Spotkanie Wigilijne Zespołu Przedmiotowego Nauczycieli Wychowania Fizycznego z terenu Gminy i Miasta Chęciny
Zabawy detektywistyczne czyli „Na tropie dobrej książki”
Podsumowanie projektu „Szybuj bezpiecznie w internetowej chmurze 2017”
Chęcińscy karatecy na podium podczas Mikołajkowego Turnieju Karate w Kielcach
Pomógł zatrzymać nietrzeźwego kierowcę
„Kolęda od policjantów, oddycha mocą słów”
Piękne ozdoby świąteczne w Piekoszowie. Kiermasz odbędzie się jeszcze jutro!
Piękne bombki, choinki, kartki świąteczne i stroiki, a nawet bożonarodzeniowe szopki – wszystko to oczywiście ręcznie wykonane przez lokalnych artystów i pracowników Biblioteki Centrum Kultury w Piekoszowie, przed którym to stanął dziś kram ze świątecznymi cudeńkami. Bożonarodzeniowy Kiermasz Świąteczny odbędzie się także jutro.
Od rana przed budynkiem Biblioteki Centrum Kultury stanęły kramy ze świątecznymi ozdobami. – Wszystko ręcznie robione – zachwalali piekoszowscy artyści. – Wkładamy wiele pracy, czasu i zaangażowania w wykonanie wszystkich ozdób. Trudno je zrobić, ale efekty rękodzieła zawsze nas motywują do kolejnych działań – przyznaje Alina Buczyńska ze Stowarzyszenia „Wincentowianie”, które swoje prace wystawiło wspólnie z pracownikami Biblioteki Centrum Kultury oraz artystkami Teresą Terelak, Agnieszką Sorbian i Karoliną Poddębniak. – Ludzie chętnie kupują nasze ozdoby. Widać, że zależy im, aby mieć w domu coś wyjątkowego i niepowtarzalnego – mówiła Teresa Kubis, pracownik Biblioteki Centrum Kultury z Piekoszowa. – Są nawet tacy, którzy wracają do nas drugi raz tego samego dnia – dodała Teresa Kubis, pracownik BCK w Piekoszowie. – Jestem tu pierwszy raz, ale patrząc na to wspaniałe rękodzieło już wiem, że będę stałym gościem świątecznych kiermaszów. Wszystkie te ozdoby są niepowtarzalne i pozwalają stworzyć w domu wyjątkowy klimat – przekonywała jedna z klientek.
Kiermasze świąteczne w Piekoszowie to już tradycja. – Są organizowane tu od lat. Dzięki nim możemy szerzej zaprezentować kunszt naszych lokalnych artystów, a muszę przyznać, że jest co podziwiać. Trudno się zdecydować co kupić, bo wszystko jest piękne – zaznaczył wójt gminy Piekoszów, Zbigniew Piątek.
Warto zaznaczyć, że Świąteczny Kiermasz Bożonarodzeniowy odbędzie się także w sobotę 16 grudnia, w godzinach od 9:00 do 12:00. Organizatorzy wydarzenia serdecznie wszystkich zapraszają!
Szkolenie z savoir vivre’u
Sztuka dekorowania stołu była jednym z tematów szkolenia, w którym uczestniczyli właściciele gospodarstw agroturystycznych z terenu powiatu kieleckiego.
W szkoleniu zorganizowanym przez Starostwo Powiatowe w Kielcach w Gospodarstwie Agroturystycznym ,,Nad wodą” – Doroty i Ludwika Michtów w Ciekotach wzięło udział 50 osób. – Po raz kolejny organizujemy szkolenie dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne w powiecie kieleckim. Co roku, do poprowadzenia warsztatów zapraszamy specjalistów z danej dziedziny. Poprzez nasze szkolenia chcemy wesprzeć rozwój gospodarstw agroturystycznych, które są dużym wsparciem dla samorządów. Promują produkty i kulturę lokalną, jak również przyciągają turystów do naszego powiatu – powiedział Michał Godowski, starosta kielecki. Podczas warsztatu specjalista i praktyk w obsłudze gości, savoir vivre przybliżył uczestnikom sztukę przygotowywania, podawania posiłków i dekorowania stołu. – Uczestnicy szkolenia uzyskali wiedzę na temat dobrej jakości obsługi turystów oraz poznali dobre praktyki i zasady niezbędne w kontaktach z gośćmi, a ułatwiające pracę gestorów bazy noclegowej – mówiła Anna Ciołak, naczelnik Wydziału Informacji i Promocji kieleckiego starostwa. Dużym zainteresowaniem wśród słuchaczy cieszył się pokaz przygotowywania artystycznych kompozycji dekoracyjnych z kwiatów. Właściciele gospodarstw poznali sposoby robienia stroików świątecznych na stół oraz na drzwi domu, wykorzystując materiały powszechnie dostępne dla każdego gospodarstwa jak np. słoma, gałązki brzozy, szyszki i inne. W trakcie szkolenia poruszony został również temat promocji gospodarstw i pozyskiwania dodatkowych turystów. Jak mówili przedmówcy, ważne jest aby zainteresować turystę dodatkową ofertą, np. produkcją domowego, zapachowego mydła. – Cieszymy się, że wzięliśmy udział w spotkaniu. Dowiedzieliśmy się wielu interesujących rzeczy, które wykorzystamy w swoich gospodarstwach agroturystycznych. Dzięki tej wiedzy wiemy, jakie błędy popełnialiśmy w naszych gospodarstwach przy obsłudze gości, a teraz wiemy, w jak łatwy sposób możemy ich unikać i im zapobiegać – mówili na zakończenie uczestnicy szkolenia.