Już w niedzielę, 27 lipca, w Chałupkach odbędzie się wyjątkowe wydarzenie – coroczne święto garncarzy i miłośników ceramiki, czyli „Chałupkowe Garcynki”. Imprezę uświetni pokaz kulinarny francuskiego kucharza Charlesa Daigneault – finalisty programu „MasterChef”. Na zakończenie odbędzie się koncert zespołu Słowianki Słowiańska Krew.
W programie przewidziano kiermasz ręcznie wykonanych wyrobów glinianych, a także pokazy toczenia na kole garncarskim prowadzone przez mistrzów ceramiki z regionu i nie tylko. Dla dzieci przewidziano konkursy z nagrodami. Wydarzenie tradycyjnie rozpocznie się uroczystą mszą świętą, po której na scenie zaprezentują się artyści z terenu Miasta i Gminy Morawica.
Tegoroczy festyn zapowiada się szczególnie atrakcyjnie – gościem specjalnym będzie Charles Daigneault, francuski kucharz, finalista programu „MasterChef”, znany również z autorskiego programu „Domówka” i licznych występów w „Dzień Dobry TVN”. Charles dał się poznać jako kucharz z pasją, bezpośredni i pełen pozytywnej energii, przez wielu nazywany „polskim Anthonym Bourdainem”. Był prawą ręką Magdy Gessler w programie „Kuchenne powroty”. Na zlecenie słynnej restauratorki sprawdzał poziom restauracji, w których przeprowadzane były „Kuchenne rewolucje”. Podczas swojego pokazu kulinarnego zachwyci smakiem i osobowością.
Podczas festynu gościnnie wystąpi Zespół Pieśni i Tańca „Kurpie Zielone”. Na zakończenie „Chałupkowych Garcynek”, o godz. 18:00, odbędzie się koncert zespołu „Słowianki – Słowiańska Krew”. Trzy utalentowane wokalistki zabiorą publiczność w muzyczną podróż inspirowaną polskim folklorem w nowoczesnym wydaniu. W ich repertuarze znajdą się energetyczne przeboje w stylu Brathanków, Enej czy Golec uOrkiestra – idealne do tańca i wspólnego świętowania.
Początek imprezy o godzinie 14:00. Wstęp wolny! Serdecznie zapraszamy – czeka na Was dzień pełen atrakcji, tradycji i dobrej zabawy!