Dni Otwarte Funduszy Europejskich 2020
W dniach 25 – 27 września odbędą się w wyjątkowej odsłonie – online – Dni Otwarte Funduszy Europejskich. Będzie można wziąć udział w koncertach, pokazach, konkursach, wycieczkach, warsztatach.
Dni Otwarte Funduszy Europejskich to największa impreza związana z Funduszami Europejskimi w Polsce. To także część szerszej kampanii, prowadzonej przez Komisję Europejską: #europeinmyregion. Ma ona na celu pokazać, jak wiele projektów w całej Europie zrealizowano z unijnym wsparciem.
W ostatni weekend września na stronie dniotwarte.eu pojawią się wirtualne spacery, warsztaty, webinaria, koncerty oraz wiele innych atrakcji. Tegoroczna, siódma edycja w całości odbędzie się on-line.
Dodatkowo w ramach wydarzenia organizowane są konkursy: „Bliżej niż myślisz” i „Pokaż swój projekt”.
Dni są organizowane przez Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej we współpracy z Urzędami Marszałkowskimi wszystkich województw oraz instytucjami wdrażającymi Fundusze Europejskie w Polsce.
Jak zaskoczyć drobiową potrawą?
Już w najbliższą niedzielę, 13 września odbędzie się 13. edycja Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. W tym roku na stoiskach pojawi się drób w wielu odsłonach. Czy da się go przygotować tak, by zaskoczył swoim smakiem? O to zapytaliśmy specjalistę.
Dania przygotowane na konkurs oceniać będą: starosta kielecki, Mirosław Gębski, przedstawiciele mediów z regionu oraz znany kucharz Michał Markowicz. Na kilka dni przed konkursem, zapytaliśmy go czy wybrane w tegorocznej edycji mięso może sprawić uczestnikom kłopoty. Jak przyznaje specjalista, drób to wbrew pozorom niełatwe zadanie dla uczestników. A właśnie takie hasło: „Drobiowe przysmaki” przyświeca tegorocznej odsłonie kulinarnych zmagań.
– Drób może być zdradliwy. Nie jest to prosty temat. Filet z kurczaka niby jest łatwy do przyrządzenia, ale zrobić z niego potrawę konkursową to wyczyn. Trzeba przy tym pamiętać, że drób to nie tylko kurczak. To także indyk, kaczka, gęś, podroby, ale i dzikie ptactwo, jak perliczki, bażanty, kuropatwy – wylicza Michał Markowicz.
Kucharz ma również wskazówki dla tych, którzy w niedzielę staną do kulinarnej rywalizacji w gminie Strawczyn. – Drób powinien być odpowiednio doprawiony. Dobrze byłoby, gdyby skórka była chrupiąca. W przypadku pieczenia, proponuję by było ono krótkie, żeby mięso było soczyste w środku. Drób ma to do siebie, że bardzo łatwo można go wysuszyć i zabić cały aromat. Trzeba też pamiętać, że to mięso szybko przyswaja przyprawy i inne smaki – podpowiada Michał Markowicz.
Kucharz radzi również, aby drób pozyskiwać tylko od sprawdzonych dostawców. Najlepiej lokalnie, z małych wiejskich hodowli. Unikać należy chowów klatkowych.
Zapraszamy Państwa do przyglądania się kulinarnym zmaganiom, które już w najbliższą niedzielę w Centrum Sportowo-Rekreacyjnym Olimpic w Strawczynku. Zaczynamy o godz. 13.00.
Patronaty medialne nad wydarzeniem sprawują: TVP3 Kielce, Radio Kielce, Echo Dnia, Radio eM Kielce.
Wakacje były bezpieczniejsze
Tegoroczne wakacje były bezpieczniejsze od poprzednich – wynika z danych zebranych przez Komendę Miejską Policji w Kielcach. Mundurowi odnotowali mniej wypadków, mniej osób zginęło też na drogach i mniej zostało rannych.
