Nabity filet kaszą gryczaną podany na pęczaku z warzywami i kurkami leśnymi w sosie szczypiorkowym przygotowany przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Jachowej – Najsmaczniejszą Potrawą Powiatu Kieleckiego! Finał konkursu odbył się 16 lipca na rynku w Rakowie. Do kulinarnych zmagań stanęło 31 ekip z 17 gmin.
Motywem przewodnim wszystkich dań była kasza. Konkurs na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego organizowany jest przez Starostwo Powiatowe w Kielcach i adresowany głównie do Kół Gospodyń Wiejskich i Gospodarstw Agroturystycznych, niemniej jednak mogły w nim wziąć udział również osoby indywidualne z terenu całego Powiatu.
Z okazji jubileuszowej edycji Konkursu Organizatorzy planują wydanie książki kucharskiej z przepisami potraw, które od 2008 roku pojawiły się na konkursie. Danie przygotowane przez KGW Wola Jachowa okazało się bezkonkurencyjne i zajęło pierwsze miejsce. Oprócz dyplomu i statuetki za Najsmaczniejszą Potrawę na Panie czekała jeszcze jedna niespodzianka. Nagrodą w konkursie okazały się również warsztaty z szefem kuchni Hotelu Best Western Grand Hotel w Kielcach, Rafałem Korusem, jednocześnie przewodniczącym jury w Rakowie, uroczysta kolacja w tymże Hotelu oraz umieszczenie zwycięskiego dania w hotelowym menu. Serdecznie gratulujemy naszym reprezentantkom i życzymy dalszych sukcesów!