Znakomity szef kuchni, redaktorzy naczelni czołowych kieleckich mediów oraz starosta kielecki wybiorą w tym roku Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.
Nie lada zadanie stoi przed kucharzami z powiatu kieleckiego, którzy wystartują w XII Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego „Zupa na każdą okazję”. W niedzielne popołudnie będą musieli sprostać ocenie jury w znakomitym składzie:
Michał Markowicz – szef kuchni Restauracji Da Vinci w Podzamczu, która zdobyła tytuł Restauracji Roku 2019 w Powiecie Kieleckim. Ten znany kielecki kucharz szefował także kuchni w restauracji Essence w hotelu Odyssey*****.
Janusz Knap – prezes zarządu i redaktor naczelny Radia Kielce.
Stanisław Wróbel – redaktor naczelny Echa Dnia
Nasz powiat w jury będą reprezentować będą starosta kielecki Mirosław Gębski oraz radna powiatowa Małgorzata Popiel.
Do tegorocznego konkursu zgłoszone zostały potrawy o ciekawych i niekiedy intrygujących nazwach: Partyzantka, Krupnik zabielany, „Zupa Baby Jagi”, Zupa szczawiowa z pulpecikami z dodatkiem pokrzyw, Zupa kulkowa, Zupa gulaszowa z dziczyzny, Małosolny chłodnik gospodarza, Zupa cytrynowa, Botwinka na bogato, Zupa żołądkowa, Zupa pokrzywowa, Biedazupa kostomłocka, Zupa z serków topionych „Świekra”, Zupa Miłosna, Zupa chłopska, Zupa krem biała, Pokrzywianka, Zupa cukiniowa, Zupa kartoflana „Wszechmogącka”, Zupa gulaszowa, Barszcz z wiosennymi grzybami, Zupa zbójnicka, Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi, Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami, Barszcz zabielany na kiszonej kapuście.
Zapowiada się smakowicie, zapraszamy!