NABÓR na VOUCHERY dla Instytucji Otoczenia Biznesu (IOB) na realizację działań mających na celu wzmocnienie potencjału i profesjonalizację świadczonych usług

0

Nabór skierowany jest do podmiotów (Instytucji Otoczenia Biznesu), prowadzących działalność na rzecz rozwoju przedsiębiorczości i innowacyjności, nie działających dla zysku lub przeznaczających zysk na cele statutowe, zgodnie z zapisami w statucie lub innym równoważnym dokumencie założycielskim. Posiadających bazę materialną, techniczną i zasoby ludzkie oraz kompetencje niezbędne do świadczenia usług na rzecz sektora MŚP.

Do tej kategorii zaliczane są m.in.: agencje rozwoju regionalnego i lokalnego, ośrodki szkoleniowo – doradcze, organizacje reprezentujące przedsiębiorców, instytucje proinnowacyjne działające na rzecz innowacyjności: centra transferu technologii, instytuty i ośrodki badawczo – rozwojowe oraz ośrodki innowacji i przedsiębiorczości.

Alokacja przeznaczona na V nabór: 5 mln zł

Maksymalny poziom dofinansowania: 85% kosztów kwalifikowalnych

Maksymalna wartość dofinansowania vouchera: 500 tys. zł

Maksymalny okres realizacji przedsięwzięcia nie może przekroczyć 15 miesięcy.

Termin naboru: od 15 lipca 2021 r. do 10 września 2021 r.

Przedmiotem naboru jest wsparcie mające na celu rozszerzenie lub podniesienie jakości dotychczas oferowanych przez IOB usług doradczych na rzecz MŚP, obejmujące przygotowanie nowych usług specjalistycznych lub nowego zakresu świadczonej już usługi specjalistycznej/pakietu usług w ramach profesjonalizacji oferty IOB. Wsparcie obejmować będzie m.in: szkolenia, doradztwo, wizyty studyjne – benchmarking oraz inne działania ukierunkowane na wzmocnienie potencjału IOB. Wprowadzone w wyniku wsparcia usługi muszą być związane z działalnością gospodarczą przedsiębiorstw.

UWAGA:

  • W ramach profesjonalizacji usług IOB nie będą finansowane jako nowe/modyfikowane usługi zaliczane do usług standardowych, takie jak: opracowywanie biznes planów/studiów wykonalności, usługi w zakresie optymalizacji podatkowej, opracowanie i wdrożenie dokumentacji RODO itp.

UWAGA:

  • Wykonawcą działań mających na celu wzmocnienie potencjału i profesjonalizację usług IOB nie może być inny IOB, który ubiega się o dofinansowanie w przedmiotowym naborze

UWAGA:

  • IOB w ramach niniejszego naboru może złożyć tylko jeden Formularz zgłoszeniowy z zapotrzebowaniem na realizację działań mających na celu wzmocnienie potencjału i profesjonalizację usług.

Szczegółowych informacji udzielają:

Kierownik Oddziału ds. Innowacji i Transferu Wiedzy – tel. 41 365 81 40 oraz Animatorzy ds. voucherów:

Zasady aplikowania i regulamin udzielania voucherów wraz z załącznikami dostępne są na stronach internetowych:

 

Projekt realizowany jest przez Województwo Świętokrzyskie – Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, w ramach 2 Osi Priorytetowej, działanie 2.1 Lepsze warunki do rozwoju MŚP, Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014-2020 i jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Urząd Marszałkowski w ramach projektu pełni rolę Operatora Systemu Popytowego.

 

Uwaga na intensywne burze i możliwe wzrosty stanu wód w rzekach

0

W Świętokrzyskiem w ciągu najbliższych godzin możliwe jest wystąpienie intensywnych opadów deszczu i gradu, a także burz – informują służby meteorologiczne Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Warszawie. Możliwe jest także lokalne wystąpienie wód z rzek w obszarach, na których pojawią się długotrwałe deszcze. Zachowajcie ostrożność podczas podróży, pracy i wypoczynku.

