Powiatowy Urząd Pracy informuje, że Wigilia (24.12.2021 r.) będzie dniem wolnym od pracy dla pracowników urzędu, w zamian za ustawowo wolny od pracy pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, przypadający w sobotę 25 grudnia 2021 r.
22 grudnia filia w Łagowie zamknięta
Informujemy, że w środę, 22 grudnia filia Wydziału Komunikacji i Transportu w Łagowie będzie zamknięta.
Otwarto Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego
W Nowej Słupi uroczyście oddano do użytku nowy obiekt muzealny, przybliżający historię i pracę pradawnych hutników. Tworzone przez ponad rok Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana już od piątku 17 grudnia będzie czynne dla zwiedzających. Tuż przed otwarciem dla publiczności, ekspozycję obejrzał marszałek województwa Andrzej Bętkowski.
Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego powstało w 1960 r., w związku z odkryciem na terenie Nowej Słupi, przy drodze na Święty Krzyż, starożytnych pieców hutniczych. Placówkę utworzyło warszawskie Muzeum Techniki i Przemysłu Naczelnej Organizacji Technicznej. Instytucja muzealna była jednocześnie pawilonem ochronnym dla wykopalisk. Obiekt rozbudowano w latach 1967-68, wówczas też nadano muzeum imię Mieczysława Radwana – metalurga i badacza starożytnego hutnictwa.
Po przejęciu przez gminę Nowa Słupia w 2016 roku budynku Muzeum Starożytnego Hutnictwa, zaplanowana została całkowita przebudowa tej placówki muzealnej i dostosowanie jej do nowoczesnych form wizualizacji i ekspozycji. Przez dziesiątki lat ten obiekt nie był modernizowany. Zdecydowano, że warto odbudować muzeum i je unowocześnić, nawiązując do tradycji świętokrzyskiego hutnictwa, przedstawionej na nowo z wykorzystaniem najnowszych technik multimedialnych i interaktywnych.
Odwiedzający muzeum tuż przy wejściu obejrzą starożytną dymarkę i pracujących przy niej dawnych hutników, wyjmujących z pieca żelazo. Prezentacja filmowa przekaże ważne informacje o złożach żelaza na świecie, a zgromadzone i eksponowane repliki dawnych wyrobów żelaznych pozwolą przenieść się w czasie i podziwiać umiejętności ówczesnych rzemieślników. Kolejne sale ekspozycyjne to prezentacja krajobrazu i osadnictwa charakterystycznego dla okresu epoki żelaza w środkowej Europie, a także pokazanie elementów kultury rzymskiej pierwszych wieków naszej ery, mocno wykorzystującej wyroby żelazne wykonane ze świętokrzyskich rud. Turyści poznają także dawne metody wydobywania i wytapiania żelaza, historię metalurgii oraz tajniki pracy kowala.
– Podnóże Świętego Krzyża jest i będzie kolebką naszej kultury, świadectwem świętokrzyskich dziejów począwszy od prehistorii, dlatego tak ważne jest utrwalanie śladów przeszłości, zabezpieczanie dla przyszłych pokoleń materialnego dziedzictwa i niematerialnych wartości – podkreśla marszałek województwa Andrzej Bętkowski. – Cieszę się, że region wzbogaca się o kolejną instytucję, przechowującą i pokazującą współczesnym naszą przeszłość – dodaje marszałek.
W wyniku realizacji prac budowlanych powiększony został budynek muzeum do powierzchni ok. 1 200 m2. Muzeum ma teraz nowoczesne ogrzewanie, jest przystosowane do zwiedzania przez osoby z niepełnosprawnościami. W ramach projektu powstały nowe produkty turystyczne: ścieżka edukacyjna, przy zastosowaniu nowoczesnych technik, kino 3D, warsztaty archeologiczne, fontanna. Muzeum jest obiektem całorocznym.
