Przed nami drugi weekend 29. Europejskich Dni Dziedzictwa. Samorząd Województwa Świętokrzyskiego serdecznie zaprasza w dniach 18-19 września do odwiedzenia swoich jednostek i wzięcia udziału w licznych wydarzeniach tegorocznych obchodów tego społeczno-edukacyjnego projektu, który w 2021 roku przebiega pod hasłem „Smaki dziedzictwa”. Zgodnie z motywem przewodnim instytucje kultury województwa świętokrzyskiego zapraszają do degustacji tradycyjnych produktów oraz potraw regionalnych, które stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz są częścią tożsamości lokalnej.
Europejskie Dni Dziedzictwa to największy w Europie projekt społeczno-edukacyjny, a także najważniejsze święto zabytków kultury, tradycji i obyczajów Starego Kontynentu. Głównym celem EDD jest szeroko pojęta edukacja historyczna i kulturalna, promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślenie wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowanie dialogu międzykulturowego.
Co roku we wrześniu kraje, w których odbywa się to wydarzenie, udostępniają bezpłatnie do zwiedzania szerokiej publiczności liczne zabytki i miejsca kultury, organizują wykłady, wystawy i inne imprezy towarzyszące skierowane do różnorodnej grupy odbiorców, co nadaje wydarzeniu uniwersalnego wymiaru.
Podobnie jak w poprzedni weekend, także i w ten, świętokrzyskie jednostki kultury, włączając się do europejskiej i ogólnopolskiej akcji, przygotowały specjalne programy :
Muzeum Wsi Kieleckiej
- 19 września 2021 od godz. 15.00 do 19.30 w Zagrodzie Czernikiewiczów Bodzentyn
W ramach „Smaków Dziedzictwa” będzie można skosztować tradycyjnego ciasta drożdżowego oraz innych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich: Psarzaneczki oraz Celinianki. Obrzęd pieczenia chleba zaprezentują „Wzdolskie Kołowrotki”. Oprawę muzyczną zapewni Zespół Pieśni i Tańca „Wilkowianie”.
Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Kielcach
W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa Wojewódzka Biblioteka Publiczna prezentuje cykl postów i nagrań dźwiękowych pt. “Kielecczyzna – kulinarne dziedzictwo regionu”, Przypominane są kulinarne ciekawostki, przepisy na regionalne potrawy oraz przypowieści związane z kuchnią i dawnymi potrawami. Regionalne posty o tematyce kulinarnej mają za zadanie zachować przed zapomnieniem, a zarazem rozpowszechnić przysmaki dawnej kuchni świętokrzyskiej.
Muzeum Okręgowe w Sandomierzu
- 18 września, (sobota) godz. 15.00 – 17.00, “Smaki szczodrych dni”
Etnograficzne spotkanie edukacyjne poświęcone zawichojskiej tradycji wypiekania szczodroków połączone z ich degustacją. To oryginalne pieczywo wpisane zostało na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- 19 września, (niedziela) godz. 14.00 do 16.00, Nasze sandomierskie kulinaria regionalne
XIX edycja konkursu kulinarnego kultywującego dawne tradycje kulinarne regionu sandomierskiego organizowana na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu. Stałymi uczestnikami konkursu są delegacje gmin powiatu sandomierskiego, które rywalizują ze sobą o zdobycie głównej nagrody ufundowanej przez Burmistrza Miasta Sandomierza – „Srebrnej Chochli”.
Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach
Wojewódzki Dom Kultury kontynuuje publikację, na stronie Facebooku, przepisów kulinarnych pochodzących z domowych archiwów pracowników WDK, a konkretnie od babć i prababć. Ciekawymi przepisami dzielą się także panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Korytniczanki”.
Muzeum Narodowe w Kielcach
- 18 września (sobota), Dawny Pałac Biskupów Krakowskich, Plac Zamkowy 1, Kielce,– prelekcja „Kultura stołu w okresie międzywojennym”, dr Paweł Grzesik, godz. 12.00
Wykład będzie dotyczył zasad i dobrych manier przy stole, a także wydarzeń towarzyskich związanych z przyjmowaniem gości, wspólnymi biesiadami i ich rodzajami. Będzie to okazją również do porównania zmian w odniesieniu do tradycji XIX-wiecznej.
- “Smakowite dziedzictwo”, godz. 13.00
Jest to turniej, w którym zawodnicy zmierzą się z tematyką kulinarną dotyczącą kuchni polskiej w okresie XVII – XVIII w. Oprawę plastyczną stanowić będą plansze nawiązujące tematyką do polskich tradycji kulinarnych. Zawodnicy będą przyjmowani na zapisy.
- 19 września, (niedziela), Pałacyk Henryka Sienkiewicza w Oblęgorku, Aleja Lipowa 24, Strawczyn, prelekcja „Sienkiewicz od kuchni”, prowadzący Łukasz Wojtczak, godz. 12.00
Podczas spotkania uczestnicy poznają codzienne życie w Oblęgorku, dowiedzą się o tym co jadano i o jakich porach, kto zajmował się domem, jak spędzano czas wolny, jaką rolę odgrywała służba pisarza, na czele z gospodynią Marią Lutówną.
Do udziału we wszystkich wydarzeniach serdecznie zachęcamy i zapraszamy.