Targi Smaki Regionów w Poznaniu, odbyły się w dniach 29.09-01.10.2023 roku. W tym roku na Targach pojawiły się regionalne firmy z 15 województw, w tym ze Świętokrzyskiego. Zaprezentowano naturalne wędliny, pyszne sery, konfitury bez zbędnych konserwantów, a także przepyszne rzemieślnicze piwa.
Na stoisku Województwa Świętokrzyskiego swoje produkty zaprezentowali: Sery Sandomierskie od Dziedzica – sery regionalne, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Opatowa – Krówka Opatowska, Pasieka Dobra Pszczoła – miody odmianowe, Wanilia i Migdały – wyroby garmażeryjne oraz Manufaktura Anety – przetwory owocowe.
W tym roku prestiżową nagrodę Perła 2023 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów otrzymali: Pasta z wędzonego jesiotra – Piotr Suchoń Gospodarstwo Rybackie “Stawy”, Miód wielokwiatowy (wiosenny) – Rafał i Małgorzata Zacharscy Pasieka Dobra Pszczoła, Tradycyjne powidła szydłowskie – Aneta Grochowska RHD “Manufaktura Anety” oraz Chałka zdobna – Halina Dobrowolska Piekarnia R.Dobrowolski.
Perła to nagroda przyznawana w ramach ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Organizacją przedsięwzięcia zajmuje się Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Punktem kulminacyjnym targów był finał konkursu o Medal Targów Smaki Regionów. Nagrodzeni zostali wystawcy, których produkty istotnie wyróżniają się na tle innych pod kątem jakości, walorów smakowych i poszanowania tradycyjnych receptur.
Wyróżnienie z naszego województwa otrzymał miód gryczany z Pasieki „Dobra Pszczoła”.