W województwie świętokrzyskim do godzin popołudniowych (godz.16.00) możliwe jest wystąpienie intensywnego deszczu, burz, a także – lokalnie – gradu. Opady mogą być intensywne. Porywy wiatru mogą osiągnąć prędkość do 80 km/h.

W obszarach występowania prognozowanych opadów burzowych, na mniejszych rzekach oraz na obszarach miejskich i bezodpływowych intensywne burze z ulewnymi opadami deszczu mogą powodować zalania i podtopienia. W zlewniach kontrolowanych, w przypadku pojawienia się  szczególnie intensywnych opadów, istnieje możliwość przekroczenia stanów ostrzegawczych, a krótkotrwale także alarmowych.

Ostrzeżenia dotyczą zlewni wód rzek:

  • Nidy,
  • Czarnej
  • Koprzywianki,
  • Kamiennej
  • oraz mniejszych bezpośrednich dopływów Wisły.

Jednocześnie w regionie prognozowane są upały  – w czwartek temperatura powietrza w regionie będzie wciąż wysoka. Jej spadek  i ustąpienie gwałtownych burz prognozowane jest na kolejny tydzień, od 20 lipca.

Ogłoszenie konkursu na kandydata na stanowisko dyrektora Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Kielcach

0

Zarząd Województwa Świętokrzyskiego ogłasza konkurs na kandydata na stanowisko dyrektora Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Kielcach, ul. Jana Pawła II nr 5, 25-025 Kielce.

Termin składania ofert upływa 30 lipca 2021 r.

Ogłoszenie o konkursie na kandydata na stanowisko dyrektora Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Kielcach

Uchwała Zarządu Województwa Świętokrzyskiego

Informacji w tej sprawie udziela p. Renata Bilska, pracownik Oddziału Edukacji i Nauki w Departamencie Edukacji, Sportu, Turystyki i Spraw Zagranicznych tel. 41 342 16 20

15 lipca Dniem bez telefonu komórkowego.

0

Kiedyś ludzie spali z ludźmi, a teraz śpią z telefonami komórkowymi…

Kiedy usłyszymy pytanie o sposób komunikowania się, co odpowiemy? Telefon! Najszybszy, powszechny, nieodłączny element naszej codzienności. Doskonały wynalazek, bez którego nie potrafimy żyć.

Dziecko wychodzi z domu? Koniecznie z telefonem! Spotkanie ze znajomymi? Jest Facebook, WhatsApp, Messenger, Skype. Najświeższe wiadomości? Niezastąpiony Google. Zdjęcie, organizowanie imprez, zakupy, płatności, aktualności, książka, gazeta, umówienie lekarza, bezpieczeństwo – wszystko przez telefon. Błogosławieństwo i przekleństwo jednocześnie. Znak naszych czasów.

Jak to się stało, że od żartobliwego | „dwa razy w rynnę i raz w parapet” doszliśmy do bezprzewodowych, maleńkich pudełek mogących tak wiele?

Tu historia odsyła nas do przełomu lat 50-tych i 60-tych, kiedy szwedzki koncern Ericsson przedstawił pierwszy model telefonu. Ważył ok. 40 kg, wyglądem przypominał walizkę i raczej trudno było go zaakceptować.

3 września 1973 roku w Nowym Jorku firma Motorola pokazała światu model DynaTAC – przenośny telefon komórkowy, stworzony przez Martina Coopera, nazywany telefonem- cegłą albo telefonem – butem. Pierwsza rozmowa zakończyła się sukcesem, jednak trzeba było kolejnych 10-u lat, żeby Federalny Urząd Łączności USA wyraził zgodę na sprzedaż.

21 sierpnia 1983 roku przed sklepem Motoroli ustawiła się długa kolejka chętnych, mimo że cena telefonu wynosiła 3995 dolarów!

I tak bezprzewodowa komunikacja zawojowała świat, poszerzając nieustannie swoje możliwości.

Ciekawostki? Proszę. Oto kilka z nich. Pierwszy sms – 1992 rok, Wielka Brytania i 22-letni pracownik firmy telekomunikacyjnej, który wysłał wiadomość :”Wesołych Świąt”.

