Harmonogram posiedzeń komisji Rady Gminy Morawica
- komisja rewizyjna
- komisja bezpieczeństwa
- komisja oświaty
Sesja rady Gminy Morawica
- Otwarcie sesji i stwierdzenie prawomocności obrad.
- Przyjęcie protokołu z poprzedniej sesji Rady Gminy.
- Sprawozdanie z wykonania uchwał podjętych na poprzedniej sesji Rady Gminy.
- Podjęcie uchwały w sprawie zmiany budżetu gminy na 2016 r.
- Podjęcie uchwały w sprawie zmiany Wieloletniej Prognozy Finansowej Gminy Morawica.
- Podjęcie uchwały w sprawie udzielenia pomocy rzeczowej dla powiatu.
- Podjęcie uchwały w sprawie zmiany uchwały Nr XVII/200/16 Rady Gminy w Morawicy z dnia 25 maja 2016 r. w sprawie nadania Statutu Gminnemu Ośrodkowi Pomocy Społecznej w Morawicy.
- Podjęcie uchwały w sprawie zmiany Uchwały Nr XII/68/06 Rady Gminy w Morawicy z dnia 26 października 2006 r. – Akt o utworzeniu samorządowej instytucji kultury – Gminnej Biblioteki Publicznej w Morawicy.
- Podjęcie uchwały w sprawie Statutu Miasta i Gminy Morawica.
- Podjęcie uchwały w sprawie uchwalenia programu zdrowotnego Gminy Morawica na 2017 rok.
- Podjęcie uchwały w sprawie określenia wysokości opłat za korzystanie z wychowania przedszkolnego dzieci w wieku do lat 5 w Gminie Morawica.
- Podjęcie uchwały w sprawie ustalenia trybu udzielania i rozliczania dotacji dla prowadzonych na terenie Gminy Morawica publicznych przedszkoli, publicznych szkół, oddziałów przedszkolnych szkół podstawowych oraz publicznych innych form wychowania przedszkolnego oraz ustalenia trybu i zakresu kontroli prawidłowości pobrania i wykorzystywania dotacji.
- Podjęcie uchwały w sprawie ustalenia trybu udzielania i rozliczania dotacji oraz trybu i zakresu kontroli prawidłowości pobrania i wykorzystywania dotacji udzielonych z budżetu gminy dla szkół niepublicznych, przedszkoli niepublicznych oraz niepublicznych innych form wychowania przedszkolnego.
- Podjęcie uchwały w sprawie wyrażenia zgody na udzielenie dotacji dla publicznej innej formy wychowania przedszkolnego prowadzonej przez osoby prawne nie będące jednostkami samorządu terytorialnego bądź fizyczne.
- Podjęcie uchwały w sprawie nadania nazwy ulicy w miejscowości Brzeziny.
- Podjęcie uchwały w sprawie zmiany uchwały Nr XLVI/441/14 Rady Gminy Morawica z dnia 28 października 2014 r. w sprawie uchwalenia Planu gospodarki niskoemisyjnej dla gminy Morawica i przyjęcia jednolitego tekstu „Planu gospodarki niskoemisyjnej dla gminy Morawica”.
- Podjęcie uchwały w sprawie przystąpienia Gminy Morawica do Stowarzyszenia Gmin „Geoland Świętokrzyski” oraz udzielenia pełnomocnictwa do pełnego reprezentowania Gminy w Stowarzyszeniu.
- Podjęcie uchwały w sprawie przyjęcia Strategii Rozwiązywania Problemów Społecznych w Gminie Morawica na lata 2017-2024.
- Podjęcie uchwały w sprawie przyjęcia Gminnego Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Przeciwdziałania Narkomanii dla Gminy Morawica na 2017 rok.
- Informacja Wójta Gminy Morawica o zgłoszonych żądaniach i wydanych decyzjach z zakresu planowania i zagospodarowania przestrzennego.
- Interpelacje i wolne wnioski.
- Zamknięcie porządku obrad sesji
POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 3/4 szklanki cukru, 1/4 kostki masła, 2 łyżki miodu,1 łyżka śmietany, 1 łyżeczka sody, przyprawa korzenna do piernika (1/2 opakowanie).
