Kontynuacja imprez etnograficznych, nowa oferta kierowana do dzieci i rodzin, kulinaria i udział w branżowych imprezach wystawienniczych – tak zapowiada się 2020 rok w Muzeum Wsi Kieleckiej.
Najważniejszą zmianą będzie powrót do organizowania w skansenie w Tokarni imprezy pod nazwą “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, promującej świętokrzyskie, zdrowe, naturalne i ekologiczne produkty i potrawy, wpisujące się w lokalną tradycję kulinarną. – W tym roku z pewnością mocniejszy nacisk położymy na kulinaria, podkreślając i podnosząc rangę naszego dziedzictwa, tradycji, tego z czego świętokrzyskie słynie czyli zdrowej żywności – powiedział Mariusz Masny, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej. – Na pewno będziemy też kontynuować nasze działania edukacyjne. Zaprosimy dzieci, młodzież do uczestnictwa w weekendowych wydarzeniach z cyklu “Rodzinne niedziele w skansenie”. Nasza oferta zostanie rozszerzona o kolejną propozycję – niedzielę konserwatorską. Odwiedzającym Tokarnię pokażemy, jak wygląda w muzeum proces konserwacji zbiorów – dodał dyrektor.
Promocja oferty muzeum będzie realizowana podczas turystycznych wydarzeń targowych w Kielcach, w Łodzi podczas spotkań “Na styku kultur” oraz w Chorzowie w ramach “Atrakcji Regionów”. Planowane jest przedstawienie zarówno oferty związanej z wystawami czasowymi i stałą ekspozycją, jak i zainteresowanie potencjalnych gości warsztatami edukacyjnymi, prowadzonymi w Muzeum Wsi Kieleckiej.
Muzeum otrzymało wsparcie finansowe z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego na dostosowanie swojej oferty do potrzeb osób niewidomych i niedowidzących. Jak przyznała dyrektor Departamentu Kultury i Dziedzictwa Narodowego Urzędu Marszałkowskiego Magdalena Kusztal, z proponowanych przez placówkę spotkań i imprez coraz chętniej korzystają seniorzy. W skansenie planowane są prace konserwatorskie obiektów zgromadzonych w drewnianym kościele z Rogowa. Renowację przejdą rzeźby przedstawiające Chrystusa, anioły, oraz cenne tabernakulum z 1830 roku.