Uroczysta msza święta, poświęcenie płodów ziemi, barwny korowód dożynkowy, występy artystów ludowych, turniej sołtysów, a także wybór najpiękniejszego wieńca i stoiska, a na zakończenie koncert Kapeli Jędrusie. Tegoroczne wydarzenie było też doskonałą okazją do podsumowania „Festiwalu EtnoFit Smaki”, podczas którego potrawy oceniał sam szef kuchni Michał Fabiszewski. Podczas dożynek podziękowano rolnikom za plony i przypomniano o trudzie pracy na roli oraz o wartości chleba. Na zakończenie odbyła się zabawa pod gwiazdami.
Święto Plonów w Piekoszowie rozpoczęło się od uroczystej mszy świętej, która odbyła się w Sanktuarium w Piekoszowie. Eucharystii przewodniczył ks. dziekan Zygmunt Kwieciński, a Słowo Boże wygłosił ks. dr Sylwester Robak, dyrektor Domu dla Niepełnosprawnych. Proboszcz i kustosz Sanktuarium ks. kan. Zygmunt Kwieciński dokonał poświęcenia chlebów z tegorocznych zbiorów oraz wieńców dożynkowych. W procesji z darami do ołtarza podążyli przedstawiciele władz samorządowych Miasta i Gminy Piekoszów, niosąc dożynkowy chleb oraz płody ziemi i kwiaty. Po Mszy świętej burmistrz Miasta i Gminy Piekoszów Zbigniew Piątek zwrócił się z podziękowaniem do wszystkich pracujących na roli, podkreślając ogromne znaczenie ich pracy dla każdego człowieka. – Dziękuję wszystkim rolnikom za trud ich pracy, której efektem są przyniesione dziś plony. W tym wyjątkowym czasie wspólnie z rolnikami dziękujemy za dary ziemi, prosząc o siłę i zdrowie dla tych, którzy w wielkim trudzie i pocie czoła, niezależnie od pogody, pracują na dar chleba. Jego wartość znamy wszyscy. Życzę, aby nikomu tego chleba nie zabrakło – życzył burmistrz Zbigniew Piątek przybyłym na uroczystość, kłaniając się nisko rolnikom za trud, cierpliwość, wytrwałość i walkę o coroczne plony. Starostami tegorocznych dożynek byli: Alicja Śmiech i Włodzimierz Grzegorczyk.
Tuż po mszy spod kościoła wyruszył barwny korowód na plac imprezy, gdzie rozpoczęło się wielkie świętowanie, a burmistrz Zbigniew Piątek wspólnie z sekretarz Miasta i Gminy Piekoszów Grażyną Tatar częstowali gości chlebem wypieczonym z tegorocznych zbiorów. W międzyczasie na scenie kolejno prezentowały się lokalne zespoły, wśród których wystąpili: Kapela Ludowa z Rykoszyna, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Ludowe Nuty z Rykoszyna, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Zespół Pieśni i Tańca Wincentowianie oraz zespół „Z Taborem” Klubu Seniora.
Tego dnia dużo mówiono o trudzie pracy rolników, do których popłynęły też piękne życzenia. – Podziękowania kieruję do wszystkich ludzi pracujących na polskiej wsi. Dziękuję też paniom z KGW za to, że dbają o piękną oprawę uroczystości i przygotowują pyszne, tradycyjne potrawy. Piekoszów świętuje dożynki po raz pierwszy jako miasto. Warto zaznaczyć, że gmina w ostatnim czasie sięga po rekordowe dofinansowania i rozwija się w szybkim tempie. Cieszę się, że mogę wspierać działania burmistrza Zbigniewa Piątka – mówiła wiceminister sportu i turystyki Anna Krupka, a wiceminister spraw zagranicznych Piotr Wawrzyk podkreślał jak bardzo popularna jest polska żywność na całym świecie. – Polska żywność to marka na całym świecie. Dziękujemy dziś rolnikom za budowanie tej marki poprzez ciężką pracę. Dzięki nim nie brakuje tej żywności ani u nas, ani na świecie – mówił wiceminister Piotr Wawrzyk. – W Polsce nie występują problemy z samowystarczalnością żywnościową, a są przecież kraje, które takie problemy mają. My mamy naszych wspaniałych rolników, którzy swoją pracą zapewniają nam chleb, który ma nieocenioną wartość – zaznaczył senator Krzysztof Słoń. – Dzięki pracy rolników możemy czuć się bezpiecznie. Dożynki są wspaniałą okazją do tego, aby nisko im się pokłonić za ich pracę i dziękować – dodała wicemarszałek Renata Janik. Podziękowania na ręce rolników złożył także wiceprzewodniczący sejmiku województwa Mieczysław Gębski oraz członek Zarządu Powiatu Kieleckiego Cezary Majcher.
Podczas dożynek można było też podziwiać piękne stoiska. Miano najładniejszego z nich zdobyło stoisko sołectwa Szczukowice. Najpiękniejszym wieńcem okrzyknięto zaś wieniec sołectwa Piekoszów. Będzie on reprezentował Miasto i Gminę Piekoszów podczas dożynek Powiatu Kieleckiego. – Mamy 21 sołectw w gminie Piekoszów, siedem z nich przygotowało wieńce dożynkowe. Każdy z nich jest wyjątkowy i pokazuje piękno pracy na roli. Cieszę się, że możemy po raz kolejny dziękować za plony rolnikom, bo to daje poczucie bezpiecznego egzystowania przez cały rok – zaznaczył burmistrz Zbigniew Piątek.
Wiele emocji podczas wydarzenia bez wątpienia wzbudził też turniej sołtysów i podsumowanie „Festiwalu EtnoFit Smaki”, w którym potrawy oceniał sam szef kuchni Michał Fabiszewski. Pierwsze miejsce zajęło KGW Trzy Wionki z Jastrzębi. Moc atrakcji czekała też na najmłodszych mieszkańców, dla których przygotowano ogromną strefę dmuchańców.
Po wręczeniu wszystkich nagród w konkursach sceną zawładnęli muzycy z zespołu Roystars i Braters, którzy dosłownie porwali licznie zgromadzoną publiczność do tańca. Gwiazdą wieczoru była znana i ceniona Kapela Jędrusie. Tegoroczne dożynki zakończyły się dyskoteką pod gwiazdami.