Lukier: 20 dag cukru pudru, odrobinę gorącej wody, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka rumu.
Sposób przygotowania:Do miski z mąką wlać rozpuszczony miód, wymieszać, dodać cukier, sodę, śmietanę, przyprawę do piernika, jajko i przestudzone masło. Wyrobić ciasto ręką aż będzie gładkie. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Foremkami lub szklanką wykrawać pierniczki. Piec w temp. 170 C na złocisty kolor (ok. 10 min). Gdy wystygną dekorować według gustu lub gorące polukrować.
Dodawać składniki po kolei stale mieszając aż lukier uzyska gęstość ciasta naleśnikowego. Pędzelkiem smarować gorące ciasteczka. Można powiesić na choinkę.
Smacznego życzą Zelejowianie
GOŁĄBKI Z DORSZEM
Składniki: 1/2 kg fileta z dorsza, jedna włoska kapusta, jedna torebka kaszy jęczmiennej, 3 duże cebule jedna cytryna, sól, czarny pieprz, 1 l bulionu warzywnego. Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę i kolejno oddzielać liście. Rybę rozdrobnić lub zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kaszę ugotować. Połączyć i wymieszać rybę z cebulą i kaszą; doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Tak przygotowany farsz zawijać w liście kapusty, gołąbki ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym. Zalać bulionem warzywnym i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekać około 30 minut.ROLADA Z KACZKI
Składniki: Kaczka,70 dkg mięsa wieprzowego,30dkg wołowego, jeden ząbek czosnku, cztery gałązki rozmarynu, jedna duża cebula, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kajzerka, sól, pieprz do smaku. Sposób przygotowania: kaczkę dokładnie oczyścić wyjąć wszystkie kości kaczkę posolić ostawić do lodówki. Mięsa udusić około 40 min zmielić,dodać wszystkie składniki dobrze wymieszać.Farszem nadziać kaczkę owinąć sznurkiem formując długą roladę posypać kaczkę po wierzchu papryką pieczemy około dwóch godzin.Smacznego życzą Lipowiczanie
WIGILIJNA PARZUCHA WOLICKA
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, 1/2 kg fasoli białej suchej (może być Jaś), 5-6 ziemniaków, 10 dag suszonych grzybów, 1 -2 cebule, drobno posiekane, 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarnka ziela angielskiego i jagód jałowca, majeranek, cząber, kminek, sól i pieprz do smaku, masło lub olej do smażenia 5-6 łyżek, 1-2 łyżki mąki do zasmażki. Sposób przygotowania: Fasolę opłucz, zalej przegotowaną wodą, odstaw na noc. Suszone grzyby opłucz, zalej 4 szklankami wody, przykryj i odstaw na kilka godzin. Następnego dnia fasolę zalej świeżą wodą. Dodaj po łyżeczce majeranku, cząbru i ¼ łyżeczki kminku. Gotuj ok. godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania posól. Odcedź. Obierz ziemniaki, posól i ugotuj do miękkości. Odcedź. Namoczone grzyby ugotuj (20 minut) w tej samej wodzie, w której się moczyły. Kapustę pokrój, włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz czarny pieprz do smaku. Wlej wywar z gotowania grzybów. Grzyby posiekaj i dołóż do kapusty. Gotuj wszystko na małym ogniuok. godziny. Cebulę posiekaj, przesmaż na oleju (lepsza na maśle) i dodaj do gotującej się kapusty. Do kapusty dołóż miękką fasolę, ziemniaki. Wszystko połącz razem i ugnieć ubijakiem do ziemniaków. Z pozostałego tłuszczu zrób zasmażkę i wymieszaj dobrze wszystkie te składniki w jednolitą masę.Smacznego życzy Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Wolicy
PIERNIK KRÓLOWEJ BONY
