuższy, koronny dystans Master to 83 km, średni to Fan 45 km i najkrótszy Family – 23km. Dość szybka, łatwa trasa tej edycji pozwoliła zawodnikom cieszyć się wspaniałymi widokami i pięknymi miejscami. Na zakończenie na wszystkich uczestników czekały medale, a na najlepszych puchary i nagrody.

Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego rozstrzygnięty!

0
Nabity filet kaszą gryczaną podany na pęczaku z warzywami i kurkami leśnymi w sosie szczypiorkowym przygotowany przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej – Najsmaczniejszą Potrawą Powiatu Kieleckiego! Finał konkursu odbył się 16 lipca na rynku w Rakowie. Do kulinarnych zmagań stanęło 31 ekip z 17 gmin. Motywem przewodnim wszystkich dań była kasza. Konkurs na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego organizowany jest przez Starostwo Powiatowe w Kielcach i adresowany głównie do Kół Gospodyń Wiejskich i Gospodarstw Agroturystycznych, niemniej jednak mogły w nim wziąć udział również osoby indywidualne z terenu całego Powiatu. Z okazji jubileuszowej edycji Konkursu Organizatorzy planują wydanie książki kucharskiej z przepisami potraw, które od 2008 roku pojawiły się na konkursie. Danie przygotowane przez KGW Wola Jachowa okazało się bezkonkurencyjne i zajęło pierwsze miejsce. Oprócz dyplomu i statuetki za Najsmaczniejszą Potrawę na Panie czekała jeszcze jedna niespodzianka. Nagrodą w konkursie okazały się również warsztaty z szefem kuchni Hotelu Best Western Grand Hotel w Kielcach, Rafałem Korusem, jednocześnie przewodniczącym jury w Rakowie, uroczysta kolacja w tymże Hotelu oraz umieszczenie zwycięskiego dania w hotelowym menu. Serdecznie gratulujemy naszym reprezentantkom i życzymy dalszych sukcesów!

Smacznie i muzycznie w Rakowie

0
Trzeba przyznać, że rakowskie sukiennice zachwyciły smakiem. To właśnie tu można było skosztować najsmaczniejszych potrawy Powiatu Kieleckiego, a wszystko to przy skocznych dźwiękach Kapel Ludowych. 16 lipca, na rynku w Rakowie Starostwo Powiatowe w Kielcach zorganizowało X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego oraz XIV Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych. – To było fantastyczne wydarzenie – podsumowała wójt gminy raków, Alina Siwonia, przypominając, że gmina Raków składa się przede wszystkich z małych miejscowości. – U nas kultywuje się folklor, pielęgnuje się tradycje, a muzyka ludowa i potrawy mające korzenie głęboko w przeszłości są esencją naszej kultury ludowej i tradycji. Jestem zachwycona tym, że starosta Powiatu Kieleckiego, Michał Godowski, zechciał zorganizować to niezwykłe wydarzenie właśnie u nas. Mam nadzieję, że będzie ono kontynuowane w gminie Raków – mówiła wójt gminy Raków, Alina Siwonia. Wydarzenie, które na rynku w Rakowie zgromadziło prawdziwych smakoszy i miłośników tradycyjnej muzyki ludowej rozpoczął koncert „Gospodarze gościom” przygotowany przez rakowski Zespół Śpiewaczy Życinianki oraz zespół dziecięcy Fijołecki. – Bardzo zależało mi na tym, abyśmy mieli wśród dzieci zespół, który będzie kultywował tradycje ludowe. I tak, stworzyliśmy zespół dziecięcy „Fijołecki”, który działa zaledwie ponad rok, a naprawdę pięknie śpiewa. Zachwyciły także „Życinianki”, które muzykę ludową mają po prostu we krwi. Jedną z członkiń jest nawet radna Jadwiga Zięcik, która jest prawdziwą duszą zespołu – mówi wójt gminy Raków, Alina Siwonia. – Wiedząc, że nasi mieszkańcy kochają folklor, umożliwiliśmy im bezpłatny dojazd na nasz rynek, aby wszyscy, którzy mają tę muzykę dzieciństwa w pamięci mogli się nią nacieszyć i napawać znakomitymi rytmami muzyki ludowej – dodaje wójt, Alina Siwonia. Trzeba przyznać, że koncert, podczas którego wystąpiło jedenaście kapel ludowych z powiatu kieleckiego ściągnął prawdziwe tłumy. Na scenie kolejno stanęli: Kapela Bielińska, Kapela Łysogórska, Kapela Świętokrzyska Jodły, Kapela z Kakonina, Kapela z Wincentowa, Kapela z Rykoszyna, Kapela Henryka Janusa, Rodzinna Kapela Korbanów, Kapela Rudkowska, Kapela Pierzchniczanie oraz Kapela Sióstr Piotrowicz. Tłoczno było nie tylko przed sceną, ale także w rakowskich sukiennicach, gdzie można było skosztować wszystko to, co najsmaczniejsze w powiecie kieleckim. Miłośnicy wyjątkowego smaku kaszy podanej na różne sposoby, tradycyjnych potraw, wypieków czy smaków lata zamkniętych w różnego rodzaju nalewkach byli zachwyceni różnorodnością potraw. A było co próbować, bo do konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego zgłoszono aż trzydzieści potraw z osiemnastu gmin. Po długich naradach jury miejsce pierwsze zajął filet nabity kaszą w sosie kurkowym przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej. Dyplomy i nagrody pieniężne starosta Michał Godowski wręczył także wszystkim kapelom ludowym, prezentującym się podczas XIV Powiatowego Przegląd Kapel Ludowych. Warto podkreślić, że organizatorzy wydarzenia nie zapomnieli także o najmłodszych uczestnikach zabawy. To właśnie dla nich rozstawiono na rynku w Rakowie kolorowe dmuchańce. – Fantastyczna zabawa. Dzieci są zachwycone – mówili nie mniej zachwyceni rodzice maluchów.

