3.5 C
Kielce
piątek, 17 maja, 2024
Strona głównaKulturaWieniec z Czaplowa-Zofiówki najpiękniejszy w powiecie. Jak jest zrobiony?

Wieniec z Czaplowa-Zofiówki najpiękniejszy w powiecie. Jak jest zrobiony?

Zobacz

Wieniec z sołectwa Czaplów-Zofiówka w gminie Bieliny został uznany za najpiękniejszy podczas Dożynek Powiatu Kieleckiego i Gminy Górno. To on będzie reprezentować powiat kielecki podczas Dożynek Wojewódzkich, które odbędą się w Bogorii 11 września.

Główną wykonawczynią wieńca była sołtys Grażyna Sitek. Pomagały jej koleżanki. Cztery panie poświęciły wiele godzin, aby efekt końcowy urzekł komisję oceniającą wieńce podczas Dożynek Powiatu Kieleckiego i Gminy Górno.  

 – Przygotowanie wieńca trwa dość długo. Najpierw trzeba odpowiednio wcześniej ściąć zboża, żeby nie sczerniały. Powiązać je w pęczki i wysuszyć. Do wieńca wplatamy też len, który również musimy zasiać, zerwać i wysuszyć. Te wcześniejsze przygotowania trwają około 2 tygodnie. Później około trzech tygodni przed dożynkami rozpoczynamy pracę przy wiciu – wylicza pani Grażyna.

Komisja oceniająca wieńce w Górnie bardzo dokładnie sprawdzała, czy są wykonane zgodnie z wymogami. Bo tradycyjny dożynkowy wieniec, nazywany też plonem (z racji tego, że składał się ze wszystkiego, co dało pole) nie powinien mieć żadnych sztucznych dodatków.

– Wieniec ma być jak obrączka u podstawy. Nie ma początku i nie ma końca, bo koło jest jedynym symbolem wszechświata i boskości. Dlatego w kulturze ludowej każdy wieniec winien być upleciony na podstawie z koła – przypominała 28 sierpnia w Górnie dr Alicja Trukszyn, przewodnicząca jury.

O tej zasadzie pamiętały panie z Czaplowa-Zofiówki. Ich zwycięski wieniec upleciony został na podstawie z koła, z zachowaniem kształtu korony, zwieńczonej symbolem religijnym – krzyżem uplecionym z kwiatów (może to być też hostia, monstrancja).

Wieniec powinien być uwity z czterech podstawowych zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa.

– Zaczynamy wić najpierw zboże, później len. W wieńcu mamy jeszcze proso. Zbieramy zioła, przyozdabiamy kwiatami, zatrwianem, ziołami: wrotyczem, nawłocią, dziurawcem, krwawnikiem. W naszym wieńcu jest bardzo dużo ziół. Mamy też leszczynę i kalinę. On jest przygotowany z naturalnych ziół i zasuszanych kwiatów – zapewnia pani Grażyna Sitek.

W skład komisji oceniającej wieńce w Górnie weszli: dr Alicja Trukszyn – etnograf, Jarosław Karyś – z-ca dyrektora Muzeum Wsi Kieleckiej oraz Zenon Pedrycz – dyrektor Wydziału Rolnictwa, Leśnictwa i Środowiska w Starostwie Powiatowym w Kielcach. Zwycięski wieniec z gminy Bieliny rywalizował z 14 innymi.

W 2019 roku wieniec uwity przez Grażynę Sitek zajął drugie miejsce na dożynkach wojewódzkich w Opatowie. Życzymy powodzenia również tym razem – 11 września w Bogorii!

Aktualności

Polecamy