Od 26 czerwca do 31 sierpnia w powiecie kieleckim doszło do 425 zdarzeń drogowych, w tym 41 wypadków. Zginęły w nich 2 osoby, a 53 zostały ranne. Doszło też do 384 kolizji. Tymczasem w 2019 roku w powiecie policjanci odnotowali o 42 zdarzenia więcej (łącznie 467). Wydarzyło się wówczas także o 10 wypadków więcej niż w te wakacje (51 wypadków). Zginęło w nich 5 osób, a 80 zostało rannych.
– Zatem tegoroczne wakacje na drogach naszego powiatu były bezpieczniejsze pod każdym względem. Praca policjantów przyniosła także efekty w liczbie ujawnionych kierowców pod wpływem alkoholu. W lipcu i sierpniu 2020 roku na podległym terenie funkcjonariusze wyeliminowali 178 osób, które prowadziły pojazdy pod wpływem alkoholu – informuje mł. asp. Karol Macek,oficer prasowy Komendy Miejskiej Policji w Kielcach.
Spokojniej było również w punkcie kontroli autokarów. Wpływ na to miała epidemia koronawirusa, bo wyjazdów dzieci na letni wypoczynek było zdecydowanie mniej niż w 2019 roku.
– W punkcie kontroli przy ul. Ściegiennego mundurowi z Wydziału Ruchu Drogowego skontrolowali 26 autokarów. Tylko w jednym przypadku policjanci stwierdzili drobne usterki – wyjaśnia mł. asp. Karol Macekz KMP w Kielcach.
W czasie tegorocznych wakacji na terenie powiatu kieleckiego utonęły 3 osoby. Jeden z tych przypadków był związany z wypoczynkiem (kąpiel w miejscu niestrzeżonym).
Na początku roku szkolnego, do 4 września mundurowi z Wydziału Ruchu Drogowego i komisariatów pilnowali, by dzieci bezpiecznie dotarły na lekcje w ramach akcji „Bezpieczna droga do szkoły”. – Aktualnie rejony szkół są przez nas nadzorowane w ramach codziennej służby. Na terenie powiatu sprawdzamy zachowanie dzieci w rejonie placówek oświatowych, ale także kontrolujemy zachowanie kierowców, m.in. mierząc ich prędkość – informuje mł. asp. Karol Macek.
W związku z tym, że wkrótce warunki pogodowe znacząco się zmienią, pamiętajmy o ostrożności, nie tylko w rejonie szkół.
Rodzinna niedziela w Strawczynie
Już za kilka dni odbędzie się XIII Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Tegorocznemu smacznemu wydarzeniu towarzyszyć będzie wiele ciekawych atrakcji przygotowanych przez gminę Strawczyn.
W najbliższą niedzielę, 13 września o godzinie 13.00 zapraszamy Państwa na wyjątkowy konkurs kulinarny, który odbędzie się na terenie Centrum Sportowo-Rekreacyjnego Olimpic w Strawczynku.
Na scenie będziemy mogli zobaczyć Orkiestrę Dętą ze Strawczyna. Została ona założona we wrześniu 2008 roku i aktualnie liczy ponad 20 muzyków, wśród których są zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Orkiestra ma na swoim koncie wiele występów na uroczystościach lokalnych, gminnych, powiatowych, czy wojewódzkich. Różnorodny repertuar sprawia, że muzycy uświetniają swoimi występami zarówno uroczystości kościelne, jak i święta państwowe, lokalne festyny, czy zawody sportowe. W niedzielę muzycy zagrają m.in.: Orkiestry Dęte, Happy marsching,The lion sleep tonight, Rocky gonna fly, Quando minamoro, Chłopaki nie płaczą, One moment In time czy Sokoły.
Publiczność będzie mogła posłuchać Zespołu Ludowego SWOJAKI, który powstał w Strawczynie wiosną 2016 roku, a zadebiutował już w czerwcu 2016 r. na XXII Zjeździe Sołtysów w Wąchocku. – Zespół liczy 14 osób, to miłośnicy muzyki ludowej ze Strawczynka i z terenu gminy Strawczyn – mówi Ewa Cisowska z Zespołu Ludowego SWOJAKI. W ich wykonaniu usłyszymy ludowe utwory z naszego regionu, w tym: „Kamień i woda”, „Od Włoszczowy”, „Ciemny las”.