Pierwszy, gotowy do pobrania dzwonek – 1998 rok i zwariowany (kto go nie zna? )Crazy Frog.

Pierwszy aparat w telefonie – 2000 rok i Japonia. W Europie pojawił się dopiero w 2002.

2016 – aplikacja Pokemon GO.

A dziś? Do wyboru, do koloru. Modeli, funkcji, dodatków. Telefon stał się biżuterią, narzędziem pracy, zabawką, ratunkiem, bez niego „jak bez ręki”. Słusznie coraz częściej widać, że „Bardziej się troszczymy o swoje smartfony niż o siebie samych (Arianna Huffington) I słusznie coraz więcej głosów grzmiących o uzależnieniu od telefonu.

Fonoholizm dotyka nie tylko młodzież, ale i dorosłych. Z telefonem oglądamy filmy, czytamy książkę, jemy, rozmawiamy, zatracając rzeczywistość na rzecz wirtualnego świata. Osoby krążące po mieście z „nosem w telefonie” nie są rzadkością. Jak każda nowinka technologiczna, telefon ma swoje wady jak i zalety. Gdzie jest zatem granica, której przekroczenie zaczyna przynosić więcej szkód niż zalet? Czy jesteśmy w stanie wytrzymać bez zerkania w ekran, odbierania wiadomości, przeglądania internetu?

15 lipca, w Dniu bez telefonu komórkowego, spróbujmy podjąć takie wyzwanie, bo chociaż „wszystko jest dla ludzi”, to „we wszystkim trzeba mieć umiar”.

„ZetA”

Harcerze w Borkowie i Widełkach

0
Kolejne drużyny harcerskie doceniły uroki daleszyckich lasów. W naszej gminie, jak co roku, stacjonują letnie obozy harcerskie. W tym roku nasze lasy na swoją wakacyjną bazę wybrało niemal 150-ciu harcerzy. Podzieleni są na trzy niezależne obozy, w których stacjonuje po kilka drużyn. Odwiedziły nas m.in. drużyny z Łodzi i Kluczborka. Młodzież pod opieką dorosłych opiekunów spędza w gminie Daleszyce kilka tygodni, nie tylko korzystając z naszych atrakcji turystycznych, ale też ćwicząc harcerskie sprawności. Coroczna „akcja letnia” skautów to nie tylko wakacyjny wypoczynek w zgodzie z naturą, ale też  forma pracy wychowawczej, jaką realizują drużyny ZHP i ZHR. Harcerze zostali przygotowani do ewentualnych zagrożeń przez strażaków i Gminne Centrum Zarządzania Kryzysowego w Daleszycach; w obozie przeprowadzona została wizytacja i przygotowany plan ewakuacji na wypadek zagrożeń. Ten okazał się szybko przydatny ze względu na burzliwą pogodę tego lata: w drugi weekend lipca obozy zostały sprawnie ewakuowane przed nadchodzącą burzą przez zastępy straży pożarnej wspólnie z pracownikami Urzędu Miasta i Gminy w Daleszycach. Po nocy spędzonej w przygotowanych dla nich miejscach rezerwowych, harcerze wrócili do swoich obozów.  

Ankieta w celu opracowania „Diagnozy Społeczno-Gospodarczej Kieleckiego Obszaru Funkcjonalnego”

0
Zapraszamy mieszkańców Kieleckiego Obszaru Funkcjonalnego* do wzięcia udziału w ankiecie, która będzie wykorzystana do prac nad dokumentem pod nazwą „Diagnoza Społeczno-Gospodarcza Kieleckiego Obszaru Funkcjonalnego”. Diagnoza ta stanowić będzie bazę wyjściową do opracowania Strategii Rozwoju Ponadlokalnego Kieleckiego Obszaru Funkcjonalnego. Dokument ten przyczyni się do wzmocnienia istniejącej współpracy partnerów KOF i będzie podstawą do wspólnego aplikowania o środki unijne. Państwa głos jest dla nas niezwykle istotny. Poznanie zdania mieszkańców i określenie ich oczekiwań pozwoli nam na wyznaczenie priorytetowych dla rozwoju KOF kierunków działań. https://konsultacje.kielce.eu/konsultacje-spoleczne-kof-diagnoza.html Ankieta jest anonimowa – wszystkie zebrane informacje zostaną wykorzystane wyłącznie do sporządzenia zbiorczych zestawień, a wypełnione przez Państwa ankiety nie będą publicznie udostępniane. Wypełnienie ankiety nie potrwa więcej niż 5 minut. Dziękujemy za poświęcony czas.