Kapele Powiatu Kieleckiego dały piękny koncert w Rakowie

0
11 kapel z siedmiu gmin powiatu kieleckiego wzięło udział w Powiatowym Przeglądzie Kapel Ludowych, który odbył się 16 lipca na Rynku w Rakowie. Artyści spotkali się już po raz czternasty. Organizatorem wydarzenia było Starostwo Powiatowe w Kielcach.  Przegląd rozpoczął się od koncertu „Gospodarze gościom”, w którym wystąpił Zespół Śpiewaczy Życinianki oraz zespół dziecięcy Fijołecki z gminy Raków. Po koncercie i oficjalnym powitaniu gości kolejno na scenie zaprezentowali się Kapela Bielińska, Kapela Łysogórska, Kapela Świętokrzyska Jodły, Kapela z Kakonina, Kapela z Wincentowa, Kapela z Rykoszyna, Kapela Henryka Janusa, Rodzinna Kapela Korbanów, Kapela Rudkowska, Kapela Pierzchniczanie oraz Kapela Sióstr Piotrowicz. – Kapele i muzyka ludowa przez nie grana to nasze wielkie bogactwo kulturowe, które trzeba promować i pokazywać – mówił Michał Godowski, starosta Powiatu Kieleckiego. Na zakończenie XIV Powiatowego Przeglądu Kapel Ludowych rozdano dla wszystkich występujących dyplomy i nagrody finansowe. Przeglądowi towarzyszył X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.

KGW z Woli Jachowej zachwyciło smakiem podczas konkursu kulinarnego

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej zwyciężyło w jubileuszowym konkursie kulinarnym organizowanym już po raz dziesiąty przez Starostwo Powiatu Kieleckiego. Nawet najbardziej wybredni smakosze byli zachwyceni potrawą, jakie panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej przygotowały na X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. – Tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu była kasza. Postanowiłyśmy więc przygotować filet nabity kaszą gryczaną w sosie kurkowym – mówiła Przewodnicząca KGW z Woli Jachowej Barbara Grzesik. – Kurki na sos zbierałyśmy wczoraj – przyznała Anna Susło. Panie odbierając główną nagrodę z rąk starosty Powiatu Kieleckiego Michała Godowskiego i szefa kuchni Best Western Grand Hotel, Rafała Korusa, nie kryły wzruszenia. – Gotujemy od ośmiu lat, kierując się zasadą, że ma być tak jak w domu. Taka też jest nasza potrawa, do której użyłyśmy najwyższej jakości produktów, bo tylko takie gwarantują wysoką jakość potrawy – przyznała Barbara Grzesik, Przewodnicząca KGW z Woli Jachowej. Warto przypomnieć, że Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej dwa lata temu również zajęło pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym za Naleśniki gryczane z wołowiną. – Panie były bezkonkurencyjne. To była fantastyczna podróż kulinarna – podkreślał Rafał Korus, szef kuchni Best Western Grand Hotel, podkreślając, że jury przy wyborze najsmaczniejsze potrawy kierowało się nie tylko smakiem, ale i estetyką podania potrawy oraz sposobem jej prezentacji.

