3.5 C
Kielce
niedziela, 25 maja, 2025
Strona głównaAktualnościZnamy laureatów konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Znamy laureatów konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Zobacz

W Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbył się XXIV Finał Regionalnego Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs zorganizowały wspólnie Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach i Muzeum Wsi Kieleckiej oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Od 24 lat to prestiżowe wydarzenie promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Nagrody dla laureatów wręczył i przekazał gratulacje Grzegorz Socha wicemarszałek województwa oraz radna Sejmiku Województwa, kierownik Parku Etnograficznego Małgorzata Krzywda i dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Katarzyna Korus. 

– Doceniamy nasze tradycje i smaki świętokrzyskie, a realizując konkurs “Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, nie tylko promujemy lokalnych producentów i rzemieślników, ale także przyczyniamy się do rozwoju turystyki kulinarnej, która staje się coraz bardziej popularna wśród odwiedzających nasz region – powiedział wicemarszałek Grzegorz Socha.

Komisja konkursowa oceniała 43 lokalne produkty żywnościowe – surowce lub wyroby, wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadające tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę. To produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i innych cechach, wynikających ze specyfiki regionu świętokrzyskiego. Zgłaszają je organizacje pozarządowe, Koła Gospodyń Wiejskich, producenci, a także osoby prywatne. W gronie oceniających znalazł się m.in. doradca kulinarny, szef kuchni i ekspert smaku Tomasz Królikowski i Grzegorz Cepil – przewodniczący Komisji Rolnictwa i Ochrony Środowiska Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego.

Komisja zdecydowała o nagrodzeniu następujących produktów:

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria produkty i przetwory mięsne

I nagroda Przetwórstwo mięsa Marzena Kieras za kiełbasę wiejską od Kierasa

II nagroda Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek za boczek szynkowy od Bonarka

Podkategoria produkty i przetwory z ryb

I nagroda Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń za jesiotra wędzonego

Podkategoria produkty mleczne

I nagroda Farma Łukasików ze Strzałkowa Mateusz Łukasik za siarzak od Łukasika

II nagroda Zagroda Kwaśne Wiśnie Justyny Majcher za ser ze skopca

Podkategoria miody

I nagroda Bogdan Śliwa za miód leśny nektarowo-spadziowy

Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:

Podkategoria przetwory owocowe

I nagroda Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter za śliwkę szydłowską

Podkategoria przetwory warzywne

I nagroda Gospodarstwo Ogrodnicze Małgorzata Arendarska za szparagi w zalewie słodko-kwaśnej

Podkategoria produkty zbożowe

I nagroda Zakład piekarniczo-cukierniczy Monika Dul, Irmina Kwiecińska za chleb 2 kg

Napoje regionalne:

Podkategoria napoje alkoholowe

I nagroda Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski za wino Fodymskich (Muscaris)

Inne produkty regionalne:

I nagroda  „Manufaktura Anety” Gospodarstwo Sadownicze A.K Grochowscy za musztardę jabłkową

 

W trakcie konkursu przyznane zostały również nominacje do nagrody “Perła” 2025. Będzie ona przyznana podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Nominowane zostały:

  • Kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów – Rodzinna Wytwórnia Wędlin Tradycyjnych u Płytów
  • Ser kozi dojrzewający w sianie – Zagroda Kwaśne Wiśnie Justyny Majcher
  • Sandomierskie wina gronowe – Winnica Nobilis Magdalena Kapłan
  • Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna – firma Wanilia i Migdały
  • Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej – Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach
  • Pieczeń z karpia z warzywami – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń

W Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej odwiedzający mieli okazję posmakować lokalnych przysmaków, a także obejrzeć i kupić rękodzieło ludowe na zorganizowanym kiermaszu. Nie brakło prezentacji rodzimego folkloru – muzyki, śpiewu i tańca. Na scenie zaprezentowały się kapele i zespoły ludowe z naszego regionu: Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Koło Gospodyń Wiejskich Przybyszowy, Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki oraz Kapela Adaśki.

Galeria

Aktualności

Policjantki dla zdrowia – profilaktyka i pomoc innym z okazji 100 – lecia kobiet Policji

W sobotę w Nieskurzowie Starym odbyło się wyjątkowe wydarzenie profilaktyczne, do udziału w którym, dla uhonorowania jubileuszu 100 -...

Polecamy