Smacznie i muzycznie w Mniowie. To była jedna z największych imprez w powiecie kieleckim [DUŻO ZDJĘĆ]

0

„Dania jarskie. Smaki lata” – pod takim hasłem 11 lipca w Mniowie odbyła się XIV edycja konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego zaadresowanego do Kół Gospodyń Wiejskich, gospodarstw agroturystycznych oraz osób indywidualnych. Do tegorocznej edycji zgłoszonych zostało 30 potraw z 11 gmin, a wszystkie zachwycały smakiem i pomysłowością. Wydarzeniu, które ściągnęło tłumy gości towarzyszył Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.

Miłośnicy wyjątkowego smaku dań jarskich podanych na różne sposoby, tradycyjnych potraw, wypieków czy smaków lata zamkniętych w różnego rodzaju nalewkach byli zachwyceni różnorodnością potraw zaprezentowanych w Mniowie. A było tu co próbować, bo do konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego zgłoszono aż trzydzieści potraw z jedenastu gmin. – To już kolejne tak duże wydarzenie organizowane w gminie Mniów wspólnie ze Starostwem Powiatowym w Kielcach. Wszystko udało się i tym razem głównie dzięki dobrej współpracy ze starostwem. Przygotowania trwały kilka miesięcy i bardzo się cieszę, że dopisało aż tylu gości – mówił Piotr Wilczak, wójt gminy Mniów.

Potrawy biorąc udział w konkursie kulinarnym oceniało jury, które nie miało łatwego zadania, aby wybrać te najlepsze. – Wszystko było bardzo ciekawie podane, do tego różne smaki, słodkie i słone. Cieszymy się bardzo, że impreza się udała, bo jak było widać, na boisku w Mniowie były tłumy. Komisja konkursowa miała trudny orzech do zgryzienia, a konkretnie potrawy do zjedzenia, ale daliśmy radę przejść te trzydzieści stoisk – przyznał starosta kielecki Mirosław Gębski, a przewodniczący jury kucharz Konrad Stokowiec zaznaczył, że wszystkie potrawy były znakomicie przyrządzone i zachwycały smakami.

Trzeba przyznać, że wiele z konkursowych potraw można było spróbować w Mniowie po raz pierwszy. Jarskim grillem zachwycił jedyny w pełni męski zespół składający się z druhów z OSP w Zaborowicach. – Dziś serwujemy arbuza na ostro, banana w czekoladzie, pieczarki z gorgonzolą i imbirem, frytki z marchewki, gruszki w sosie borówkowym, kukurydzę, pomidory i krewetki. Wszystko było proste, ale zaskakiwało wiele osób smakiem – mówił Michał Sipika, prezes OSP Zborowice. Smakiem zachwyciły także flaki z boczniaka przygotowane przez KGW Pępiczanki. – Mało osób wie jak wiele właściwości odżywczych posiadają boczniaki. Zawierają dużo witamin z grupy b, wysoko przyswajalne białko, a do tego zabijają cholesterol i obniżają cukier we krwi. To pyszne i dietetyczne flaki o niskiej kaloryczności . Idealne dla tych, którzy są na diecie – przekonywała Krystyna Ślusarczyk z KGW Pępiczanki.

