Wypieki przygotowywane przez niezwykle uzdolnionych uczniów kształcących się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych w Powiatowym Zespole Szkół w Łopusznie podbijają podniebienia i serca nie tylko w Tłusty Czwartek. Wiadomo, tam kształci się kucharzy z pasją, którzy uczą się gotować i piec z sercem, pod kierunkiem inspirujących nauczycieli.
Z okazji Tłustego Czwartku młodzież z klasy I E upiekła puszyste pączki z nadzieniem malinowym i porzeczkowym. Nie obyło się także bez faworków – cieniutkich i obłędnie chrupiących, a ponieważ dziś nie liczymy kalorii więc na dokładkę uczniowie upiekli jeszcze rogaliki z masą marcepanowo- makową. Mniam….
Te i inne słodkości powstają w nowoczesnej Pracowni gastronomicznej w Powiatowym Zespole Szkół w Łopusznie gdzie młodzież ma na co dzień zajęcia praktyczne, podczas których z pasją i dużym zaangażowaniem piecze i gotuje pod kierunkiem wspaniałych nauczycieli, między innymi Andżeliki Gogół.
Kulinarne talenty uczniów kształcących się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych w PZS w Łopusznie mogli poznać ostatnio seniorzy podczas Powiatowego Dnia Babci i Dziadka, który zorganizowało Starostwo Powiatowe w Kielcach w WDK-u.
Stoły w sali lustrzanej uginały się od przeróżnych wyśmienitych słodkości – rurek z kremem, bez, babeczek, tartaletek, bułeczek z serem i owocami, kokosanek, cynamonek, ciasteczek maślanych- własnoręcznie dekorowanych lukrem przez uczniów, którzy przygotowali w sumie blisko 20 kilogramów różnego rodzaju ciast, ciasteczek, bułeczek i innych słodkości, a zajadało się nimi kilkuset seniorów z powiatu kieleckiego. Nasi goście byli zachwyceni! To była wyśmienita kulinarna uczta.
Wielkie brawa dla Was za wszystkie słodkości, które zawsze smakują wybornie!