Najsmaczniejsza Potrawa Powiatu Kieleckiego

0
Leśna polewka z kaszą jaglaną, kotlety drobiowe z kaszą gryczaną, kasza po chłopsku, pulpety z kaszy po myśliwsku, zawstydzona kasza, jagieloki w sosie kurkowym, filet nabity kaszą jaglaną w sosie kurkowym, a nawet chleb ekologiczny z mąki i kaszy jaglanej – te i wiele innych potraw na bazie kaszy królowało podczas X Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Do jubileuszowego konkursu zakwalifikowało się 31 potraw potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i gospodarstwa agroturystyczne z osiemnastu gmin powiatu kieleckiego. Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem Rafała Korusa – szefa kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach i Michała Godowskiego – starosty Powiatu Kieleckiego. Po degustacji potraw jury udało się na naradę. Jednogłośnie miejsce pierwsze zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej za filet nabity kaszą w sosie kurkowym. Miejsce drugie przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich z Niestachowa za delikatne pierożki w okrasie skąpane, a miejsce trzecie zdobyło Stowarzyszenie „Wierna Rzeka” za zawstydzoną kaszę. Wyróżnienia otrzymali: Beata Przeździecka za kaszę jaglaną ze śliwkami suszonymi, KGW „Życinianki” za pierogi z kaszą i serem, Stowarzyszenie Zelejowa Piękna i Zdrowa za kaszę po chłopsku i KGW „Zaborzanki” za kaszę z warzywami. – Odbywający się co roku konkurs to wspaniała tradycja kulinarna naszego regionu. Do zmagań kulinarnych stają koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz indywidualni mieszkańcy powiatu kieleckiego – mówi starosta kielecki, Michał Godowski, który był zachwycono pomysłowością najlepszych kucharzy powiatu kieleckiego. Podobnie jak Rafał Korus, szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach. – Muszę przyznać, że wszystkie potrawy były pyszne, a w szczególności zachwyciła mnie potrawa zwycięska. To było niesamowite połączenie smaków – podkreślał Rafał Korus. Warto dodać, że przepisy na wszystkie potrawy biorące udział w konkursie będzie można znaleźć w specjalnej książce, która zostanie wydana przez Starostwo Powiatowe w Kielcach.

Mikołaj Luft zwycięzcą Triathlonu w Chęcinach [DUŻO ZDJĘĆ]

0

15 lipca, do Chęcin zjechało blisko dwustu zawodników z całej Polski, aby zmierzyć się ze sobą w trzech konkurencjach, takich jak: pływanie, bieganie i jazda na rowerze. Triathloniści do królewskiego miasteczka wrócili po dwudziestu latach.

Wydarzenie rozpoczęło się w Aquatica Park Bolmin. To właśnie tu, w zbiorniku wodnym w Bolminie, blisko dwustu zawodników przepłynęło dystans 950 metrów, następnie rowerem przejechało trasę 40 kilometrów do Chęcin, a spod hali widowiskowo-sportowej w Chęcinach „Pod Basztami” pobiegło 10 kilometrów.

Chęciny Triathlon 2017 to jedno z ogólnopolskich wydarzeń mających na celu promocję Triathlonu i propagowanie zdrowego trybu życia oraz aktywnego wypoczynku i rekreacji. – Po dwudziestu latach ta wielka impreza sportowa powróciła nareszcie do Chęcin. Warto przypomnieć, że 27 kwietnia 1997 roku w Chęcinach blisko stu zawodników stanęło na starcie Grand Prix Polski w Duathlonie – mówi Burmistrz Gminy i Miasta Chęciny, Robert Jaworski.

