Dużo świeżych warzyw oraz produktów zawierających błonnik i białko – tak można scharakteryzować jadłospis pacjentek Świętokrzyskiego Centrum Matki i Noworodka – Szpitala Specjalistycznego w Kielcach.
Szpital przy ulicy Prostej w Kielcach przystąpił do rządowego, pilotażowego programu „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”. Według programu pacjentki na oddziałach ginekologiczno-położniczych jedzą pięć posiłków, o odpowiedniej kaloryczności dostosowanej do danego trymestru ciąży albo okresu karmienia piersią.
– W naszym szpitalu już przed wprowadzeniem programu pacjentki otrzymywały pięć posiłków dziennie, jednak nie we wszystkich lecznicach tak było, a w programie pilotażowym jest to standardem. Zmieniła się ich kaloryczność na poszczególnych etapach ciąży. Można powiedzieć, że dieta jest dostosowana do indywidualnych potrzeb ciężarnych i w okresie poporodowym – informuje Rafał Szpak, dyrektor Świętokrzyskiego Centrum Matki i Noworodka w Kielcach.
Jak mówią specjaliści, żywienie w ciąży jest bardzo ważne. – Sposób odżywiana matki ma wpływa na rozwój metaboliczny dziecka. Warto pamiętać, że dzięki odpowiedniej diecie możemy zmniejszyć ryzyko występowania chorób metabolicznych, np. cukrzycy typu II – tłumaczy Joanna Zajęcka, dietetyk odpowiedzialny za koordynację pilotażowego programu w szpitalu.
Kobiety w ciąży oraz mamy karmiące otrzymują posiłki, które składają się z produktów bogatych w błonnik i białko oraz ze świeżych warzyw i owoców. Przykładowy jadłospis dla pacjentki w III trymestrze ciąży zawiera: śniadanie – jogurt owocowy 150g, polędwica sopocka 40g, kawa mleczna 200ml, chleb razowy 100g, masło ekstra 15g, pomidor 50g; drugie śniadanie – sałatka „Samo zdrowie” 200g; obiad – sos potrawkowy 100g, jarzynka gotowana100g, pomidorowa z ryżem 400g, kasza jęczmienna 200g, kompot z owoców, filet z kurczaka gotowany 70g, brokuły z wody 100g;podwieczorek – kisiel 250 g, ciasto drożdżowe 40g, mandarynka 1szt.;kolację – twarożek z koperkiem 70g, herbata 200ml, chleb razowy 125g, masło ekstra 15g, pomidor 40g, dżem truskawkowy 25g, ogonówka parzona 20g, sałata 20 g.
Kaloryczność w dietach pacjentek jest oparta na wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia. – Kiedy przyszła mama przychodzi do szpitala w I trymestrze, bo jest potrzebna hospitalizacja, to ma odpowiednią podaż kaloryczną około 2000 kalorii, w II trymestrze podwyższamy o 360 kalorii, natomiast w III 475 kalorii więcej. Program obejmuje też mamy karmiące i w ich przypadku kaloryczność wynosi 2500. Posiłki po wprowadzeniu zmian są bardzo różnorodne, składają się z owoców, warzyw, sałatek. Dbamy o to, aby była odpowiednia podaż węglowodanów, białek i tłuszczy – dodaje dietetyk.