„Leczo Jaworzniańskie” przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich św. Marty w Jaworzni w gminie Piekoszów zdobyło I miejsce i „Złotą Patelnię Starosty” w konkursie ”Pełna i syta jesienna micha”, który odbył się podczas V Festiwal Smaków Babiego Lata w Ciekotach.
Zwycięska potrawa – „Leczo Jaworzniańskie” bezapelacyjnie podbiła podniebienia jury konkursowego, zdobywając tym samym główną nagrodę.
To autorski przepis pań z KGW św. Marty w Jaworzni. Koło liczy 30 osób i działa dopiero od listopada ubiegłego roku, ale prężnie promuje lokalne tradycje i gminę Piekoszów na wielu wydarzeniach i konkursach w regionie.
– Warto się spotykać, próbować nowych smaków – mówi Ewelina Malinowska z KGW św. Marty w Jaworzni. – Mamy też misję do spełnienia. Zbieramy na budowę kościoła świętej Marty w Jaworzni, patronki Kół Gospodyń Wiejskich. Przyjeżdżają do nas pielgrzymki z całej Polski – opowiada.
– Na konkurs ugotowałyśmy leczo warzywne z ciecierzycą do którego dodałyśmy podsmażoną kiełbaskę dla podbicia smaku, bo lubimy poeksperymentować, pomieszać smaki. Właśnie ta ciecierzyca i kiełbaska to nasza szczypta innowacyjności, którą „przyprawiłyśmy” tradycyjne, domowe leczo. Cieszymy się, że nasza potrawa posmakowała jury, które przyznało nam pierwsze miejsce w konkursie – mówi Ewelina Malinowska z KGW.
– To proste w przygotowaniu i niedrogie danie, do którego wykorzystałyśmy warzywa z naszych przydomowych ogródków – dynię, cukinię, paprykę. To co członkinie poprzynosiły – ugotowałyśmy, a podsmażana kiełbaską, którą dodałyśmy do warzyw dała super smak- zapewnia Ewelina Malinowska.
– Ta nagroda ma dla nas ogromne znaczenie, nie spodziewałyśmy się, aż takiego wyróżnienia. Cieszymy się ogromnie. Myślę, że teraz zacznie do nas pielgrzymować jeszcze więcej kół Gospodyń Wiejskich i próbować nasze potrawy- mówi Ewelina Malinowska z KGW św. Marty w Jaworzni.
GRATULUJEMY!