Szerszej publiczności zaprezentują się również seniorzy z terenu gminy. Klub Seniora przygotował nie tylko program artystyczny, ale i stoisko z rękodziełem artystycznym. – Wszystkie prace powstały podczas naszych warsztatów. Będzie można zobaczyć między innymi prace wykonane techniką pirografii na drewnie – mówi Aneta Gaweł, opiekunka Klubu.
Świętokrzyską gwarę usłyszymy także w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich „Oblęgorzanki”. KGW zadba nie tylko o nasze duchowe doznania, ale i o smakowe. Panie na swoim stoisku zaprezentują konkursowe potrawy oraz słodkie przysmaki. „Oblęgorzanki” działają od maja 2019 roku i bardzo aktywnie angażują się w życie społeczno-kulturalne gminy. Organizują spotkania z okazji Dnia Dziecka, Mikołajek. Reprezentują gminę podczas wydarzeń kulturalnych na arenie wojewódzkiej.
Organizatorzy nie zapomnieli o najmłodszych mieszkańcach powiatu kieleckiego, dla których przygotowano darmowe dmuchańce. O dobrą zabawę zadbają animatorzy.
Zdjęcia: KGW „Oblęgorzanki”, Klub Seniora w Oblęgorze, SCKiS




Konkurs na najsmaczniejszą potrawę powiatu
22 potrawy z dziesięciu gmin walczyć będą o miano najsmaczniejszej podczas XIII Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Impreza odbędzie się na terenie Centrum Sportowo-Rekreacyjnego Olimpic w Strawczynku, 13 września. Początek o godzinie 13.
Na stołach królować będą drobiowe przysmaki. Tym razem kulinarne umiejętności uczestników prezentowane będą w Strawczynku. Jak co roku, w konkursie wezmą udział koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz mieszkańcy. Przewodniczącym jury będzie znany kucharz Michał Markowicz.
– Poprzez hasło tegorocznego konkursu chcemy odczarować drób, który wielu z nas kojarzy się wyłącznie z kurczakiem – mówi starosta kielecki, Mirosław Gębski. – Co więcej, dania drobiowe nie jest łatwo przygotować w taki sposób, aby zaskoczyć oceniających. Dlatego rywalizacja zapowiada się bardzo ciekawie. Zapewne, jak co roku, śmiałków nie zabraknie.
Tłem do wspólnego przygotowywania potraw będą występy artystyczne zapewnione przez gminę Strawczyn, a rywalizacja kulinarna odbędzie się przy zachowaniu zaleceń sanitarnych.
– Celem powiatowego konkursu jest promocja lokalnych produktów, smaków i potraw regionalnych charakteryzujących naszą „małą ojczyznę”. W ubiegłym roku przyświecało mu hasło: ”Zupa na każdą okazję”. Spośród 27 dań przygotowanych przez kucharzy, najlepszy okazał się „Małosolny Chłodnik Gospodarza” Gminnego Koła Gospodarzy z Górna.
Organizatorem wydarzenia jest Starostwo Powiatowe w Kielcach przy współpracy z Gminą Strawczyn, Centrum Sportowo-Rekreacyjnym Olimpic w Strawczynku oraz Samorządowym Centrum Kultury i Sportu w Strawczynie.
– Każdy, kto przyjedzie w niedzielę do Strawczyna będzie miał szansę spróbować dań, które znikają z naszych kuchni, a przypominają nam smaki, które pamiętamy z dzieciństwa – dodaje starosta.
Podobnie jak i w ubiegłych latach jury oceni walory smakowe, estetykę i formę podania potrawy, pochodzenie i oryginalność receptury. Po konkursie zostanie przygotowane wydawnictwo z przepisami na potrawy konkursowe. I jak co roku zwycięskie danie daje tytuł wydawnictwu.
