3.5 C
Kielce
niedziela, 25 sierpnia, 2024
Strona głównaAktualnościŚWIĄTECZNE ZAKUPY

ŚWIĄTECZNE ZAKUPY

Zobacz

ŚWIĄTECZNE ZAKUPY

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia i trwającym okresem wzmożonych zakupów środków spożywczych, Państwowa Inspekcja Sanitarna przypomina, na co zwrócić uwagę przy zakupie żywności.

1. Termin przydatności do spożycia

Kupując środki spożywcze opakowane, które przeznaczone są dla konsumenta finalnego należy szczególną uwagę zwrócić na okres trwałości danego produktu, który może być określony:

– terminem przydatności do spożycia – najczęściej poprzedzony on jest stwierdzeniem „ należy spożyć do…”. Określenie to podawane jest w przypadku środków spożywczych łatwopsujących się oraz nietrwałych mikrobiologicznie (np. wyroby garmażeryjne). Ostrzega konsumenta o tym, że produkt powinien być spożyty do wskazanej na etykiecie daty – po jej upływie może potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

– datą minimalnej trwałości – wskazuje do kiedy prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości. W ww. przypadkach na opakowaniuwinno znaleźć się stwierdzenie: „najlepiej spożyć przed…”. Wyrażenie „najlepiej” informuje konsumenta, że do daty wskazanej przez producenta środek spożywczy zachowuje swoje pierwotne walory smakowe i jakościowe.

2. Oznakowanie środków spożywczych

Szczególną uwagę należy zwracać na etykiety. Znajdują się na nich wszystkie niezbędne informacje dotyczące pochodzenia i składu środków spożywczych. Powinny być one zrozumiałe dla konsumentów i nie mogą wprowadzać w błąd.

3. Przechowywanie żywności i warunki sprzedaży

Na jakość kupowanych przez nas środków spożywczych wpływa sposób ich przechowywania oraz warunki oferowania konsumentom, między innymi higiena na stoisku sprzedaży, prawidłowe zachowanie personelu.

Producent żywności wskazuje na opakowaniu warunki przechowywania danego produktu spożywczego –

NALEŻY ICH BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAĆ!!

Dotyczy to w szczególności towarów łatwopsujących się, które wymagają niskich temperatur przechowywania (warunki chłodnicze) i żywności mrożonej.

4. Grzyby i ryby

Suszone grzyby najbezpieczniej kupować w opakowaniach producenta oznakowanych numerem atestu na grzyby suszone wydawanym przez uprawnionego grzyboznawcę.

W okresie przedświątecznych zakupów odnotowuje się zwiększony poziom sprzedaży świeżych ryb. Podczas zakupu ryb żywych, oferowanych o sprzedaży detalicznej należy zwrócić uwagę na warunki w których są przetrzymywane, higienę personelu, metodę pakowania z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt, czy sposób ich uśmiercania. Jednocześnie Świętokrzyski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, iż warunki przechowywania oferowanych do sprzedaży żywych ryb zostały opisane na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii – http://www.wetgiw.gov.pl/694kategoria_komunikatyprasoweiaktualnoscidobrapraktykawpostepowaniuzzywymirybamibedacymiprzedmiotemsprzedazydetalicznej

 

 

 

 

Aktualności

Polecamy