5.3 C
Gmina Morawica
poniedziałek, 24 lutego, 2020
Strona główna Aktualności Zdrowa dieta w szpitalu

Zdrowa dieta w szpitalu

Zobacz

Obradowała Komisja Strategii Rozwoju, Promocji i Współpracy z Zagranicą

Komisja Strategii Rozwoju, Promocji i Współpracy z Zagranicą Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego, pod przewodnictwem radnego Grzegorza Banasia, rozpoczęła posiedzenie od...

Oferta złożona w ramach trybu pozakonkursowego przez Uczniowski Klub Sportowy „Junior” Niedźwice w Niedźwicach na realizację zadania publicznego pn. „Mistrzostwa Województwa Świętokrzyskiego dzieci i...

Konsultacja oferty – tryb pozakonkursowy. Oferta Uczniowskiego Klubu Sportowego „Junior” Niedźwice w Niedźwicach Publikowana oferta poddawana jest konsultacjom społecznym w ramach...

W szkole w Brynicy uczniowie odebrali kluczyki do …. nowoczesnych szafek!

Są kolorowe, funkcjonalne i nowoczesne – tak wyglądają nowe szafki, z jakich już mogą korzystać uczniowie z Brynicy. Zakup...

Urząd pracy musi się zmienić

Gruntownej reformy wymaga powiatowy urząd pracy, tak by stał się elastyczny, gdy chodzi o pomoc bezrobotnym czy pracodawcom, a...

O stypendiach sportowych, likwidacji szkół, rozwoju ROT i festiwalu harcerskim. Obradowała Komisja Edukacji, Kultury i Sportu Sejmiku

Pod przewodnictwem radnej Agnieszki Buras obradowała Komisja Edukacji, Kultury i Sportu Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego. Radni zaopiniowali projekty uchwał dotyczące...

Ogłoszenie o konsultacjach społecznych

Zarząd Województwa Świętokrzyskiego przeprowadza konsultacje z mieszkańcami Województwa Świętokrzyskiego w przedmiocie zmiany granic administracyjnych gminy Mirzec, skutkującej zmianą granic...

E-papierosy i ich wpływ na zdrowie

Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Kielcach zaprasza do udziału uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych z powiatu kieleckiego do udziału w...

Dużo świeżych warzyw oraz produktów zawierających błonnik i białko – tak można scharakteryzować jadłospis pacjentek Świętokrzyskiego Centrum Matki i Noworodka – Szpitala Specjalistycznego w Kielcach.   

Szpital przy ulicy Prostej w Kielcach przystąpił do rządowego, pilotażowego programu „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”. Według programu pacjentki na oddziałach ginekologiczno-położniczych jedzą pięć posiłków, o odpowiedniej kaloryczności dostosowanej do danego trymestru ciąży albo okresu karmienia piersią.

– W naszym szpitalu już przed wprowadzeniem programu pacjentki otrzymywały pięć posiłków dziennie, jednak nie we wszystkich lecznicach tak było, a w programie pilotażowym jest to standardem. Zmieniła się ich kaloryczność na poszczególnych etapach ciąży. Można powiedzieć, że dieta jest dostosowana do indywidualnych potrzeb ciężarnych i w okresie poporodowym – informuje Rafał Szpak, dyrektor Świętokrzyskiego Centrum Matki i Noworodka w Kielcach.

Jak mówią specjaliści, żywienie w ciąży jest bardzo ważne. – Sposób odżywiana matki ma wpływa na rozwój metaboliczny dziecka. Warto pamiętać, że dzięki odpowiedniej diecie możemy zmniejszyć ryzyko występowania chorób metabolicznych, np. cukrzycy typu II – tłumaczy Joanna Zajęcka, dietetyk odpowiedzialny za koordynację pilotażowego programu w szpitalu.

Kobiety w ciąży oraz mamy karmiące otrzymują posiłki, które składają się z produktów bogatych w błonnik i białko oraz ze świeżych warzyw i owoców. Przykładowy jadłospis dla pacjentki w III trymestrze ciąży zawiera: śniadanie – jogurt owocowy 150g, polędwica sopocka 40g, kawa mleczna 200ml, chleb razowy 100g, masło ekstra 15g, pomidor 50g; drugie śniadanie – sałatka „Samo zdrowie” 200g; obiad – sos potrawkowy 100g, jarzynka gotowana100g, pomidorowa z ryżem 400g, kasza jęczmienna 200g, kompot z owoców, filet z kurczaka gotowany 70g, brokuły z wody 100g;podwieczorek – kisiel 250 g, ciasto drożdżowe 40g, mandarynka 1szt.;kolację – twarożek z koperkiem 70g, herbata 200ml, chleb razowy 125g, masło ekstra 15g, pomidor 40g, dżem truskawkowy 25g, ogonówka parzona 20g, sałata 20 g.

Kaloryczność w dietach pacjentek jest oparta na wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. – Kiedy przyszła mama przychodzi do szpitala w I trymestrze, bo jest potrzebna hospitalizacja, to ma odpowiednią podaż kaloryczną około 2000 kalorii, w II trymestrze podwyższamy o 360 kalorii, natomiast w III 475 kalorii więcej. Program obejmuje też mamy karmiące i w ich przypadku kaloryczność wynosi 2500. Posiłki po wprowadzeniu zmian są bardzo różnorodne, składają się z owoców, warzyw, sałatek. Dbamy o to, aby była odpowiednia podaż węglowodanów, białek i tłuszczy – dodaje dietetyk.

Aktualności

E-papierosy i ich wpływ na zdrowie

Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Kielcach zaprasza do udziału uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych z powiatu kieleckiego do udziału w...

Cukrzycy lepiej zapobiegać, niż leczyć

  Cukrzycę często nazywa się podstępnym zabójcą, bo może bezobjawowo rozwijać się przez lata. Na świecie co pięć sekund diagnozuje się tę chorobę. Najbliższa „środa...

Samochód niespodzianka

W sobotni wieczór funkcjonariusze kieleckiego oddziału prewencji zatrzymali 29-latka. Mężczyzna podejrzewany jest o prowadzenie pojazd będąc pod wpływem narkotyków, posiadał je także przy sobie....

W szkole w Brynicy uczniowie odebrali kluczyki do …. nowoczesnych szafek!

Są kolorowe, funkcjonalne i nowoczesne – tak wyglądają nowe szafki, z jakich już mogą korzystać uczniowie z Brynicy. Zakup szafek wraz z remontem pomieszczenia kosztował...

Urząd pracy musi się zmienić

Gruntownej reformy wymaga powiatowy urząd pracy, tak by stał się elastyczny, gdy chodzi o pomoc bezrobotnym czy pracodawcom, a przy tym szybciej reagował na...

Polecamy