Za nami pracowity czas. Raport o Stanie Powiatu Kieleckiego za 2019 rok
Zachęcamy Państwa do zapoznania się z najważniejszymi działaniami podejmowanymi przez Powiat Kielecki w 2019 roku. Ich zestawienie znajdą Państwo w drukowanym wydaniu wrześniowego numeru „Kalejdoskopu Powiatu Kieleckiego” lub poniżej w załączniku. To kompendium wiedzy o podejmowanych w ubiegłym roku inicjatywach.
W raporcie znaleźć można m.in. kompleksowe zestawienie działań podejmowanych w dziedzinie promocji i ochrony zdrowia. Wiele udało się w tej kwestii zrobić. Wszystko po to, by sukcesywnie podnosić jakość i komfort leczenia pacjentów. W jednostkach ochrony zdrowia, nad którymi pieczę sprawuje Powiat Kielecki, przeprowadzonych zostało wiele inwestycji w infrastrukturę i sprzęt. Realizowane były programy zdrowotne i profilaktyczne.
2019 rok był pracowity także ze względu na wiele działań podejmowanych w obszarze edukacji publicznej. Poza realizacją projektów edukacyjnych, istotne były również działania inwestycyjne i modernizacyjne m.in. w Powiatowych Zespołach Szkół.
Kwestiami, które w 2019 roku również znalazły swoje odzwierciedlenie w działaniach Powiatu Kieleckiego były pomoc społeczna, wspieranie rodziny i systemu pieczy zastępczej oraz osób niepełnosprawnych. Inicjatywy te podejmowane były w celu poprawy jakości życia tych osób, wyrównania ich szans edukacyjnych, zawodowych i społecznych.
Dużo udało się zrobić również w obszarze związanym z poprawą stanu infrastruktury drogowej. Wiele inwestycji na różnych etapach realizacji prowadzonych było w 2019 roku.
W ubiegłym roku w ramach ustawowej działalności powiatu kieleckiego wykonano remont lub przebudowę dróg powiatowych o łącznej długości 9,345 km. Wartość prac wyniosła 19 mln 400 tys. złotych, w tym dotacje ze środków Unii Europejskiej i ze środków rządowych w kwocie 7 mln 500 tys. złotych.
To tylko niektóre dziedziny, prezentujące stan powiatu kieleckiego za 2019 rok. Zachęcamy do zapoznania się z całym dokumentem, gdzie znajdą Państwo szczegółowe dane.
Domy Pomocy Społecznej ze wsparciem finansowym
Dwa Domy Pomocy Społecznej w Łagiewnikach i Zgórsku otrzymały wsparcie na sfinansowanie przedsięwzięć, chroniących pensjonariuszy i personel przed skutkami koronawirusa. Umowy, opiewające na kwotę 2 mln 77 tys. zł podpisali dzisiaj w Filharmonii Świętokrzyskiej wicestarosta kielecki Tomasz Pleban i członek Zarządu Powiatu w Kielcach Stefan Bąk. Środki z Unii Europejskiej to ponad 1 mln 750 tys. zł.
Pensjonariusze Domów Pomocy Społecznej należą do grup najbardziej narażonych na zakażenie i ciężki przebieg choroby. Obecnie w województwie świętokrzyskim w tego typu placówkach przebywa blisko 3 250 podopiecznych.
Na realizację projektu „Bezpieczna Przyszłość” Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego pozyskał 20, 7 mln złotych ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
Nabór wniosków o dofinasowanie trwał od 13 do 24 lipca. Wnioskodawcy zgłosili do udzielenia wsparcia 33 Domy Pomocy Społecznej, na łączną kwotę ponad 19 mln zł.
Jak poinformował marszałek Andrzej Bętkowski – W ramach projektu – oprócz zakupu środków ochrony indywidualnej, profesjonalnego sprzętu i wyposażenia – możliwy będzie także zakup usług związanych z przeciwdziałaniem COVID-19 w tym np. umożliwienie zmiany organizacji pracy w Domach Pomocy Społecznej, zapewnienie miejsc pobytu wytchnieniowego poza budynkiem dla pracowników, czy też tymczasowych miejsc do izolacji poza szpitalem, w których mieszkańcy, skierowani przez lekarza będą przebywać podczas leczenia. Ponadto możliwe będzie sfinansowanie przeprowadzenia testów na COVID-19.