Zadanie pod nazwą „Rozbudowa i przebudowa Muzeum Starożytnego Hutnictwa w Nowej Słupi wraz z zagospodarowaniem terenu przestrzeni z dostosowaniem do prowadzenia działalności kulturalnej” było współfinansowane ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014 – 2020, w ramach Działania 7.2 „Rozwój potencjału endogenicznego jako element strategii terytorialnej dla określonych obszarów”, Oś VII „Sprawne usługi publiczne”, Wartość całkowita inwestycji, realizowanej przez gminę Nowa Słupia wyniosła 10 299 675,00 zł, a dofinansowanie – 7 075 115,25 zł.
fot. – Biuro Prasowe UMWŚ, Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego
Aparaty tlenowe dla Szpitala Powiatowego w Chmielniku
Dwa aparaty tlenowe o wartości 33 tysięcy 964 złotych otrzymał od wojewody świętokrzyskiego Szpital Powiatowy w Chmielniku. Urządzenia pomogą w leczeniu pacjentów z COVID-19.
Urządzenia służą do tlenowej wentylacji wysokoprzepływowej Airvo2-set. Sprzęt dla Szpitala Powiatowego w Chmielniku odebrała dyrektor lecznicy Jolanta Rybczyk.
„Czwarta fala zachorowań na Covid-19 zbiera swoje żniwo. Obok medycznych sposobów leczenia ważne jest także zaopatrzenie szpitali w sprzęt specjalistyczny, który umożliwi podanie tlenu pacjentom. Obok respiratorów potrzebne są także wysokiej jakości aparaty do przepływu tlenu” – powiedział podczas przekazania urządzeń placówkom medycznym wojewoda świętokrzyski Zbigniew Koniusz.
Łącznie 70 urządzeń trafi do 11 placówek medycznych z województwa świętokrzyskiego. Ich wartość to ponad 1 mln 188 tysięcy złotych. Jedno urządzenie kosztuje prawie 17 tysięcy złotych.
Aparaty tlenowe zostały pozyskane z rezerw strategicznych na wniosek Wojewody Świętokrzyskiego Zbigniewa Koniusza skierowany do Prezesa Rady Ministrów.
Fot. ŚUW Kielce
27 grudnia w Świętokrzyskim Centrum Onkologii nieczynne będą poradnie, call-center, diagnostyka i rehabilitacja
Informujemy, że zgodnie z Zarządzeniem Dyrektora Świętokrzyskiego Centrum Onkologii dzień 27 grudnia 2021 r. jest dniem wolnym od pracy (odbieranym za ustanowiony ustawowo dzień 25 grudnia 2021 r. – święto wypadające w sobotę).
W związku z tym 27 grudnia 2021 r. w Świętokrzyskim Centrum Onkologii nie będą czynne: rejestracja główna, call-center, poradnie, pracownie diagnostyki (TK, MR, USG itd.), laboratoria, jak również nie będzie wykonywane usprawnianie pacjentów w Zakładzie Rehabilitacji ŚCO.
Uwaga! W dniu 24 grudnia call-center Świętokrzyskiego Centrum Onkologii będzie czynne w godzinach 7.00-10.00.
Za utrudnienia przepraszamy.
Konkurs o bezpieczeństwie zimą
Komenda Wojewódzka Policji w Kielcach oraz Wojewódzki Dom Kultury im. J. Piłsudskiego w Kielcach zapraszają uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych do udziału w I Wojewódzkim Konkursie Plastyczno-Fotograficznym „Zimowy czas – bezpieczny czas”.
Konkurs trwa od 10 grudnia 2021 roku do 30 stycznia 2022 roku. Jest skierowany do uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych z województwa świętokrzyskiego, zajmujących się nieprofesjonalnie fotografią. Uczestnicy konkursu mają za zadanie wykonanie maksymalnie jednej pracy w dowolnie wybranej technice. Prace plastyczne należy przesyłać do 30 stycznia 2022 roku do godziny 12 z dopiskiem „Zimowy czas – bezpieczny czas” na adres:
Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach
ul. Ściegiennego 2
25–033 Kielce
Prace fotograficzne w formacie jpg o wymiarach minimalnie 1200 x 1600 pikseli i maksymalnie w plikach nieprzekraczających 2 MB należy nadsyłać na adres: artystyczny@wdk-kielce.pl w formie załączników do listu elektronicznego, z dopiskiem: „Konkurs fotograficzny Zimowy czas – bezpieczny czas”.