Zachwytu nad wszystkimi jarskimi potrawami nie krył poseł Krzysztof Lipiec, lider regionalnych struktur Prawa i Sprawiedliwości. – Dzisiaj mamy możliwość spróbować dań jarskich, przygotowanych w taki sposób, by przyciągały uwagę i zaskakiwały smakiem. Nasz region słynie przecież z dobrego jedzenia i ludowej muzyki. Zaprezentowanie tego wszystkiego w jednym miejscu to strzał w dziesiątkę – zaznaczył poseł Krzysztof Lipiec. Jak podkreślał senator Krzysztof Słoń, konkurs kulinarny to prawdziwa skarbnica pomysłów. – Wszystkie potrawy opierają się na bazie warzyw i owoców. Są niskokaloryczne i zdrowe, a jednocześnie pyszne. To doskonała alternatywa dla ciężkich dań mięsnych. Mam nadzieję, że zaprezentowane dzisiaj pomysły zostaną spisane w formie książki z przepisami, która mogłaby być źródłem pomysłów dla współczesnych gospodyń – mówił senator Krzysztof Słoń.

„Cebulowe moczydło”, „Czarcie obłoki”, czy „Letnie orzeźwienie” – te i wiele innych potraw zachwycało smakami. Po długich naradach jury w końcu ogłosiło zwycięzców, a przedstawiła ich Izabela Dziewięcka, dyrektor Wydziału Kultury, Edukacji i Sportu Starostwa Powiatowego w Kielcach. I tak, najsmaczniejszym daniem 2021 roku w powiecie kieleckim został „Ogród bęczkowski zamknięty w sakiewce”. Przygotowały go Panie z KGW Korale Radostowej. Miejsce drugie zajęło KGW Rykoszyn za zielone naleśniki z serkiem koperkowym, a miejsce trzecie na podium przypadło KGW Czarcie Babki za „Czarcie obłoki”. Wyróżnienia powędrowały do KGW Sasanki z gminy Mniów, KGW Oblęgorzanki z gminy Strawczyn, KGW Szewczanki z gminy Nowiny oraz KGW Florianki z gminy Zagnańsk. Wszyscy otrzymali nagrody finansowe – podobnie jak kapele biorące tego dnia udział w Powiatowym Przeglądzie Kapel Ludowych, a do pozostałych uczestników kulinarnego konkursu trafiły pamiątkowe upominki. Nagrody ufundowało starostwo powiatowe w Kielcach.

Podczas wydarzenia nie zabrakło też wielu atrakcji dla najmłodszych. Była strefa dmuchańców, pokaz baniek mydlanych, a także liczne konkursy z nagrodami. Na scenie zaprezentowali się także najwspanialsi młodzi artyści z terenu gminy Mniów, którzy zachwycili swoimi talentami.

