Jogurt naturalny ze strzałkowa, nalewka z wiśni, kozie gomułki, sorbet truskawkowy z Kunowa, czy kiełbasa z gęsiną – między innymi takie świętokrzyskie specjały można kosztować w Tokarni, gdzie w Parku Etnograficznym trwa wyjątkowy, jubileuszowy finał wojewódzki XX edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
– Konkurs promuje tradycyjne produkty i udowadnia jak bogaty potencjał drzemie w polskiej wsi. Podkreśla tradycję kulinarną, która może stać się osobliwością regionu, stanowić jego wizytówkę i atrakcję turystyczną, a także może służyć do budowy marki regionu i jej promocji – mówi marszałek Andrzej Bętkowski.
Razem z nim w wydarzeniu uczestniczą m.in.: przewodniczący Sejmiku Andrzej Pruś, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Marek Jońca, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego Sławomir Neugebauer i jego zastępczyni Elżbieta Kwiecień-Ząbek.
Świętokrzyskie PERŁY
W smacznej rywalizacji bierze udział ponad 40 produktów, przygotowanych przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. To między innymi: olej rzepakowy z kminem z Mikułowic, smarówka z kaszy jaglanej z pieczonym kurczakiem i warzywami po sadłowsku, pierzga pszczela w miodzie akacjowym, chleb żytni na zakwasie “Kunowiaczek”.
Zwycięzcy zostaną nominowani do prestiżowej nagrody „PERŁA” na Wielkim Finale Konkursu, który odbędzie się 3 października 2021 r. w Poznaniu, w czasie Targów „Smaki Regionów”.
Do tej pory nagrodą Perła z naszego regionu może pochwalić się 29 produktów m.in.: chleb bodzentyński, śliwka damacha, ser jabłeczny, kasza jaglana gierczycka, opatowska krówka mleczna, morela sandomierska zaleszycka, czy polędwiczki świąteczne Prokopa. Większość tych produktów wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W sumie taki wpis posiadają 92 produkty z województwa świętokrzyskiego.
– Regionalna żywność i dziedzictwo kulinarne są ważnymi nośnikami regionalnej tożsamości. Żywność wysokiej jakości jest ważna dla każdego z mieszkańców. Zdrowe, regionalne wyroby cieszą się rosnącą popularnością w naszym regionie i kraju. Coraz chętniej bowiem Polacy sięgają po lokalne produkty, doceniając ich unikatowe właściwości i wysoką jakość – mówi Marek Jońca, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego.
Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie
Imprezie towarzyszy kiermasz żywności wysokiej jakości, w którym bierze udział 25 członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Można na nim kupić truskawki, sery, wędliny, masło, czy pieczywo. Wszystko to przygotowywane według dawnych, tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Przypomnijmy, że województwo świętokrzyskie od 2010 roku jest pełnoprawnym regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która zrzesza 45 regionów europejskich z 13 krajów. Przystąpienie do niej było odpowiedzią na duże zainteresowanie społeczeństwa zwiększeniem dostępności żywności wysokiej jakości. Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia obecnie 89 podmioty wytwarzające i dostarczające na rynek żywność najwyższej jakości (tradycyjną, regionalną i lokalną). Są wśród nich wyjątkowe mleczarnie, cukiernie, piekarnie, zakłady wędliniarskie, gospodarstwa (agroturystyczne, sadownicze, pasieczne, rybackie), przetwórnie owoców i warzyw, winnice, sklepy i restauracje. Wielu spośród członków Sieci to laureaci różnych konkursów kulinarnych, a wszystkich wyróżnia logotyp umieszczony przed wejściem oraz certyfikat wiszący w widocznym miejscu pomieszczenia.
Na scenie słychać muzykę lokalnych i regionalnych twórców, którzy prezentują się podczas konkursu „Jawor – u źródeł kultury”. Konkurs promuje kulturę ludową regionu oraz twórców, artystów i wykonawców, którzy przyczyniają się do wzbogacania naszego dziedzictwa.
Organizatorem Konkursu na szczeblu regionalnym jest Marszałek Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Muzeum Wsi Kieleckiej.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.