3.5 C
Kielce
poniedziałek, 23 grudnia, 2024
Strona głównaAktualnościUczestniczki projektu „Smaki Patriotyzmu” gotowały z kulinarną gwiazdą – Robertem Sową!

Uczestniczki projektu „Smaki Patriotyzmu” gotowały z kulinarną gwiazdą – Robertem Sową!

Zobacz

 

Gościem specjalnym projektu „Smaki Patriotyzmu”, w którym bierze udział pięćdziesiąt pań z trzech gmin: Łopuszno, Strawczyn i Zagnańsk, był Robert Sowa – znany polski kucharz, restaurator i autor książek kulinarnych. Spotkanie połączone ze wspólnym gotowaniem odbyło się w miniony piątek, 19 czerwca w Hotelu Markiz w Łopusznie.

Realizatorem projektu „Smaki patriotyzmu” jest Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Lokalnych „Skała” z Lasocina. Bierze w nim udział w sumie 50 kobiet z trzech gmin: 20 osób z gminy Łopuszno, 15 osób z gminy Strawczyn i 15 osób z gminy Zagnańsk.

Wspólne gotowanie

Wśród założeń projektu znajduje się pięć bloków zajęciowych. Pierwszym z nich było spotkanie z Robertem Sową i wspólne gotowanie. – Projekt jest doskonałym pomysłem na prezentację regionalnych smaków. Od wielu lat corocznie wypoczywam na ziemi świętokrzyskiej, znam więc smaki, jakie tu królują – mówił Robert Sowa. – Dziś wspólnie powędrujemy świętokrzyskim szlakiem kulinarnym. Oczywiście nie będę z paniami konkurował w lepieniu pierogów, bo pewnie nie mam szans, dlatego wybrałem na dzisiaj coś innego. Będą to mini racuszki z ziemniaków z otrębami zbóż i chrupiącymi płatkami owsianymi, a do tego twaróg ze śmietaną lub z jogurtem. Teraz jest idealny czas na eksperymentowanie. Mamy dostępny młody czosnek, koperek, szczypiorek, prawdziwa bomba witaminowa. Można dodać też odrobinę ryby. My dzisiaj marynujemy pstrąga, później smażymy go w mące pszennej z otrębami, przez co będzie zupełnie inaczej smakował, a do tego przygotujemy coś, co pewnie wszystkich zaskoczy, sos z kiszonych ogórków. Jury będę miał dzisiaj bardzo poważne, bo dorównać tym 50 kobietom, które dziś tu gotują, będzie bardzo trudno – dodał Robert Sowa.

Uczestniczki projektu przygotowały szereg pysznych dań. Były to pierogi, kopytka, czy aromatyczna zalewajka. Robert Sowa był pod dużym wrażeniem talentu kulinarnego kobiet. Ale nie tylko on zachwycał się ich daniami. Słów uznania nie szczędzili obecni na spotkaniu samorządowcy, wicemarszałek Renata Janik oraz wójtowie zaangażowanych w projekt gmin, w tym wójt gminy Strawczyn Tadeusz Tkaczyk, a także opiekunowie strawczyńskiej grupy: Aneta Gaweł i Damian Gad. – Bardzo się cieszę, że ruszyła realizacja tak wspaniałego projektu. Objęte jest nim 50 kobiet w wieku 50+, które mają okazję wymieniać się doświadczeniami, wspólnie gotować, ale przede wszystkim zajmują się tym, co jest w naszym dziedzictwie kulturowym najważniejsze, zachowaniem tradycji. Dominującym czynnikiem w realizacji projektu jest ich aktywność społeczna. Serdecznie dziękuję prezesowi Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Lokalnych „Skała”, Mariuszowi Brelskiemu, który jest inicjatorem i realizatorem tego projektu. Dziękuję również wójtom gmin Strawczyn, Łopuszno i Zagnańsk, którzy również zaangażowali się w tą współpracę i są tu dzisiaj z nami – mówiła wicemarszałek Renata Janik.

– Jest mi niezmiernie miło, że mogę tu dzisiaj być i wspierać panie w ich działaniu. Dania, które przygotowały są przepyszne. Jestem przekonany, że realizacja tego projektu przyniesie im wiele pozytywnych wrażeń, tak jak dzisiejsze spotkanie – powiedział wójt Tadeusz Tkaczyk. – Widać dziś było wielką integrację podczas przygotowywania potraw, które smakiem nie miały sobie równych. Nasze panie są prawdziwymi kulinarnymi mistrzyniami – dodał Damian Gad, wiceprzewodniczący Rady Gminy Strawczyn.

Wezmą udział w warsztatach i wycieczkach

Na projekt złoży się pięć bloków zajęciowych. Pierwszym, bardzo udanym, było spotkanie z kucharzem Robertem Sową. Kolejne zaplanowane, to między innymi warsztaty kulinarne i zielarskie, ale też konsultacje ze specjalistami z zakresu medycyny i zdrowego stylu życia. Uczestniczki projektu pojadą też na dwa trzydniowe wyjazdy studyjne w Bieszczady i na Mazury. Ostatnim punktem „Smaków Regionu” będzie jednodniowy, otwarty festiwal oraz wydanie tysiąca sztuk „Przepiśnika Polskiego Patrioty”. – Pierwotnym założeniem projektu było zaangażowanie środowiska kobiet do współpracy w sferze kultury lokalnej i regionalnej, a także popularyzowania zdrowego stylu życia. Pierwsze spotkanie pokazało, że kobiety chcą się integrować i wspólnie działać w tym obszarze. I temu właśnie będą służyły zaplanowane warsztaty. Jestem przekonany, że panie zdobędą mnóstwo pożytecznej wiedzy oraz nowych umiejętności i nawiążą długotrwałe relacje, może nawet przyjaźnie – mówił autor projektu Mariusz Brelski, prezes Stowarzyszenia Wspierania Inicjatyw Lokalnych „Skała”.

Projekt „Smaki Patriotyzmu” jest dofinansowany w ramach Programu „Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020”. Całkowita jego wartość opiewa na kwotę 120 tysięcy złotych.

Galeria

Aktualności

Warsztaty świąteczne w Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie. Piękne wianki i radość tworzenia

W Centrum Kultury i Bezpieczeństwa w Zajączkowie odbyły się warsztaty rękodzielnicze, podczas których mieszkańcy mieli okazję nauczyć się zdobienia...

Polecamy