3.5 C
Kielce
niedziela, 12 maja, 2024
Strona głównaKulturaTradycje kulinarne na III Festiwalu Smaków Babiego Lata

Tradycje kulinarne na III Festiwalu Smaków Babiego Lata

Zobacz

Już w najbliższą niedzielę, 1 października powrócimy do tradycji kulinarnych naszych przodków. Na stoiskach będzie można spróbować m.in. smaków takich jak: truskawkowe szaleństwo, jesienny karczek, sok z winogron i dżem winogronowy, cukinia w curry, wspomnienie lata, malinowe zdrowie, dyniowa fantazja, lisowskie złoto czy ćapajka z rzepy. Współorganizatorem festiwalu jest gmina Masłów. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Małżonka Prezydenta RP, Agata Kornhauser-Duda. 

Celem festiwalu jest zachęcenie mieszkańców do powrotu do korzeni i samodzielnego przetwarzania żywności. Pielęgnując wyjątkowe tradycje kulinarne naszego regionu nie możemy zapomnieć o przetworach, które przygotowywali nasi dziadkowie na okres zimowy. Wydarzenie jest pożegnaniem z odchodzącym latem, a nadrzędnym celem jest zachęcenie odwiedzających do samodzielnego przygotowywania przetworów na zimę i wykorzystywania tego, co latem udało się wyhodować w przydomowych ogródkach. Tradycje kulinarne powiatu kieleckiego są bardzo bogate i wielowiekowe.

Festiwal podczas dwóch poprzednich edycji przyciągnął dziesiątki kół gospodyń wiejskich, właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz osób indywidualnych. Przedsięwzięcie zakłada promocję zdrowego odżywiania, możliwość ich skosztowania na miejscu oraz wymianę przepisów i receptur na „smaki lata zamknięte w słoiku”. Wydarzeniu towarzyszyć będzie muzyka ludowa Gór Świętokrzyskich. Zespoły przeniosą nas w muzyczną podróż z bogatymi tradycjami folklorystycznymi kielecczyzny.

Podobnie jak w poprzednich edycjach na stoiskach będzie można skosztować wartościowych przetworów. W III odsłonie Festiwalu Smaków Babiego Lata zmierzą się podmioty z powiatu kieleckiego, które zaprezentują aż 36 różnych smaków w dwóch konkursach kulinarnych:

 – „Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategoriach „Owoce”, „Warzywa”,

– „Jesień na talerzu”.

W konkursie „Jesień na talerzu” do wygrania będzie Złota Patelnia Starosty Kieleckiego, którą w ubiegłym roku nagrodzono Koło Gospodyń Wiejskich Dąbrowianki w kategorii „Jak to drzewiej jadano – dania świętokrzyskie” za przygotowanie „Kaszy pod leśną pierzynką”.

III Festiwal Smaków Babiego Lata już 1 października o godz. 14.00 w Szklanym Domu w Ciekotach (gmina Masłów). Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Małżonka Prezydenta RP, Agata Kornhauser-Duda.

Zapraszamy wszystkich mieszkańców powiatu kieleckiego na to wyjątkowe kulinarne wydarzenie!

Aktualności

Sandomierz wciągnięty w kryminalną zagadkę – sukces gry miejskiej „Sandomierz CRIME STORY”

Miasto Sandomierz stało się areną emocjonującej gry miejskiej „Sandomierz CRIME STORY”, która zgromadziła 31 zespołów z szkół średnich województw...

Polecamy