W lutym przyszłego roku w Kielcach, w ośrodku wystawienniczym odbędą się bilardowe mistrzostwa świata, organizowane przez Polski Związek Bilardowy. W zmaganiach weźmie udział ponad 120 zawodników, reprezentujących pięć kontynentów. – To świetna okazja, by województwo świętokrzyskie promować, pokazywać nasze walory turystyczne, potencjał gospodarczy, gościnność – podkreśla członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Tomasz Jamka.
– Ogromnie się cieszę, że nasz region będzie gościł tak wspaniałych, utalentowanych sportowców – powiedział Tomasz Jamka, członek Zarządu Województwa, uczestniczący w spotkaniu informującym o organizacji mistrzostw w Kielcach. – Jesteśmy dumni, że Świętokrzyskie zostało gospodarzem tak prestiżowego dla środowiska bilardowego wydarzenia tym bardziej, że impreza rangi mistrzostw świata w tej dyscyplinie jeszcze nigdy nie odbyła się w Polsce. To historyczna chwila i cieszymy się, że możemy być jej częścią.
Mistrzostwa Świata w Bilard 9-bil odbędą się od 1 do 6 lutego 2023 r. w Targach Kielce. Weźmie w nich udział 128 zawodników, z pięciu kontynentów, wyłonionych z całorocznych turniejów pucharu świata i mistrzostw kontynentalnych. W gronie uczestników znajdą się również zawodnicy Nosanu Kielce, mistrz Europy Tomasz Kapłan i wicemistrz świata Karol Skowerski.
– Imprezy sportowe o takiej klasie i zasięgu jak Mistrzostwa Świata znakomicie wpływają na pozytywny wizerunek naszego regionu w kraju i poza jego granicami. Świętokrzyskie postrzegane jest bowiem jako miejsce przyjazne sportowi. A promocja przez sport jest obecnie również sprawdzonym i skutecznym zabiegiem marketingowym – podkreślił członek Zarządu Tomasz Jamka.
W Kielcach gościła dyrektor sportowej platformy Matchroom, Emily Frazer, która podpisała z wiceprezesem Polskiego Związku Bilardowego Grzegorzem Kędzierskim umowę, na podstawie której kielecki turniej transmitowany będzie w największych platformach streamingowych oraz stacjach telewizyjnych. W spotkaniu dotyczącym mistrzostw uczestniczyła także m.in. wiceminister sportu Anna Krupka.