Muzeum Wsi Kieleckiej zaprasza w dniach 30 kwietnia – 1 maja 2023 r. (niedziela-poniedziałek) do Parku Etnograficznego w Tokarni na “7. Świętokrzyski Festiwal Smaków”. W wydarzeniu weźmie udział ponad 100 wystawców.
Przyjadą regionalni producenci żywności z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich z gorącymi daniami pochodzącymi z naszych regionalnych kuchni. W tym roku będzie można spróbować tradycyjnych potraw żydowskich. W kiermaszu wezmą udział rękodzielnicy ludowi.
Wydarzenia towarzyszące:
- Msza Święta – 30 kwietnia 2023 r., godz. 11.00, Kościół z Rogowa
- wypiek podpłomyków – Ola Imosa / Chałupa ze Złotnik, 30 kwietnia – 1 maja 2023 r., godz. 11.00-15.00
- “Strawa, potrawa i biesiada” – wiejskie tradycje kulinarne – warsztaty, 30 kwietnia – 1 maja 2023 r., godz. 15.00 / start – mała scena w sektorze dworsko-folwarcznym
Na scenie wystąpią:
- 30 kwietnia 2023 r. : Zespół Bolechowiczanie, Zespół Kowalanki, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Zespół Pieśni i Tańca Małogoszcz, Kapela Korbanów, Kapela od Połańca.
- 1 maja 2023 r.: Kapela Świętokrzyska, Zespół Domaszowianie, Adam Kocerba z trójrzędową harmonią polską, Kapela Działoszacy, Zespół Jaworzanki, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Old Marinners.
Świętokrzyskiemu Festiwalowi Smaków towarzyszyć będą konkursy: kulinarny “Majówkowy przysmak” oraz na “Najpiękniejsze stoisko Festiwalu”.
Konkurs “Majówkowy przysmak” dedykowany jest dla Kół Gospodyń Wiejskich, Gospodarstw Agroturystycznych, Instytucji Kultury oraz Stowarzyszeń. Zapraszamy do przesyłania zgłoszeń: https://www.mwk.com.pl/slider/6938-konkurs-kulinarny-majowkowy-przysmak-czekamy-na-zgloszenia
Organizatorami wydarzenia są: Echo Dnia, Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Starostwo Powiatowe w Kielcach oraz Muzeum Wsi Kieleckie.