Zainteresowanym udziałem w konkursie wszelkich informacji udzielają:
• Bernadetta Kobyłecka – instruktor Działu Edukacji Artystycznej Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach, nr tel.: 41 36 55 142; e-mail: artystyczny@wdk-kielce.pl
• Małgorzata Sałapa-Bazak z Wydziału Prewencji Komendy Wojewódzkiej Policji w Kielcach, nr tel.: 41 349 23 38; e-mail: prewencja@ki.policja.gov.pl
Regulamin dostępny jest na stronie http://www.wdkkielce.pl/asp/pl
Nowi członkowie przyjęci do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie
Zioła i suszone owoce, piwo, miody, przetwory owocowe, świętokrzyska cytrynówka, ciasta, wino, wyroby mleczarskie – te produkty znalazły się na liście Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Sieć wzbogaciła się o 9 nowych członków. Certyfikaty przystąpienia wręczyli im marszałek Andrzej Bętkowski i członek Zarządu Województwa Marek Jońca.
– Cieszymy się, że nasza sieć się powiększa i zyskuje coraz więcej nowych członków. Nasi lokalni przetwórcy potrafią z tradycyjnych, dawnych receptur wydobyć jak najwięcej i stworzyć pomysłowy, cenny produkt. Możemy się szczycić, że mamy takich kulinarnych twórców. Sięgajmy po zdrowe produkty – zachęcał marszałek Andrzej Bętkowski.
Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie skupia obecnie 97 podmiotów wytwarzających i dostarczających na rynek żywność najwyższej jakości (tradycyjną, regionalną i lokalną). Są wśród nich wyjątkowe mleczarnie, cukiernie, piekarnie, zakłady wędliniarskie, gospodarstwa (agroturystyczne, sadownicze, pasieczne, rybackie), przetwórnie owoców i warzyw, winnice, sklepy i restauracje. Wielu spośród członków Sieci to laureaci różnych konkursów kulinarnych, a wszystkich wyróżnia logotyp umieszczony przed wejściem oraz certyfikat wiszący w widocznym miejscu pomieszczenia.
– Tworzenie tradycyjnego produktu to wyzwanie. Umiejętność odpowiedniej uprawy oraz sposoby jej zastosowania w efekcie daje cenny produkt. Dla mnie zdrowa żywność to nie szyldy z napisem na sklepach, ale stragany i stoiska z żywnością prosto od producenta, który w odpowiedni, wartościowy dla zdrowia sposób uprawia roślinność. Dziękuję za to, że mamy już 97 członków. Dzięki Wam możemy promować nasze piękne województwo – mówi członek Zarządu Marek Jońca.
W wydarzeniu wzięli udział także Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz jego zastępczyni Elżbieta Kwiecień-Ząbek.
Nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie to:
- Zielpol S.C. Piotr Latkowski, Ruczynów (gm. Busko-Zdrój) – zioła i suszone owoce,
- Aurore Strapart Browar Andrew Popiel, Kurozwęki (gm. Staszów) – piwo,
- Pasieka Stępień Piotr Stępień, Bidziny (gm. Wojciechowice) – miody,
- Jagodowe Pole Marek Pielaszkiewicz, Modliborzyce (gm. Baćkowice) – przetwórstwo owoców,
- Zakład Gastronomiczny Cafetin Cezary Grenda, Suchedniów (gm. Suchedniów) – Cytrynówka Świętokrzyska,
- Centrum Doradztwa Zawodowego Ewelina Ptak, Winnica Złota Wieś, Złota (gm. Złota) – wino,
- Gospodarstwo Sadownicze Aneta i Krzysztof Grochowscy, Wola Żyzna (gm. Szydłów) – przetwórstwo owoców,
- Wanilia i Migdały, Rafał Małgorzata Zacharscy, Małyszyn Dolny (gm. Mirzec) – ciasta, wyroby garmażeryjne,
- Mleko Łazorko Lucjan Łazorko, Chmielnik (gm. Chmielnik) – wyroby mleczarskie.
