Już po raz trzeci w dniach 28-29 kwietnia w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się Świętokrzyski Festiwal Smaków.
W konferencji poświęconej temu wydarzeniu uczestniczył starosta kielecki Michał Godowski, który objął honorowy patronat nad imprezą.
– Potencjał kulinarny naszego powiatu jest bardzo duży. Widzimy to w konkursie ”20 Potraw na 20-lecie Województwa Świętokrzyskiego” do którego zgłoszonych jest 8 potraw z powiatu kieleckiego. Starostwo Powiatowe w Kielcach od 10 lat organizuje konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Zebraliśmy przepisy ze wszystkich edycji konkursu w jedną całość i powstała wyjątkowa książka kucharska „Smaki Powiatu Kieleckiego”. Zawiera ona wiele, bardzo ciekawych receptur, często przekazywanych w rodzinie z pokolenia na pokolenie – mówił starosta.
Organizatorami III Świętokrzyskiego Festiwalu Smaku są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, gazeta Echo Dnia oraz Muzeum Wsi Kieleckiej. Dla miłośników dobrego jedzenia, podczas dwudniowej imprezy przygotowano wiele ciekawych atrakcji, m.in. konkursy „Świętokrzyski Mistrz Kuchni” czyli wielkie gotowanie w plenerze, „20 potraw na 20-lecie województwa świętokrzyskiego”, kiermasz produktów i potraw, darmowe degustacje. Dodatkowo występy zespołów ludowych. Gość specjalny – Robert Sowa.