3.5 C
Kielce
poniedziałek, 20 maja, 2024
Strona głównaAktualnościUkraińska chałwa – smaczny dodatek do wielu rozmaitych dań

Ukraińska chałwa – smaczny dodatek do wielu rozmaitych dań

Zobacz

Chałwa znana jest niemal na całym świecie. W różnych jego regionach wytwarza się rozmaite odmiany. W Grecji można skosztować wersji z dodatkiem kaszy manny, w Indiach dostępne są m.in. warianty stworzone na bazie gotowanej w mleku tartej marchewki, a na Ukrainie największą popularnością cieszy się chałwa słonecznikowa. W naszym kraju wciąż najchętniej sięga się po sezamowy rarytas, ale wschodnie specjały również i u nas znalazły spore grono wielbicieli. Choć doskonale smakuje jako samodzielny produkt, to urozmaici również rozmaite dania. Sprawdź, jak można wykorzystać lubianą słodycz.

Chałwa jako dodatek do wytrawnych dań

Łączenie smaków pozwala tworzyć ciekawe kompozycje. Słodka chałwa urozmaici sos do kurczaka. Jej słonecznikowy posmak będzie ciekawie współgrał z pikantnie przyprawionym mięsem. Pokrojoną pierś należy oprószyć pieprzem cytrynowym, solą i usmażyć na patelni, na której rozpuszczono 2 łyżki oleju kokosowego. W trakcie smażenia dodać odrobinę sproszkowanego imbiru. Gdy mięso będzie gotowe, zmniejszyć ogień i pokruszyć 100 gramów chałwy słonecznikowej, dolać pół szklanki mleka kokosowego i dusić przez około 10 minut na małym ogniu. Sos z mięsem będzie dobrze współgrał z ryżem lub makaronem ryżowym i warzywami ugotowanymi na parze.

Koktajle z chałwą słonecznikową

Chałwą osłodzisz kawę i herbatę, a rozpuszczając ją w mleku, uzyskasz ciekawy w smaku napój. Można też przyrządzić inne trunki, które będą zachwycały bogactwem smaków. Jednym z nich jest koktajl z chałwą, bananem, czekoladą na bazie mleka migdałowego. Wystarczy zblendować 250 ml mleka z połową banana, zetrzeć na tarce czekoladę, którą, tak jak i inne dobre słodycze ze wschodu znajdziesz, odwiedzając sklep ukraiński Foodex24. Do napoju wkrusz 50 g chałwy, starte czekoladowe wiórki i wymieszaj. Na wierzch dodaj podprażone migdały i ciesz się pysznym smoothie.

Szybkie placuszki w ciekawej odsłonie

Placki to danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Przyrządza się je błyskawicznie i nie potrzeba wielu składników. Gdy znudzą Ci się tradycyjne naleśniki lub placki ziemniaczane, sięgnij po przepis na smaczne chałwowe placuszki. Do ich przygotowania wystarczy jedno jajko, dojrzały banan, 50 gramów chałwy, którą możesz zamówić tutaj: https://foodex24.pl/category/chalwy, szklanka mąki, szczypta soli i pół szklanki mleka. Całość należy zmiksować na gładką masę i nakładać na rozgrzaną, posmarowaną olejem patelnię, by upiec z dwóch stron. Złote placuszki o smaku chałwy znikają tak szybko, jak się pojawiają.

Aktualności

89. rocznica śmierci Marszałka Józefa Piłsudskiego – piękne uroczystości w Rykoszynie

W Szkole Podstawowej im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Rykoszynie odbyły się uroczystości z okazji 89. rocznicy śmierci Marszałka. Wydarzenie...

Polecamy