28 września, w Starostwie Powiatowym w Kielcach odbyła się konferencja podsumowująca projekt pn. „Góry Świętokrzyskie kolebką tradycji”. O podniebienia zaproszonych gości zadbały Szewczanki, które w IX Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego zajęły II miejsce serwując „Parzoki”.
Projekt „Góry Świętokrzyskie kolebką tradycji” realizowany był w ramach programu „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Starostwo Powiatowe w Kielcach było beneficjentem projektu, w ramach którego zorganizowano cykl wydarzeń kluturalnych i artystycznych, jak Jarmark Świętokrzyski, Przegląd Kapel Ludowych, konkurs na najsmaczniejszą potrawę powiatu kieleckiego oraz Przegląd Zespołów Folklorystycznych i Solistów. – W wielu dużych wydarzeniach organizowanych przez Powiat Kielecki udział brali nasi artyści. Ogromnie się cieszę, że wielokrotnie odnosili oni sukcesy w różnego rodzaju konkursach. Możemy pochwalić się między innymi drugim miejscem Szewczanek, jakie zajeły w IX Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. W tym samym konkursie wyróżnienie zdobyły „Nowinianki” – przypomniał obecny podczas konferencji podsumowującej projekt Starostwa Powiatowego zastępca wójta gminy Sitkówka-Nowiny, Łukasz Barwinek, który wraz z Szewczankami osobiście zachęcał zebranych do degustowania potraw przygotowanych przez uzdolnione kulinarnie Panie. – Fantastyczne smaki. Widać niezwykły kunszt kulinarny naszych Szewczanek. Ogromnie się cieszę, że ich talenty promują kulinarnie i nie tylko naszą gminę – mówił zastępca wójta Łukasz Barwinek. – Panie z kół gospodyń wiejskich z terenu Gminy Sitkówka-Nowiny pielęgnują tradycyjną kuchnię naszego regionu, dbając jednocześnie o zachowanie dziedzictwa kulturowego, za co jestem im ogromnie wdzięczny. Warto dodać, że w wydanej przez Starostwo Powiatowe w Kielcach publikacji pt. „Najsmaczniejsze potrawy powiatu kieleckiego”, znajdą się przepisy na potrawy, biorące udział w tegorocznej kulinarnej rywalizacji. Znajdziemy tam także przepisy „Szewczanek” i „Nowinianek”, co napawa nas wielką dumą – podkreśla wójt gminy Sitkowka-Nowiny, Sebastian Nowaczkiewicz, dziękując jednocześnie wszystkim Paniom za ogromny wkład w promocję gminy.
Podczas konferencji można było spróbować nie tylko „Parzoków”, czyli nadziewanych farszem z kapusty kiszonej, gotowanych ziemniakami i pokrzywy łódeczek, ale też kapusty z grochem, pierogów z kapustą, mięsem i grzybami, chleba ze smalcem i aż pięciu rodzajów ciasta. – Dwa dni przygotowywałyśmy wszystkie te potrawy. Mamy nadzieję, że będą smakować zaproszonym gościom – mówiły skromnie Szewczanki. A o tym, że smakowały wyśmienicie, świadczyć mogło bez wątpienia tempo, w jakim potrawy Szewczanek znikały ze stołu.
Agnieszka Olech