3.5 C
Kielce
wtorek, 1 lipca, 2025
Strona głównaAktualnościSzkolenie z savoir vivre'u

Szkolenie z savoir vivre’u

Zobacz

Sztuka dekorowania stołu była jednym z tematów szkolenia, w którym uczestniczyli właściciele gospodarstw agroturystycznych z terenu powiatu kieleckiego.

W szkoleniu zorganizowanym przez Starostwo Powiatowe w Kielcach w Gospodarstwie Agroturystycznym ,,Nad wodą” – Doroty i Ludwika Michtów w Ciekotach wzięło udział 50 osób.

– Po raz kolejny organizujemy szkolenie dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne w powiecie kieleckim. Co roku, do poprowadzenia warsztatów zapraszamy specjalistów z danej dziedziny. Poprzez nasze szkolenia chcemy wesprzeć rozwój gospodarstw agroturystycznych, które są dużym wsparciem dla samorządów. Promują produkty i kulturę lokalną, jak również przyciągają turystów do naszego powiatu – powiedział Michał Godowski, starosta kielecki.

Podczas warsztatu specjalista i praktyk w obsłudze gości, savoir vivre przybliżył uczestnikom sztukę przygotowywania, podawania  posiłków i dekorowania stołu.

– Uczestnicy szkolenia uzyskali wiedzę na temat dobrej jakości obsługi turystów oraz poznali dobre praktyki i zasady niezbędne w kontaktach z gośćmi, a ułatwiające pracę gestorów bazy noclegowej   – mówiła Anna Ciołak, naczelnik Wydziału Informacji i Promocji kieleckiego starostwa.

Dużym zainteresowaniem wśród słuchaczy cieszył się pokaz przygotowywania artystycznych kompozycji dekoracyjnych z kwiatów. Właściciele gospodarstw poznali sposoby robienia stroików świątecznych na stół oraz na drzwi domu, wykorzystując materiały powszechnie dostępne dla każdego gospodarstwa jak np. słoma, gałązki brzozy, szyszki i inne.

W trakcie szkolenia poruszony został również temat promocji gospodarstw i pozyskiwania dodatkowych turystów. Jak mówili przedmówcy, ważne jest aby zainteresować turystę dodatkową ofertą, np. produkcją domowego, zapachowego mydła.

– Cieszymy się, że wzięliśmy udział w spotkaniu. Dowiedzieliśmy się wielu interesujących rzeczy, które wykorzystamy w swoich gospodarstwach agroturystycznych. Dzięki tej wiedzy wiemy, jakie błędy popełnialiśmy w naszych gospodarstwach przy obsłudze gości, a teraz wiemy, w jak łatwy sposób możemy ich unikać i im zapobiegać – mówili na zakończenie uczestnicy szkolenia.

Galeria

Aktualności

Dofinansowanie inwestycji polegających na wymianie źródeł ciepła ze środków budżetu gminy Chęciny na 2025 rok

                                                                                                                           OGŁOSZENIEo naborze wniosków na dofinansowanie inwestycji polegających na wymianie źródeł ciepła ze środków budżetu gminy Chęciny na 2025 rokTERMIN SKŁADANIA WNIOSKÓW: OD...

Polecamy