Podczas 7. Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków, który w najbliższy weekend rozpocznie się w Parku Etnograficznym w Tokarni zaprezentuje się ponad 150 wystawców z regionalnymi daniami i wyśmienitymi, ekologicznymi produktami od lokalnych producentów.
Bogatą ofertę zaprezentuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski min. : Sklep “Silni z natury” z produktami spożywczymi – członków izby, Winnica Fodymskich, Winnica “Złota Wieś”, Cytrynówka Świętokrzyska, Sery Kozie -Kozi Smak, krówki z OSM Bidziny, Pasieka Rodzinna Stępień. Przyjedzie foodtruck „Szlachetne Świętokrzyskie”, a w nim produkty: Browaru Popiel, Szydłowianki, Winnicy Willi Sichów. Tutaj będzie można skosztować m.in. wyjątkowych produktów ze śliwki szydłowskiej (lody, powidła, keczupy, chutneye).
Podczas Festiwalu odbędą się dwa konkursy przygotowane przez organizatorów: kulinarny: „Majówkowy przysmak” (do konkursu zostało zgłoszonych 15 dań) oraz na najpiękniejsze stoisko, którego rozstrzygnięcie nastąpi 1 maja. Po raz pierwszy na Festiwalu swoją ofertę zaprezentują KGW spoza województwa świętokrzyskiego.
Wydarzenia w ramach Festiwalu:
- Msza Święta 30 kwietnia 2023 r., godz. 11.00, Kościół z Rogowa w oprawie Zespołu Ludowego Bolechowiczanie;
- wypiek i degustacja podpłomyków – Ola Imosa / Chałupa ze Złotnik, 30 kwietnia oraz 1 maja 2023 r. w godz. 11.00-15.00;
- stoisko Polskiego Związku Kół Gospodyń Wiejskich, konkursy z nagrodami 30.04 oraz 01.05;
- „Szabat szalom w Tokarni” – występ aktorów Teatru Żydowskiego z Warszawy oraz degustacja potraw kuchni żydowskiej / 30.04 godz. 14.00, sektor małomiasteczkowy, obok chałupy żydowskiego krawca;
- “Strawa, potrawa i biesiada – wiejskie tradycje kulinarne” – 30 kwietnia i 1 maja 2023 r., godz. 15.00 / spacery tematyczne po skansenie z Olą Imosą . Wyjście chętnych spod sceny o godz. 15.00;
- Stoisko edukacyjne Lasów Państwowych, na którym blogerka Karina Rudzka prowadząca „Zielarski kącik Kari” będzie prowadziła warsztaty przygotowania soli z leśnymi roślinami i ziołami/ sektor dworsko-folwarczny, 30.04;
- Jakub Wolski kucharz z programu „Smaki Lasu”, przygotuje w kręgu ogniskowym zupę gulaszową z borowikami, którą poczęstuje uczestników Festiwalu / sektor dworsko – folwarczny /30.04/.
Na scenie wystąpią:
30 kwietnia 2023 r. : Zespół Bolechowiczanie, Zespół Kowalanki, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz, Kapela Korbanów, Kapela od Połańca.
1 maja 2023 r.: Kapela Świętokrzyska, Zespół Domaszowianie, Adam Kocerba na trójrzędowej harmonii polskiej, Kapela Działoszacy, Zespół Jaworzanki, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Old Marinners.
Organizatorami wydarzenia są:
- Echo Dnia,
- Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego,
- Starostwo Powiatowe w Kielcach
- Muzeum Wsi Kieleckiej.
Partnerem wydarzenia jest Polski Związek Kół Gospodyń Wiejskich.