Bogactwo kulinarne naszego regionu przyczynia się do rozwoju tzw. turystyki kulinarnej, wyznaczając swoiste szlaki m.in. Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, Świętokrzyskiej Kuźni Smaków, Sandomierski Szlak Jabłkowy oraz Sandomierski Szlak Winiarski, którymi turyści i mieszkańcy regionu mogą podróżować, aby zakosztować lokalnej i tradycyjnej żywności.
Województwo świętokrzyskie od 2010 roku jest pełnoprawnym regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), która funkcjonuje od 1995 r. Poprzedziły ten fakt ponad roczne przygotowania, polegające na prowadzeniu rozmów i konsultacji z rolnikami, przedsiębiorcami, starostami, służbą weterynaryjną oraz sanitarno-epidemiologiczną. Przystąpienie do Sieci było odpowiedzią na duże zainteresowanie społeczeństwa zwiększeniem dostępności żywności wysokiej jakości.
Kiermasz Bożonarodzeniowy w Dworku Laszczyków w Kielcach
Muzeum Wsi Kieleckiej zaprasza 19 grudnia 2021 r. w godz. 11.00-15.00 na Kiermasz Bożonarodzeniowy do Dworku Laszczyków w Kielcach. Tradycyjnie na dziedzińcu odbędzie się wspólne kolędowanie z Zespołem Ludowym Bolechowiczanie, Zespołem Domaszowianie oraz Wojtkiem Misiowcem.
Wystawcy zaprezentują przepiękne, ręcznie wykonane ozdoby: bombki, łańcuchy, dekoracje świąteczne, świece, stroiki oraz produkty z lawendą. Będą członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z pysznymi produktami regionalnymi. Koła Gospodyń Wiejskich przygotują smaczne potrawy świąteczne. Na stoiskach zagoszczą słodycze, owoce oraz znakomite sery, wędliny i przysmaki kresowe.
Przyjedzie do Kielc Fabryka Bombek ze Staszowa. Warsztaty z wykonywania tradycyjnych, papierowych ozdób zrealizują twórczynie ludowe: Jadwiga Brzoza, Jadwiga Betka oraz Stanisława Golenia. We wnętrzach Dworku Laszczyków będzie można obejrzeć wystawę “Hej, hej Lelija – Panna Maryja powiła syna”.
Gminny Kongres Organizacji Pozarządowych – już w tą sobotę!
Chcesz założyć lokalne stowarzyszenie lub inną tego typu organizację, ale nie wiesz, jak to zrobić, jak prowadzić księgowość w organizacji pozarządowej albo gdzie szukać pieniędzy na jej działalność? Odpowiedź na te i wiele innych pytań uzyskasz w czasie Kongresu Organizacji Pozarządowych, który odbędzie się 18 grudnia 2021 roku, początek o godzinie 12, w świetlicy w Skorzeszycach.
– Taki kongres odbędzie się w gminie Górno po raz pierwszy. Organizujemy go z myślą o ludziach, którzy chcą założyć organizację pozarządową oraz o tych, którzy zasiadają w zarządach takich organizacji. Ci pierwsi będą mogli się dowiedzieć, jak założyć stowarzyszenie, z czym się to wiąże, jakie są szanse i zagrożenia. Z kolei osoby, działające w organizacjach pozarządowych, dowiedzą się, skąd i na co można pozyskiwać pieniądze – mówi współorganizator kongresu Irmina Maliszewska, członek Zarządu Lokalnej Organizacji Turystycznej „Góry Świętokrzyskie”.
W ramach kongresu odbędą się ciekawe prelekcje. Wśród prelegentów będą między innymi: Przemysław Łysak, wójt gminy Górno, Dorota Matuszewska, kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej, a od 1 stycznia szefowa Centrum Usług Społecznych, Irmina Maliszewska, kierownik GOK w Górnie, oraz Kamil Kołbuc, prezes Fundacji im. Stefana Artwińskiego.
Z kolei w części warsztatowej będzie można się dowiedzieć, jak i skąd pozyskiwać fundusze, jak prowadzić księgowość i rozliczać działalność organizacji pozarządowych. Zapraszamy, 18 grudnia, świetlica w Skorzeszycach.