3.5 C
Kielce
niedziela, 4 maja, 2025
Strona głównaAktualnościŚwiętokrzyskie Smaki Dzieciństwa Zachwyciły w Tokarni

Świętokrzyskie Smaki Dzieciństwa Zachwyciły w Tokarni

Zobacz

Podczas pierwszego dnia 9. edycji Festiwalu Smaków w Tokarni rozstrzygnięto konkurs kulinarny „Smaki dzieciństwa”, który zgromadził Koła Gospodyń Wiejskich z całego regionu. Marszałek Renata Janik miała przyjemność uczestniczyć w tym wydarzeniu. Zasiadająca w jury kierownik Parku Etnograficznego w Tokarni oraz radna Sejmiku Małgorzata Krzywda oceniała kreatywność i wierność tradycji w przygotowanych potrawach. Najlepsze dania, przywołujące wspomnienia smaków z dzieciństwa, wyłonili eksperci, a publiczność miała okazję delektować się tymi wyjątkowymi specjałami. 

Park Etnograficzny w Tokarni ożył w sobotę, 3 maja, barwami i zapachami tradycyjnej kuchni za sprawą 9. edycji Festiwalu Smaków. Pierwszy dzień wydarzenia upłynął pod znakiem kulinarnej rywalizacji w konkursie „Smaki dzieciństwa”, dedykowanym Kołom Gospodyń Wiejskich. Celem konkursu było przypomnienie przepisów i smaków, które towarzyszyły wielu pokoleniom Polaków, stanowiąc kulinarną podróż w czasie.

Obecność marszałek Renaty Janik podkreśliła znaczenie kultywowania lokalnych tradycji kulinarnych i zaangażowanie regionu w promocję dziedzictwa kulturowego.

Wśród członków jury, którzy mieli niełatwe zadanie wyłonienia najlepszych potraw, znaleźli się: mistrz kuchni Michał Markowicz, redaktor Michał Bonarowski z Radia 357, kierownik parku etnograficznego w Tokarni Małgorzata Krzywda oraz redaktor naczelny “Echa Dnia” Stanisław Wróbel.

Po burzliwych obradach i degustacji wielu smakowitych dań, jury ogłosiło werdykt. Pierwsze miejsce w konkursie „Smaki dzieciństwa” zdobyło KGW Strawczynek, drugie miejsce przypadło KGW Klimontowianki, a trzecie KGW Ostojów. Przyznano również wyróżnienia, które powędrowały do KGIGW w Dziurowie oraz KGW Przepióreczka.

Konkursowe potrawy nie tylko zachwycały jury, ale również publiczność festiwalową, która miała możliwość ich degustacji na specjalnych stoiskach. Połączenie pokazów kulinarnych z możliwością spróbowania tradycyjnych smaków sprawiło, że pierwszy dzień Festiwalu Smaków w Tokarni był prawdziwą ucztą dla zmysłów.

W wydarzeniu brali udział m.in. dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Katarzyna Korus, redaktor naczelny Echo Dnia Świętokrzyskie Stanisław Wróbel, będący także w jury konkursu.

Świętokrzyski Festiwal Smaków trwa w Tokarni również w niedzielę, zapraszając wszystkich miłośników regionalnej kuchni i dobrej zabawy.

Galeria

Aktualności

Zasłużeni druhowie z OSP Piekoszów uhonorowani medalami za wysługę lat

To była wyjątkowa i wzruszająca uroczystość. 3 maja, w Piekoszowie druhny i druhowie z miejscowej jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej...

Polecamy