3.5 C
Kielce
piątek, 3 maja, 2024
Strona głównaAktualnościTradycje wielkanocne

Tradycje wielkanocne

Zobacz

 Tradycja koszyczka wielkanocnego to bardzo ważny element dla dzieci. Rodzinne przygotowanie święconki to wspaniały pomysł na wspólne twórcze spędzenie czasu. W tym roku niestety nie będziemy mogli iść z koszyczkiem do kościoła, ale warto zachować ten piękny zwyczaj i przygotować wspólnie z domownikami święconkę, choćby dla chwili radości wśród najmłodszych.

Czego nie może zabraknąć w koszyczku? Oto kontynuacja naszej listy:

– jajka/pisanki – mają one swoją bardzo bogatą symbolikę, a w swej genezie sięgają czasów przedchrześcijańskich. Do obrzędowości chrześcijańskiej trafiły w połowie średniowiecza. Na pierwsze ślady pisanek natrafiono podczas wykopalisk archeologicznych, odkrycie datowane jest na X wiek. Jako symbol utajonego i ciągle odradzającego się życia były wkładane do grobów oraz przynoszone na mogiły. Wspomniane zwyczaje były pozostałościami z czasów pogańskich, które szczególnie często spotykane były na wschodzie Europy. Jak wiele ludowych tradycji, pochodzących z czasów przedchrześcijańskich pisanki zostały implementowane do kultury chrześcijańskiej. Stały się symbolem Zmartwychwstania Chrystusa oraz kruszeniem skały grobu. Jajka mają być także symbolem wielkiego daru jakim jest życie. Poświęcone pisanki na stałe wpisały się do tradycji wielkanocnego stołu, niektóre rodziny dzielą się poświęconym jajkiem składając sobie świąteczne życzenia.

– chrzan – podobnie jak sól i pieprz jest gorzkim zielem związanym z starotestamentową paschą. Chrzan pierwotnie święcony jako korzeń z czasem coraz częściej w postaci tartej. Symbolizuje siłę i witalność, ma przynosić dobre zdrowie. Jako element święconki ma także wzmacniać smak pozostałych potraw.

– mięso/ wędliny – symbolizują dostatek oraz zdrowie. W polskiej tradycji Święta Wielkiejnocy poprzedzała post, czas wyrzeczeń. Jest to także uwarunkowane cyklem rocznym czasem „przednówku”. Święta w swym uroczystym charakterze miały być czasem obfitości, która była oznaką radości z Zmartwychwstania.  Najczęściej w święconce umieszczana jest kiełbasa i szynka.

– ciasto – powinien być to domowy wypiek, najlepiej kawałek drożdżowej baby. W koszyczkach zagościło ono stosunkowo niedawno, podobnie jak wędliny ma symbolizować dostatek.

– zielone gałązki – stosowane do przystrojenia koszyczka i stołu wielkanocnego. Symbolizują odradzającą się przyrodę, są symbolem Zmartwychwstania.

Zachęcamy do zachowywania tradycji i życzymy spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych.

Aktualności

233. rocznica uchwalenia Konstytucji 3-go Maja

W stolicy województwa świętokrzyskiego, tak jak i we wszystkich miastach na terenie naszego kraju uroczyście obchodzony jest kolejny jubileusz...

Polecamy