Najsmaczniejsze potrawy wybrane. Zabawa była wyjątkowa

0
Wszystkie zioła i warzywa wprost z ogródka, do tego komosa ryżowa i ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku i pokrzywy. To składniki potrawy, która zdobyła miano najlepszej podczas XIV edycji Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. W niedzielę, 11 lipca Mniów stał się kulinarną stolicą regionu. Na boisku przy Szkole Podstawowej o miano najsmaczniejszego rywalizowało 29 dań z 11 gmin. Gościnnie swoją potrawę – kugiel przedstawiła ponadto reprezentacja Radoszyc. Wśród obecnych gości znaleźli się: poseł RP Krzysztof Lipiec, poseł RP Mariusz Gosek, senator RP Krzysztof Słoń, Przewodniczący Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego Andrzej Pruś oraz Wiceprzewodniczący Sejmiku Mieczysław Gębski, burmistrzowie i wójtowie ościennych gmin. Powiat kielecki reprezentowali: starosta Mirosław Gębski, wicestarosta Tomasz Pleban, Członek Zarządu Mariusz Ściana, Przewodniczący Rady Powiatu Jacek Kuzia oraz radni powiatowi: Agata Sałata, Małgorzata Popiel, Tomasz Gruszczyński, Łukasz Woźniak. Wszystkie konkursowe potrawy spełniły podstawowe kryterium – w żadnym z nich nie mogło być mięsa, bo hasło przewodnie tegorocznego wydarzenia to „Dania jarskie. Smaki lata”. Jury, z profesjonalnym kucharzem na czele, stanęło przed niełatwym zadaniem wyboru najlepszych i przyznania wyróżnień. Jak zapewniali członkowie komisji, dania były i pomysłowe i smaczne. – Bardzo ciekawie podane, do tego różne smaki, słodkie i słone. Cieszymy się bardzo, że impreza się udała, bo jak widzimy, na boisku w Mniowie są tłumy. Komisja konkursowa miała trudny orzech do zgryzienia, a konkretnie potrawy do zjedzenia, ale daliśmy radę przejść te trzydzieści stoisk – przyznał starosta kielecki Mirosław Gębski. Po naradzie komisja przedstawiła wyniki. Wyróżnienia otrzymały: KGW Sasanki z gminy Mniów, KGW Oblęgorzanki z gminy Strawczyn, KGW Szewczanki z gminy Nowiny oraz KGW Florianki z gminy Zagnańsk. Spośród miejsc na podium trzecie przypadło KGW Czarcie Babki z gminy Masłów za czarcie obłoki, drugie KGW Rykoszyn z gminy Piekoszów za zielone naleśniki z serkiem koperkowym. Najsmaczniejszym daniem 2021 roku w powiecie kieleckim został „Ogród bęczkowski zamknięty w sakiewce”. Przygotowały go Panie z KGW Korale Radostowej. – Prezentacja – ta sakiewka i jej ułożenie na talerzu naprawdę było fajne, farsz w środku też był bardzo smaczny – mówił Konrad Stokowiec, kucharz, przewodniczący jury. – Wszystkie zioła, warzywa, praktycznie wszystkie produkty, które były w potrawie, były z naszego ogródka, więc są naturalne, zdrowe. Najbardziej zaskakującym był dodatek komosy ryżowej, bo ona spajała wszystkie te produkty zamknięte w sakiewce. A sakiewka to ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku i pokrzywy bęczkowskiej – tłumaczyły zwyciężczynie z KGW Korale Radostowej z Bęczkowa. Konkursowi kulinarnemu towarzyszyły Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych, podczas którego zaprezentowało się 5 zespołów. – To jest coś wspaniałego, repertuar bardzo obszerny i ciekawy, co z resztą daje się zaobserwować po reakcjach publiczności, która doskonale się bawi – mówił Jacek Kuzia, Przewodniczący Rady Powiatu w Kielcach. Scenicznym występom towarzyszyło wiele atrakcji, w tym strefa dmuchańców, pokaz baniek mydlanych oraz konkursy z nagrodami. W wydarzeniu wzięło udział kilkaset osób. – Mieszkańcy powiatu, po złagodzeniu obostrzeń spowodowanych epidemią, byli bardzo spragnieni takiego spotkania towarzyskiego, kulinarnego, muzycznego i dlatego chętnie tutaj przyszli. Wiadomo, tam, gdzie jest dobre jedzenie i dobra muzyka można się dobrze bawić – mówił na miejscu wicestarosta kielecki Tomasz Pleban. Wyróżnieni uczestnicy oraz laureaci 1,2 i 3 miejsca otrzymali nagrody finansowe i rzeczowe, a wszyscy gotujący pamiątkowe upominki. Wydarzenie zorganizowali Starostwo Powiatowe w Kielcach i gmina Mniów. – Ta impreza się udała ze względu na dobrą współpracę ze starostwem i wspólne przygotowanie tego wydarzenia. To był ogrom pracy, bo to kilka miesięcy przygotowań – mówił Piotr Wilczak, Wójt Gminy Mniów. Wyróżnieni w konkursie kulinarnym uczestnicy oraz laureaci 1,2 i 3 miejsca otrzymali nagrody finansowe i rzeczowe, a wszyscy gotujący pamiątkowe upominki. Tradycyjnie po konkursie powstanie wydawnictwo z przepisami, które zostały zaprezentowane podczas tej rywalizacji.

Zapraszamy do Centrum Nauki Leonardo da Vinci

0

Centrum Nauki Leonardo da Vinci w Podzamczu to ciekawy punkt na mapie regionu świętokrzyskiego, przeznaczony do aktywnego i inspirującego wypoczynku. To idealne miejsce dla rodzin z dziećmi, grup szkolnych, aktywnych seniorów…dla wszystkich! Od 7 lipca można je zwiedzać od środy do niedzieli.

