3.5 C
Kielce
poniedziałek, 23 grudnia, 2024
Strona głównaAktualnościSmakowite święto w Tokarni

Smakowite święto w Tokarni

Zobacz

Mirosław Gębski, starosta kielecki uczestniczył w IV Świętokrzyskim Festiwalu Smaków, który odbywał się w pierwszy majowy weekend w Parku Etnograficznym w Tokarni.

To był prawdziwy festiwal smaków. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich i kucharze częstowali gości IV Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków znanymi z dawnych czasów potrawami i wyrobami. Skansen wypełniły stoiska lokalnych producentów żywności, przedstawicieli największych gospodarstw agroturystycznych w regionie oraz członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Nie zabrakło twórców ludowych, rzemieślników oraz warsztatów, pokazów, konkursów i muzyki. Na scenie wystąpiły Koła Gospodyń Wiejskich: Zagórzanki, Występy, Dwikozy, wokaliści ze „Studia Piosenki” przy Chmielnickim Centrum Kultury, Zespół Pieśni i Tańca Gnieździska, Zespół Dziecięcy Niedźwiadki z Kierza Niedźwiedziego, Zespół Pieśni i Tańca Łopuszno, Guzowianki, Kapela Świętokrzyska oraz Kapela Edwarda Goli z Sędziszowa.

W tym roku festiwal zdominowany został przez pierogi, przygotowywane na różne sposoby przez wystawców, a było ich ponad stu. Pierogi według własnej receptury zaprezentowały Koła Gospodyń Wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz instytucje, które wzięły udział w konkursie kulinarnym „Świętokrzyski pieróg”. Zwycięski tytuł otrzymało Gospodarstwo Agroturystyczne “Daleko od Szosy” Elżbieta Osman za pierogi ze szpinakiem, serem i ziemniakami w cieście szpinakowym “Prosto z Brodów”. Na podium znalazły się także pierogi “Borowikowe księżyce w blasku cebulkowej okrasy” KGW Niestachów oraz “Babcine pierogi po dwikozku na słodko” KGW w Dwikozach. Wyróżnienia trafiły do Zespołu Ludowego “Bolechowiczanie” za pierogi pietruszkowe i KGW Występy z Krasocina za gryczanki.

Dużym zainteresowaniem cieszył się również konkurs „Pierogożerca”. Jego uczestnicy mieli za zadnie w ciągu 3 minut zjeść jak największą liczbę pierogów, z przygotowanej porcji, która liczyła 30 sztuk.

Dodatkowo, każdy mógł nauczyć się ulepić kształtne pierogi, upiec podpłomyki, spróbować wyrobić masło oraz zwiedzić obiekty Muzeum Wsi Kieleckiej.

Organizatorem wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Echo Dnia oraz Muzeum Wsi Kieleckiej. Wziął w nim udział poseł Krzysztof Lipiec.

 

Galeria

Aktualności

Seminarium dla policyjnych instruktorów

W ubiegłym tygodniu zakończyło się szkolenie dla policyjnych instruktorów taktyk i technik interwencji zorganizowane przez Wydział Kadr i Szkolenia...

Polecamy