Składniki: 2szklanki mąki pszennej, ¾ szklanki cukru skarmelizowanego, 1szklanka mleka, 0,5 szklanki oleju, 0,5 szklanki miodu, 4 jajka, 1 średniej wielkości marchew starta na drobnej tarce, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka ciemnego kakao, 1 łyżeczka cynamonu, około ¾ szklanki bakali;rodzynki, figi, orzechy, migdały, śliwki suszone pokrojone drobno itd. Sposób przygotowania: Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao przesiewamy Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy po łyżce przesianych składników ciągle mieszając i dolewając po trochu mleka gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję dodajemy olej wsypujemy bakalie i na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę. Wykładamy ciasto na blaszkę i pieczemy w temperaturze 170 stopni 50 minut.Po upieczeniu możemy piernik polać polewą czekoladową lub udekorować według uznania. Piernik Królowej Bony w 2012 roku otrzymał pierwsze miejsce w Tokarni na konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo organizowane przez ŚODR ModliszewicUdanych wypieków życzy Krystyna Wilk
PASZTECIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE
Składniki: 1/2 kg mąki pszennej / Nie tortowej!!!!/, 1 margaryna Zwykła, 1/2 kostki smalcu, 2 jaja, 4 żółtka, 5 dag drożdży, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, śmietana Sposób przygotowania: Z w/w składników zagnieść ciasto; mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, smalec, margarynę sól-siekać nożem aż tłuszcz połączy się z mąką, dodać jaja, żółtka i drożdże rozpuszczone w 3 łyżkach letniego mleka lub w wodzie. Wyrobić na gładka masę/ dodać śmietany, gdyby było za twarde!/ odłożyć na 15-20 min w ciepłym miejscu przykryte ściereczką. farsz; 1kg łopatki lub innego mięsa, 1kg kapusty kiszonej, 2-3 cebule i przyprawy, korzeń pietruszki, 2 marchewki, kawałek selera Kapustę namoczyć w zimnej wodzie na 10 min, odcisnąć, zalać letnią wodą, ugotować do miękkości, mocno odcisnąć. Mięso ugotować do miękkości/ najszybciej- pokrojone w plastry!/ z warzywami, skręcić w maszynce razem z kapustą i warzywami. Wyrobić, dodając -przyprawy do smaku pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie, sól, gałkę muszkatołową wg. uznania/ew. przyprawę do mięs, która zastępuje wszystkie!/ wykonanie: Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, z farszu zrobić wałek śr.3-4 cm na całą szerokość ciasta, przykryć ciastem, odkroić, ozdobnie złączyć/ jak pierogi/ kroić ukośnie -szer.4-5 cm. Układać na wysmarowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp.180 C ~ 20 min. Ps. zamiast mięsa, można wykorzystać kawałki różnych wędlin, mięso z rosołu, dodać wędzonego boczku….jak kto lubi. Wspaniałe do czerwonego i białego barszczu…. i nie tylko! Na wszystkie uroczystości!Przepis sprawdzony! Życzę smacznego! Stanisława Żądecka SIEDLECCZANIE
BOŻONARODZENIOWE PIERNICZKI
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 25 dag miodu, 25 dag cukru, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3 czubate łyżki kakao, 1 łyżeczka amoniaku, 1 łyżeczka przyprawy do pierników, 1 opakowanie kolorowej posypki, 1 opakowanie lukru. Sposób przygotowania: W rondlu stopić margarynę, dodać cukier, miód, przyprawy i wymieszać. Gdy przestygnie wbić jajka, wsypać mąkę, kakao i rozpuszczoną w łyżeczce wody sodę. Ponownie wymieszać. Ciasto powinno być luźne. Wyjmować (po trochu) na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiać. Cienko rozwałkować i formować lub nożem wykrawać pierniki. Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 min. Po wyjęciu polukrować i ozdobić. Przechować w zamkniętym naczyniu, aby zmiękły.Smacznego życzy KGW z Ostrowa
KARP W GALARECIE PO SZLACHECKU
