29 lipca nad zalewem w Wilkowie odbył się VI Festiwal „Złota Rybka”. Goście mogli próbować przeróżnych zup rybnych przygotowanych na wiele sposobów. Powiat kielecki miał mocną reprezentację wśród kucharzy.
W zmaganiach kulinarnych wzięło udział siedem zespołów, które przygotowały w sumie 140 litrów zupy rybnej. Wśród ekip znaleźli się także przedstawiciele powiatu kieleckiego. Drużyna pod przewodnictwem członka Zarządu Powiatu w Kielcach Józefa Szczepańczyka, w ostatecznej ocenie uplasowała się na wysokim trzecim miejscu. Potrawa „Łysogórski cymes” zachwyciła degustujących gości.
Do rywalizacji stanęły także zespoły z gmin powiatu kieleckiego: Michniowanie, stowarzyszenie Miejska Góra, stowarzyszenie Dąbrowa, Samorząd Miasta i Gminy Bodzentyn, stowarzyszenie Inicjatywa oraz Dąbrowianki. Na pierwszym miejscu uplasowała się drużyna stowarzyszenie Inicjatywa, która przygotowała potrawę o nazwie „Kremówka rybna”.
Wydarzeniu towarzyszyły liczne występy artystyczne lokalnych zespołów.