Dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych zorganizowaliśmy szkolenie z przygotowania zdrowych posiłków. Poruszano zagadnienia związane z formami wspierania i uatrakcyjniania gospodarstwa agroturystycznego.
Starostwo Powiatowe w Kielcach po raz kolejny zorganizowało szkolenie dla właścicieli gospodarstw agroturystycznych z terenu powiatu kieleckiego. Jego tematem była zdrowa żywność, jaką właściciele mogą serwować swoim gościom.
W szkoleniu, które odbyło się w Gospodarstwie Agroturystycznym „Nad wodą” U Doroty Michty w gminie Masłów wzięło udział 30 osób z jedenastu gmin.
Z uczestnikami spotkał się wicestarosta kieleckiTomasz Pleban. – Staramy się wspierać wszelką działalność naszych mieszkańców w powiecie kieleckim. Właściciele gospodarstw nie tylko przyciągają turystów, ale także promują atrakcje turystyczne. Samorząd powiatu zauważył ich potencjał, stąd stara się je wspierać – powiedział wicestarosta.
Jak wyjaśniła Beata Piotrowska – Wróbel, kierownik Referatu Referat Kultury, Sportu i Turystyki kieleckiego starostwa, szkolenie miało na celu zdobycie wiedzy na temat wprowadzania ciekawych rozwiązań do kuchni oraz przybliżenie idei zdrowego żywienia.
– Na szkolenie zaprosiliśmy właścicieli gospodarstw, którzy chcieli poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności ze sporządzania potraw – powiedziała.
Uczestnicy spotkania mogli wymienić się także spostrzeżeniami oraz doświadczeniami z prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. Ważną częścią spotkania była wymiana doświadczeń między jego uczestnikami.
Prelegentami byli: Elżbieta Kot, właściciel gospodarstwa agroturystycznego ,,Kuźnia” z gminy Raków, która opowiedziała o tym, jak ze zdrowej żywności przygotować zdrowe posiłki.
Z kolei Ryszard Szymczuch, właściciel gospodarstwa pasiecznego ,,Ryś” z gminy Masłów podpowiadał, jak samemu uzyskać miód.
O swojej pasji do żywienia i hodowli kóz oraz produktów kozich, które są ratunkiem dla alergików i diabetyków mówiła Agnieszka Kobryń, współwłaścicielka ,,Farmy Jaga” w Bogucicach Drugich.
Pani Agnieszka podzieliła się swymi doświadczeniami z początków swej działalności, omówiła problemy, z którymi musiała się zmierzyć tworząc agroturystykę. Opowiedziała o tym, jak stworzyć dobre, swojskie i ekologiczne jedzenie na miejscu. – Nasze kozy karmione są wyłącznie trawą, sianem i owsem. Nie dostają żadnych suplementów, ani granulatów. Są wolne od wszelkich chorób – opowiadała.
Te wysiłki się opłacają, bo sery z „Farmy Jaga” są doceniane nie tylko przez konsumentów, ale zdobywają nagrody w konkursach regionalnych i ogólnopolskich. Ostatnie trofeum to pierwsze miejsce w kategorii serów świeżych na VIII Ogólnopolskim Festiwalu Nieskończonych Form Mleka i Polskiego Wina.
W 2016 roku gospodarstwo pani Agnieszki uznane zostało za najlepsze gospodarstwo ekologiczne w województwie świętokrzyskim i jedno z najlepszych w kraju.