– Projekt „Bezpieczna Przyszłość” to kolejny przykład aktywności i skuteczności Samorządu Województwa Świętokrzyskiego w pozyskiwaniu środków na walkę z pandemią Covid-19 – mówiła wicemarszałek Renata Janik.
– Pensjonariusze naszych powiatowych placówek to osoby starsze, z mniejszą odpornością. Wsparcie finansowe, które otrzymaliśmy, przeznaczymy na szeroko rozumianą pomoc, między innymi na zakup środków ochrony indywidualnej, sprzętu do dezynfekcji powierzchni, ozonatorów, mat dezynfekcyjnych, koncentratorów tlenu, ssaków elektrycznych, lamp bakteriobójczych czy termometrów bezdotykowych – powiedział Tomasz Pleban.
– Grant umożliwi także zakup testów na COVID-19 – dodaje Stefan Bąk.
Powiatowe rozmowy o drogach
Podczas spotkania członków Zarządu Powiatu w Kielcach z przewodniczącym Komisji Dróg, Komunikacji i Budownictwa poruszono temat bieżących inwestycji, które realizowane są na drogach powiatowych.
Z radnym powiatowym Krzysztofem Soboniem spotkali się wicestarosta Tomasz Pleban, członkowie Zarządu Powiatu Stefan Bąk i Cezary Majcher.
Tematem rozmów było doposażenie Powiatowego Zarządu Dróg w Kielcach, wspominano również o poszerzeniu prac na drogach powiatowych. Kolejny punkt obrad stanowiło omówienie sytuacji dotyczącej bieżącego utrzymania dróg powiatowych.
Samorządowcy dyskutowali o projektach i inwestycjach w ramach rządowego programu Funduszu Dróg Samorządowych.
Wieś polska podczas II wojny światowej
Obrady rozpoczną się 10 września 2020 r. o godz. 10.00 w Centrum Edukacyjnym IPN „Przystanek Historia” przy ul. Warszawskiej 5 w Kielcach. Konferencji towarzyszyć będzie wystawa „Pamiętam ten straszny dzień.
Niemieckie represje na wsi polskiej w latach 1939-1940” autorstwa dr Katarzyny Jedynak. Ekspozycja ma na celu przybliżyć odbiorcom tragiczne wydarzenia, które miały miejsce na polskiej wsi w pierwszych miesiącach obecności Niemców w Polsce i były nierozerwalnie związane z walką niemieckiej armii z żołnierzami Wojska Polskiego. Zdarzenia te zostały okupione kilkunastoma tysiącami ofiar, zamordowanych w trakcie ponad 700 akcji skierowanych przeciwko polskiej ludności cywilnej.
Konferencja transmitowana będzie również na żywo na profilu FB kieleckiej Delegatury: facebook.com/ipn.kielce oraz stronie internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej: www.mkw.com.pl
Program:
– ks. dr Tomasz Gocel (Archiwum Diecezjalne w Kielcach) – Represje niemieckie wobec kleru wiejskiego w diecezji kieleckiej 1939-1945
– dr Karolina Trzeskowska-Kubasik (Instytut Pamięci Narodowej w Warszawie) – Straty osobowe w powiecie buskim podczas okupacji niemieckiej
– Ewa Kołomańska (Muzeum Wsi Kieleckiej – Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie) – Kielecczyzna 1945 – straty osobowe i materialne. Bilans ogólny
– Dr Tomasz Domański (Instytut Pamięci Narodowej Delegatura w Kielcach) – Straty osobowe ludności wiejskiej w Kreis Kielce – próba charakterystyki
– dr Maciej Korkuś (Instytut Pamięci Narodowej w Krakowie) – Mieszkańcy wsi wobec segregacji rasowej i terroru niemieckiego – wybrane przykłady
– dr hab. Edyta Majcher-Ociesa (Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach) – Wizerunek społeczności wiejskiej w świetle wykazu repatriantów z Zachodu, żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie oraz byłych policjantów „granatowych” w powiecie kieleckim z 1950 r.