Ceremonia zakończenia Chęciny Triathlon 2017, podczas której najlepszym wręczono puchary i medale odbyła się na chęcińskiej starówce. Najlepsi triathloniści otrzymali z rąk Burmistrza Gminy i Miasta Chęciny, Roberta Jaworskiego nie tylko statuetki, ale i pamiątkowe szable.

Jak podkreślali uczestnicy triathlonu, trasa była dosyć trudna z dużą ilością przewyższczeń. Aby ją pokonać i dotrzeć na metę potrzeba długich treningów. – Triathlon to walka z własnymi słabościami. Nie liczy się wynik, a fakt dotarcia na metę – mówił Mikołaj Luft z LUFT TRI TEAM z Warszawy, który został niekwestionowanym zwycięzcą Triathlon Chęciny 2017 znacznie wyprzedzając pozostałych triathlonistów. Mikołaj Luft dotarł na metę w czasie 2 godzin, 2 sekund i 44 setnych sekundy.

Jak zapowiedziano, reaktywowany po dwudziestu latach triathlon w Chęcinach na stałe zapisze się w kalendarz wydarzeń królewskiej gminy. Organizatorami wydarzenia było Stowarzyszenie Triathlon Polska Kielce oraz Stowarzyszenie Pozytywnie Zakręceni. Patronat honorowy objął Burmistrz Gminy i Miasta Chęciny, Robert Jaworski.

 

Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych

0
11 kapel z siedmiu gmin powiatu kieleckiego weźmie udział w Powiatowym Przeglądzie Kapel Ludowych, który odbędzie się 16 lipca na Rynku w Rakowie. Artyści spotkają się już po raz czternasty. Organizatorem wydarzenia jest Starostwo Powiatowe w Kielcach.  Przegląd rozpocznie się już o godzinie 13:30, kiedy to koncert „Gospodarze gościom” da Zespół Śpiewaczy Życinianki oraz zespół dziecięcy Fijołecki. O godzinie 14.00 odbędzie się oficjalne powitanie gości, po którym kolejno na scenie staną: Kapela Bielińska, Kapela Łysogórska, Kapela Świętokrzyska Jodły, Kapela z Kakonina, Kapela z Wincentowa, Kapela z Rykoszyna, Kapela Henryka Janusa, Rodzinna Kapela Korbanów, Kapela Rudkowska, Kapela Pierzchniczanie oraz Kapela Sióstr Piotrowicz. Podsumowanie XIV Powiatowego Przeglądu Kapel Ludowych wraz z rozdaniem dyplomów i nagród finansowych przewidziano na godzinę 16.55. Przeglądowi będzie towarzyszył X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.  

Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego już w niedzielę

Już w najbliższą niedzielę, 16 lipca na Rynku w Rakowie, odbędzie się jubileuszowy X Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Organizatorem wydarzenia jest Starostwo Powiatowe w Kielcach.  O tym, że tradycyjna kuchnia świętokrzyska jest fantastyczna będą mogli przekonać się wszyscy, którzy w niedzielę pojawią się na Rynku w Rakowie. Potrawy będzie oceniało jury pod przewodnictwem szefa kuchni Best Western Grand Hotel – Rafała Korusa. Wraz z nim przygotowane dania oceniać będzie znany prezenter telewizyjny, menadżer mediów, wiceprezes Zarządu Warszawskiego Klubu Przyjaciół Ziemi Świętokrzyskiej Sławomir Zieliński oraz starosta kielecki Michał Godowski. Ocenie podlegać będzie estetyka podania potrawy, jej smak i sposób prezentacji. – W tegorocznej, jubileuszowej edycji konkursu udział weźmie 31 ekip z 18 gmin Powiatu Kieleckiego – poinformował starosta, Michał Godowski. – Potrawy konkursowe tym razem będą przygotowane na bazie kaszy. Konkurs jest doskonałą okazją do tego, aby zaprezentować najwspanialsze smaki tradycyjnej kuchni naszego regionu. Zapewne będzie pysznie – zapowiada starosta, Michał Godowski, zapraszając wszystkich smakoszy. – Wierzę, że dzięki naszemu konkursowi na najsmaczniejszą tradycyjną potrawę powiatu kieleckiego uda się wyciągnąć z zakamarków wiele przepisów i pokazać bogactwo kulinarne naszego powiatu – dodaje. Po konkursie, Starostwo Powiatowe w Kielcach wyda specjalną broszurę z przepisami potraw biorących udział w konkursie.