Główną ideą działania Centrum jest wzbudzenie zainteresowania wśród zwiedzających naukami przyrodniczymi, poprzez aktywne i wzmacniające postawę kreatywną działania edukacyjne, okraszone wyśmienitą zabawą. To jedyne takie miejsce w Polsce, gdzie cała ekspozycja oraz działania edukacyjne, skupiają się na zdrowym i dobrze funkcjonującym organizmie ludzkim oraz jego otoczeniu.

Centrum Nauki promuje nowoczesną komunikację naukową, wzbudza ciekawość i zachęca do samodzielnego myślenia. Innowacyjne metody popularyzacji nauki prowadzą do aktywnego kontaktu ze zjawiskami naukowymi, a także umożliwiają uczestnikowi eksperymentów wcielić się w rolę badacza.

Wystawy, warsztaty i pokazy:

  • „Człowiek – niezwykła maszyna”, podejmująca zagadnienia związane z budową i funkcjami życiowymi człowieka.
  • „Człowiek – trybik w machinie przyrody”, dotycząca zagadnień ekologiczno – przyrodniczych.
  • Warsztaty naukowe dla dzieci i młodzieży – prowadzone w pełni wyposażonych laboratoriach przez wykwalifikowaną kadrę edukatorów.
  • Pokazy naukowe – prowadzone na przystosowanej do większej publiczności auli.
  • Ekspozycja zewnętrzna – tereny zielone otaczające budynek Centrum, w postaci zjawiskowego ogrodu, w który wkomponowaliśmy wiele eksponatów naukowych.

Zwiedzanie

Zwiedzać wystawę można od środy do niedzieli w godzinach od 8.00 do 16.00. Wejście do budynku możliwe jest jedynie w wyznaczonych stałych porach:

  • o godzinie 8.00,
  • o godzinie 10.00,
  • o godzinie 12.00
  • i o godzinie 14.00.

Obowiązuje limit czasu zwiedzania wynoszący maksymalnie 1,5 godziny. Wymagana jest wcześniejsza rezerwacja telefoniczna, która dostępna jest pod numerem telefonu: 609-290-121. Maksymalna liczba zwiedzających znajdujących się jednocześnie w budynku to 270 osób.

WUP na plenerowych Targach Pracy w Kielcach

0

Pracownicy Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Kielcach uczestniczyli w pierwszych w tym roku plenerowych Targach Pracy, które odbyły się 13 sierpnia na kieleckim Rynku. W trakcie targów zaprezentowane zostały oferty w różnych zawodach oraz branżach zarówno w Polsce, jak i zagranicą.

Pracownicy Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Kielcach prezentowali sieć EURES (EURopeanEmploymentServices – Europejskie Służby Zatrudnienia). Sieć  działa we wszystkich państwach członkowskich UE i EFTA mając na celu wspieranie mobilności pracowników na europejskim rynku pracy. Usługi sieci EURES są ogólnodostępne i skierowane do poszukujących pracy, zainteresowanych wyjazdem do innego państwa członkowskiego w celach podjęcia pracy oraz do pracodawców, którzy chcą prowadzić rekrutację pracowników z innego państwa członkowskiego UE lub EFTA.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się szkolenia, oferty pracy zagranicznej i doradztwo zawodowe.

Pracodawcy podczas targów  poszukiwali kandydatów m.in. na stanowiska: księgowy, doradca klienta biznesowego, specjalista ds. projektów unijnych, specjalista ds. usług szkoleniowych, elektromechanik, ślusarz – spawacz, asystentka, kierowca kat. B, kierowca kat. C+E, instalator sieci, elektromonter, doradca techniczno – handlowy ds. fotowoltaiki oraz wiele innych.

Bezrobocie w województwie świętokrzyskim sukcesywnie maleje. Porównując do miesiąca maja zmniejszyło się o ponad 1,3 tysiące osób bezrobotnych. Na koniec czerwca stopa bezrobocia w regionie wynosi 7,9 proc.