W Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni odbył się XXIV Finał Regionalnego Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs zorganizowały wspólnie Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach i Muzeum Wsi Kieleckiej oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Od 24 lat to prestiżowe wydarzenie promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Nagrody dla laureatów wręczył i przekazał gratulacje Grzegorz Socha wicemarszałek województwa oraz radna Sejmiku Województwa, kierownik Parku Etnograficznego Małgorzata Krzywda i dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Katarzyna Korus.
– Doceniamy nasze tradycje i smaki świętokrzyskie, a realizując konkurs “Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, nie tylko promujemy lokalnych producentów i rzemieślników, ale także przyczyniamy się do rozwoju turystyki kulinarnej, która staje się coraz bardziej popularna wśród odwiedzających nasz region – powiedział wicemarszałek Grzegorz Socha.
Komisja konkursowa oceniała 43 lokalne produkty żywnościowe – surowce lub wyroby, wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadające tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę. To produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i innych cechach, wynikających ze specyfiki regionu świętokrzyskiego. Zgłaszają je organizacje pozarządowe, Koła Gospodyń Wiejskich, producenci, a także osoby prywatne. W gronie oceniających znalazł się m.in. doradca kulinarny, szef kuchni i ekspert smaku Tomasz Królikowski i Grzegorz Cepil – przewodniczący Komisji Rolnictwa i Ochrony Środowiska Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego.
Komisja zdecydowała o nagrodzeniu następujących produktów:
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria produkty i przetwory mięsne
I nagroda Przetwórstwo mięsa Marzena Kieras za kiełbasę wiejską od Kierasa
II nagroda Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek za boczek szynkowy od Bonarka
Podkategoria produkty i przetwory z ryb
I nagroda Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń za jesiotra wędzonego
Podkategoria produkty mleczne
I nagroda Farma Łukasików ze Strzałkowa Mateusz Łukasik za siarzak od Łukasika
II nagroda Zagroda Kwaśne Wiśnie Justyny Majcher za ser ze skopca
Podkategoria miody
I nagroda Bogdan Śliwa za miód leśny nektarowo-spadziowy
Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:
Podkategoria przetwory owocowe
I nagroda Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter za śliwkę szydłowską
Podkategoria przetwory warzywne
I nagroda Gospodarstwo Ogrodnicze Małgorzata Arendarska za szparagi w zalewie słodko-kwaśnej
Podkategoria produkty zbożowe
I nagroda Zakład piekarniczo-cukierniczy Monika Dul, Irmina Kwiecińska za chleb 2 kg
Napoje regionalne:
Podkategoria napoje alkoholowe
I nagroda Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski za wino Fodymskich (Muscaris)
Inne produkty regionalne:
I nagroda „Manufaktura Anety” Gospodarstwo Sadownicze A.K Grochowscy za musztardę jabłkową
W trakcie konkursu przyznane zostały również nominacje do nagrody “Perła” 2025. Będzie ona przyznana podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Nominowane zostały:
- Kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów – Rodzinna Wytwórnia Wędlin Tradycyjnych u Płytów
- Ser kozi dojrzewający w sianie – Zagroda Kwaśne Wiśnie Justyny Majcher
- Sandomierskie wina gronowe – Winnica Nobilis Magdalena Kapłan
- Farsz z kaszy gryczanej niepalonej z Małyszyna – firma Wanilia i Migdały
- Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej – Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach
- Pieczeń z karpia z warzywami – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń
W Parku Etnograficznym Muzeum Wsi Kieleckiej odwiedzający mieli okazję posmakować lokalnych przysmaków, a także obejrzeć i kupić rękodzieło ludowe na zorganizowanym kiermaszu. Nie brakło prezentacji rodzimego folkloru – muzyki, śpiewu i tańca. Na scenie zaprezentowały się kapele i zespoły ludowe z naszego regionu: Zespół Ludowy Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Koło Gospodyń Wiejskich Przybyszowy, Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki oraz Kapela Adaśki.