10 marca br. w Samorządowym Centrum Kultury w Morawicy, Urząd Miasta i Gminy w Morawicy wspólnie ze Świętokrzyskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zorganizował spotkanie z Kołami Gospodyń Wiejskich z terenu Miasta i Gminy Morawica połączone z pokazem tradycyjnych potraw kulinarnych.
Potrawy przygotowane zostały przez KGW Brudzowianki, Zaborze, Drochowianie, Łabecanki, Nidzianecki, Brzezinianki, Piaseczna Górka, Bieleckie Młyny, Stowarzyszenie „Kreatywni Bilczanie”, Klub Seniora „Zawsze Młodzi”, Stowarzyszenie Agroturystyczne CIS i Uniwersytet Trzeciego Wieku. Na stole królowały potrawy tradycyjnej kuchni polskiej. Wśród nich znalazły się m.in. pasztet, smalec domowy, knedle z grzybami, kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym, ryba w porach, krokiety z pieczarkami, sałatka jarzynowa, jajka faszerowane pieczarkami, pierogi z kapustą grochem i suszonymi grzybami, kapusta z kasza, syrop z czarnego bzu, barszcz czerwony, mus z ciecierzycy, drożdżówka ze skwarkami, pierogi z serem, galareta w wydmuszkach, smalec z fasoli, roladki szpinakowe oraz ciasta: pleśniak, cisto cytrynowe, marchewkowe, babeczki z fasoli, chałka, babka piaskowa. Wszystkie potrawy wykonane według starych, tradycyjnych receptur. Przepisy na nie można znaleźć w książce wydanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”.
W trakcie degustacji panie mogły wysłuchać wykładu na temat „Produkty tradycyjne na rynku żywieniowym – dobre przykłady” prowadzonego przez Alicję Śmiech z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Takie spotkania są już tradycją. Organizowane od kilku lat wciąż cieszą się dużą popularnością wśród pań, które w tym dniu mogą się spotkać, porozmawiać i wymienić przepisami kulinarnymi.
Wszystkim uczestniczkom serdecznie dziękujemy za udział w spotkaniu.