10 Świętokrzyska Brygada Obrony Terytorialnej Wojska Polskiego oraz studenci akademii wojskowej rozwieźli 10 ton żywności dla mieszkańców gminy Strawczyn. Pomoc żywnościową otrzymało aż 170 rodzin zakwalifikowanych do ministerialnego programu.
W związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa i wprowadzonymi przez rząd obostrzeniami w postaci narodowej kwarantanny, mieszkańcy gminy Strawczyn, którzy zostali ujęci w ministerialnym programie pomocy żywnościowej, nie mogli tak jak zwykle osobiście odebrać paczki w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej. Z pomocą przyszli jednak żołnierze z 10 Świętokrzyskiej Brygady Obrony Terytorialnej Wojska Polskiego, którzy wsparli akcję rozwożenia żywności dla potrzebujących.
Akcja prowadzona była przez dwa dni i miała miejsce 6 i 7 kwietnia. Jej dowódcą był starszy sierżant Sylwester Pietrasik. Na miejscu był także zastępca wójta gminy Strawczyn Karol Picheta. – Wyjątkowe okoliczności zmusiły nas do zastosowania wyjątkowych środków. Do tej pory mieszkańcy osobiście odbierali paczki żywnościowe w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej. Jednak ogłoszenie stanu epidemii i obowiązek pozostania mieszkańców w domach uniemożliwiło im to. Nie mogliśmy zostawić pracowników miejscowego GOPS samym sobie, bo należało dostarczyć aż 10 ton żywności. Dlatego poprosiliśmy o pomoc żołnierzy kieleckiej brygady Wojsk Obrony Terytorialnej, którzy nie zawiedli i bardzo sprawnie przeprowadzili całą akcję – mówi Karol Picheta, zastępca wójta gminy Strawczyn.
Żołnierze pakowali i rozwozili paczki. Do dyspozycji mieli trzy busy i jeden wojskowy pojazd ciężarowy. – Dziękuję wszystkim, którzy zaangażowali się w tą akcję. Dzięki pomocy żołnierzy udało się dostarczyć żywność jeszcze przed świętami, co z pewnością dla wielu rodzin nie pozostaje bez znaczenia – podkreśla Karol Picheta.
Warto dodać, że w paczkach żywnościowych znalazły się produkty hermetycznie zapakowane z długą datą ważności. Do osób potrzebujących trafiły: sery podpuszczkowe, cukier, mleko, groszek z marchewką, fasola biała, koncentraty pomidorowe, filety z makreli, herbatniki, soki jabłkowe, gołąbki w sosie pomidorowym oraz pasztety wieprzowe.