3.5 C
Kielce
poniedziałek, 14 lipca, 2025
Strona głównaKulturaTrwają Europejskie Dni Dziedzictwa 2021

Trwają Europejskie Dni Dziedzictwa 2021

Zobacz

Przed nami drugi weekend 29. Europejskich Dni Dziedzictwa. Samorząd Województwa Świętokrzyskiego serdecznie zaprasza w dniach 18-19 września do odwiedzenia swoich jednostek i wzięcia udziału w licznych wydarzeniach tegorocznych obchodów tego społeczno-edukacyjnego projektu, który w 2021 roku przebiega pod hasłem „Smaki dziedzictwa”. Zgodnie z motywem przewodnim instytucje kultury województwa świętokrzyskiego zapraszają do degustacji tradycyjnych produktów oraz potraw regionalnych, które stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz są częścią tożsamości lokalnej.

Europejskie Dni Dziedzictwa to największy w Europie projekt społeczno-edukacyjny, a także najważniejsze święto zabytków kultury, tradycji i obyczajów Starego Kontynentu. Głównym celem EDD jest szeroko pojęta edukacja historyczna i kulturalna, promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślenie wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowanie dialogu międzykulturowego.
Co roku we wrześniu kraje, w których odbywa się to wydarzenie, udostępniają bezpłatnie do zwiedzania szerokiej publiczności liczne zabytki i miejsca kultury, organizują wykłady, wystawy i inne imprezy towarzyszące skierowane do różnorodnej grupy odbiorców, co nadaje wydarzeniu uniwersalnego wymiaru.

Podobnie jak w poprzedni weekend, także i w ten, świętokrzyskie jednostki kultury, włączając się do europejskiej i ogólnopolskiej akcji, przygotowały specjalne programy :

Muzeum Wsi Kieleckiej

  • 19 września 2021 od godz. 15.00 do 19.30 w Zagrodzie Czernikiewiczów Bodzentyn

W ramach „Smaków Dziedzictwa” będzie można skosztować tradycyjnego ciasta drożdżowego oraz innych przysmaków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich: Psarzaneczki oraz Celinianki. Obrzęd pieczenia chleba zaprezentują „Wzdolskie Kołowrotki”. Oprawę muzyczną zapewni Zespół Pieśni i Tańca „Wilkowianie”.

Wojewódzka Biblioteka Publiczna w Kielcach

W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa Wojewódzka Biblioteka Publiczna prezentuje cykl postów i nagrań dźwiękowych pt. “Kielecczyzna – kulinarne dziedzictwo regionu”, Przypominane są kulinarne ciekawostki, przepisy na regionalne potrawy oraz przypowieści związane z kuchnią i dawnymi potrawami. Regionalne posty o tematyce kulinarnej mają za zadanie zachować przed zapomnieniem, a zarazem rozpowszechnić przysmaki dawnej kuchni świętokrzyskiej.

Muzeum Okręgowe w Sandomierzu

  • 18 września, (sobota) godz. 15.00 – 17.00, “Smaki szczodrych dni”

Etnograficzne spotkanie edukacyjne poświęcone zawichojskiej tradycji wypiekania szczodroków połączone z ich degustacją.  To oryginalne pieczywo wpisane zostało na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

  • 19 września, (niedziela) godz. 14.00 do 16.00, Nasze sandomierskie kulinaria regionalne

XIX edycja konkursu kulinarnego kultywującego dawne tradycje kulinarne regionu sandomierskiego organizowana na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu. Stałymi uczestnikami konkursu są delegacje gmin powiatu sandomierskiego, które rywalizują ze sobą o zdobycie głównej nagrody ufundowanej przez Burmistrza Miasta Sandomierza – „Srebrnej Chochli”.

Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach

Wojewódzki Dom Kultury kontynuuje publikację, na stronie Facebooku, przepisów kulinarnych pochodzących z domowych archiwów pracowników WDK, a konkretnie od babć i prababć. Ciekawymi przepisami dzielą się także panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Korytniczanki”.

Muzeum Narodowe w Kielcach

  • 18 września (sobota), Dawny Pałac Biskupów Krakowskich, Plac Zamkowy 1, Kielce, prelekcja „Kultura stołu w okresie międzywojennym”, dr Paweł Grzesik, godz. 12.00

Wykład będzie dotyczył zasad i dobrych manier przy stole, a także wydarzeń towarzyskich związanych z przyjmowaniem gości, wspólnymi biesiadami i ich rodzajami. Będzie to okazją również do porównania zmian w odniesieniu do tradycji XIX-wiecznej.

  • “Smakowite dziedzictwo”, godz. 13.00

Jest to turniej, w którym zawodnicy zmierzą się z tematyką kulinarną dotyczącą kuchni polskiej w okresie XVII – XVIII w. Oprawę plastyczną stanowić będą plansze nawiązujące tematyką do polskich tradycji kulinarnych. Zawodnicy będą przyjmowani na zapisy.

  • 19 września, (niedziela), Pałacyk Henryka Sienkiewicza w Oblęgorku, Aleja Lipowa 24, Strawczyn, prelekcja „Sienkiewicz od kuchni”, prowadzący Łukasz Wojtczak, godz. 12.00

Podczas spotkania uczestnicy poznają codzienne życie w Oblęgorku, dowiedzą się o tym co jadano i o jakich porach, kto zajmował się domem, jak spędzano czas wolny, jaką rolę odgrywała służba pisarza, na czele z gospodynią Marią Lutówną.

Do udziału we wszystkich wydarzeniach serdecznie zachęcamy i zapraszamy.

Galeria

Aktualności

Dofinansowanie inwestycji polegających na wymianie źródeł ciepła ze środków budżetu gminy Chęciny na 2025 rok

                                                                                                                           OGŁOSZENIEo naborze wniosków na dofinansowanie inwestycji polegających na wymianie źródeł ciepła ze środków budżetu gminy Chęciny na 2025 rokTERMIN SKŁADANIA WNIOSKÓW: OD...

Polecamy