Inspiracją dla tegorocznej edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego jest kasza. Jesienią nasz urząd wyda książkę kucharską, zawierającą wszystkie przepisy, które zagościły na konkursie.
Wydawnictwo będzie podsumowaniem jubileuszowej, X edycji Powiatowego Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, który odbędzie się 16 lipca w Rakowie. W książce znajdą się przepisy tych, którzy zgłosili się do konkursu. W tym roku do kulinarnych zmagań stanie 31 ekip kucharskich z 18 gmin, które przygotują 31 potraw. Obok przepisu znajdować się będzie zdjęcie potrawy oraz dane autorów.
– Cieszy mnie niezmiernie, że mieszkańcy gmin naszego powiatu kultywują tradycje kulinarne, które często przekazywane są z pokolenia na pokolenie. To dziedzictwo tworzy naszą tożsamość i jest doskonałym sposobem promocji regionu świętokrzyskiego – mówi starosta kielecki, Michał Godowski. – Zachęcam do jej lektury i do wykorzystania receptur w kuchniach. Jestem przekonany, że potrawy te będą ozdobą każdego stołu. Mam nadzieję, że dzięki kolejnym edycjom konkursu na najsmaczniejszą tradycyjną potrawę powiatu kieleckiego uda się wyciągnąć z zakamarków wiele przepisów i pokazać bogactwo kulinarne naszego powiatu.
Przypomnijmy, iż zorganizowany po raz pierwszy w sierpniu 2008 r. konkurs spotkał się z ogromnym zainteresowaniem kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych i osób indywidualnych.