Składniki: Karp 1 – 2 sztuki, włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler), żurawina 10 dkg, cytryna 1-2 szt., żelatyna spożywcza, groszek konserwowy 0,5 puszki, kukurydza 0,5 puszki, sól i pieprz do smaku, owoc jałowca 6-7 ziaren, liść laurowy 1 -2 sztuki, jaja na twardo 1-2 sztuki, ziele angielskie całe 3-5 ziaren, rodzynki 10 (królewskie). Sposób przygotowania: Karpie oczyszczamy z łusek kroimy w dzwonka, łby bez oczu zostawiamy do ugotowania. Włoszczyznę obieramy i gotujemy razem z łbami karpia, zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym oraz odrobiną soli i pieprzu. Kiedy warzywa będą miękkie wszystko wycedzamy. Warzywa wykorzystujemy do dekoracji. Następnie w tym wywarze gotujemy przez 4-6 minuty pokrojonego w dzwonka karpia po czym delikatnie wycedzamy. Wywar przecedzamy przez gęste sito albo gazę i odstawiamy na bok. Z dzwonków karpia osuwamy ości (najlepiej pęsetką), układamy na półmisku, dekorujemy wg naszego uznania pokrojoną marchewką pietruszką oraz pokrojonym w plasterki jajkiem oraz groszkiem, kukurydzą sparzonymi rodzynkami i żurawiną. Wywar ponownie zagotowujemy dodając sok z połowy cytryny lub z całej (wywar musi być lekko kwaskowy, doprawiamy jeszcze do smaku wg uznania solą i pieprzem) dodajemy odpowiednią ilość żelatyny wg przepisu na opakowaniu i dokładnie mieszamy. Zalewamy półmisek z karpiem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Po zastygnięciu możemy udekorować liśćmi pietruszki i kawałkami cytryny.Smacznego życzy Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Wolicy
KASZA JĘCZMIENNA ZAPIEKANA Z GRZYBAMI
Składniki: 30 dkg kaszy, 15 dkg grzybów suszonych, 20 dkg masła, 1 duża cebula, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy. grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy, płuczemy i kroimy w cienkie paseczki. Grzyby i cebulę dusimy z połową masła . Kaszę dzielimy na 2 części. Następnie na dno naczynia żaroodpornego kładziemy trochę masła i układamy warstwę kaszy a na nią grzyby następnie na grzyby pozostałą kaszę na wierzch układamy resztę masła i wiórki sera żółtego.Wkładamy potrawę do nagrzanego piekarnika do 150 st. i pieczemy 15 min..
Smacznego! BOLMINIANKI
PIEROGI Z SOCZEWICY
Składniki: Farsz: ½ kg soczewicy, 1 kostka rosołowa, cebula, olej lub masło, wegeta, majeranek, pieprz, 3 jajka Sposób przygotowania: Soczewicę ugotować do miękkości w wodzie z kostką rosołową. Przestudzoną przekręcić przez maszynkę do mięsa. Na oleju lub maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać do soczewicy oraz wszystkie przyprawy do smaku. Na koniec wbić jajka na surowo i dobrze wyrobić masę. Ciasto zrobić jak na normalne pierogi, wykrawać szklanką i zalepiać.
SAŁATKA CEBULOWA
Składniki: ½ kg cebuli pokrojonej w krążki, ½ kg marchewki – ugotowanej, 5 jajek ugotowanych na twardo, majonez, pieprz. Sposób przygotowania: Cebulę ugotować (5 min.) w 2 szkl. wody, ½ szkl. octu, 5 łyżek cukru, 1 płaskiej łyżki soli. Marchew, jajka kroimy w kostkę. Dodajemy wystudzoną i odcedzoną cebulę, majonez, pieprz do smaku. Wszystko mieszamy, dekorujemy zieleniną.
Smacznego! Antonina Piłat KGW Łukowowianki
ŚWIATECZNY ŚLĘDŹ SMAKUŚ
Składniki: 1 kg śledzi, 3 cebule, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki miodu, 1 opakowani rodzynek, 1 łyżka ketchupu łagodnego. Sposób przygotowania: Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na oleju do miękkości. Dodać pomidory, miód, rodzynki, ketchup – wymieszać i wystudzić. Śledzie pokroić w paski 2 centymetrowe i wymieszać z cebula i pomidoramiSmacznego życzą Zelejowianie
Boże Narodzenie 2016 rok
„SPRAGNIENI” Boże Narodzenie 2016 rok
„Tylko dla człowieka, spośród wszystkich zwierząt, jego życie stanowi problem, który należy rozwiązać…” (Erich Fromm)
Jesteśmy istotami, które pragną. Zatem czego pragniemy? Spragnieni to ci, którzy cierpią z tęsknoty za gwiazdami, czyli z powodu ciemności okrywających ich przeznaczenie, oraz z braku nieba, wieczności. Wszyscy jesteśmy spragnieni. Niespokojni poszukiwacze, niezaspokojeni, marzyciele, nieusatysfakcjonowani wędrowcy, nieobecni lub upadli, rozczarowani lub zranieni. Ciekawscy zadają namiętne pytania, zawsze szukają czegoś innego, z pustką wewnątrz, przepaścią, w której można się zatracić.
Nie ma w całym wszechświecie takiej rzeczy, która mogłaby zaspokoić ludzkie pragnienie. Żadna istota nawet najbardziej pożądana, żadna piękna posiadłość, choćby ogromna i bogata, nie mogą zaspokoić pragnienia czegoś nieokreślonego, co spala serce. Jesteśmy największą zagadką.
Oto nieszczęście oraz niepokój, pomyłki, urazy i lęki, zwyczajne zaplątanie w ludzkie sprawy i liczne cierpienia, które spadają na nas jedno za drugim, a w skali zbiorowości czy planet urastają do tragedii.
Oto tęsknota za nieznaną ojczyzną, za niepoznaną miłością, za nieznanym nigdy szczęściem, za nieposiadanym nigdy bogactwem, za niemożliwym do odnalezienia błogostanem, dla którego wszyscy się narodziliśmy.
Współczesne ideologie zniekształciły człowieka, oczekując, że wyrzeknie się nieba, swoich pytań o nieskończoność, ale w ten sposób stworzyły piekło i odczłowieczyły go. Człowiek nie może żyć bez pytań ostatecznych i poszukiwania odpowiedzi na nie.
Wszystko, co ludzkie, odznacza się wewnętrznym pociągiem do Tajemnicy, do Absolutu – wszystko, co ludzkie, stanowi krzyk przeciw śmierci i nicości. Dążenie do wieczności! To przydaje naszej egzystencji wstrząsów niezadowolenia. Jesteśmy stworzeniami o wielkim pragnieniu jak wyraził to św. Augustyn: Stworzyłeś nas, Panie dla Ciebie i niespokojne jest serce człowieka dopóki nie spocznie w Tobie” (Wyznania).
A jak wielki i wzruszający jest człowiek, który szuka prawdy oraz pragnie wieczności, człowiek poruszony tą wielką i nieznaną Miłością. W Katechizmie Kościoła Katolickiego czytamy: „Pragnienie Boga jest zapisane w ludzkim sercu, ponieważ człowiek został stworzony przez Boga i dla Boga; Bóg nie przestaje przyciągać do siebie człowieka i tylko w Bogu znajdzie człowiek prawdę oraz szczęście, których szuka bez ustanku” (KKK 27).
To jest prawda BOŻEGO NARODZENIA. Niewielu ma odwagę poznać prawdę o sobie. Zakłamanie jest potrzebne wszystkim, którzy szukają samousprawiedliwienia. Tylko ten, kto chce znać prawdę o sobie pragnie się spotkać z JEZUSEM, wiedząc, że w tym spotkaniu zobaczy siebie, odkryje kim jest, a wszystkie złudzenia znikną. Spotkanie z Jezusem jako PRAWDĄ wynosi nas ponad wszelkie zakłamania i wprowadza w rzeczywisty, realny świat.
Żyjemy w zakłamanym świecie. Bóg chce mieć czcicieli w Duchu i prawdzie. Nasz świat skreślił prawdę i roztacza przed ludźmi wizje malowane kłamstwem Ten świat nie umie wielbić Boga, bo jemu Bóg jest niepotrzebny.
W to Boże Narodzenie 2016 roku spotkaj się z JEZUSEM, który przyniósł ci Prawdę i powiedział: jak bardzo cię KOCHA. Zapragnij tej MIŁOŚCI! „Idź i głoś”, że JEZUS nas KOCHA.
Błogosławionych Świąt i błogosławionego Nowego Roku 2016 życzy
Ks. Jan Kukowski – dziekan dekanatu chęcińskiego