3.5 C
Kielce
czwartek, 28 marca, 2024
Strona głównaAktualnościSmakosze pierogów tłumnie zjechali do Krajna

Smakosze pierogów tłumnie zjechali do Krajna

Bartosz Kruk - radny Miasta i Gminy Morawica

Zobacz

30 września na terenie Gminnego Ośrodka Kultury w Krajnie-Parcele w gminie Górno odbył się coroczny Dzień Pieroga. Było smacznie i wesoło!

Dzień Pieroga już na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń kulturalnych w gminie Górno. – Dzień Pieroga organizowany jest już cyklicznie. Krajno w gminie Górno jest bardzo gościnne i przyjazne, dlatego impreza rozwija się i z roku na rok mamy tu coraz więcej gości, co nas bardzo cieszy. Pogoda wspaniale dopisała, są z nami tłumy ludzi – mówił Przemysław Łysak, wójt gminy Górno. – Pierogi to tradycyjne polskie danie. Jego smakosze mają dzisiaj w Krajnie prawdziwą ucztę – dodał wójt.

A pierogów było tu całe mnóstwo. – Gospodynie z Krajna przygotowały ponad 2 tys. sztuk pierogów. Gospodarze z Górna wykazali się natomiast doskonałą pomysłowością. Ich biało-czerwone pierogi idealnie wpisały się w obchody stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Mamy tu też pierogi przygotowane przez panie ze Skorzeszyc, które dzięki swojej unikatowej recepturze wygrały już konkurs na najlepszą potrawę całego powiatu kieleckiego. Konkurencja jest więc ogromna, a goście mają co próbować – mówił wójt Przemysław Łysak.

W programie wydarzenia najważniejsze miejsce zajął konkurs na najsmaczniejsze pierogi. – Wszystkie pierogi były pyszne, smaczne, bardzo dobre, dlatego miałam ogromny problem z oceną i wyborem tych, które były najlepsze. Pod kontem estetyki podania, wszystkie robiły wrażenie. Urzekły mnie pierogi w barwach narodowych, które były ulepione z myślą o jubileuszu odzyskania przez Polskę niepodległości – mówiła Anna Krupka, poseł na Sejm RP, członek jury konkursu na najsmaczniejsze pierogi. – Każde danie ocenialiśmy na kilku wymiarach, bo braliśmy pod uwagę zarówno smak, estetykę podania, jak i innowacyjność. To nieco ułatwiło wystawienie noty, ale wybór i tak był bardzo, bardzo trudny – dodała Anna Krupka.

W konkursie na najsmaczniejsze pierogi pierwsze miejsce otrzymało danie przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Krajna. Drugie miejsce zajęło danie przyrządzone przez KGW Ekobabki z Cedzyny. Trzecia lokata przypadła pierogom ulepionym przez panie z KGW Wola Jachowa.

Jednak daniem, które zwróciło największą uwagę gości były biało-czerwone pierogi przygotowane przez Koło Gospodarzy z Górna. – Pomysł na stworzenie biało-czerwonych pierogów zrodził się stąd, że mamy stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości. To taki miły, jubileuszowy akcent. Farsz jest mięsny, dobrze doprawiony i do tego biało-czerwony. Oczywiście wszystko naturalne, bez sztucznych barwników i konserwantów. Nasze pierogi są smaczne i na czasie – zapewnił Wiesław Białogoński, Koło Gospodarzy Górno.

Wydarzeniu towarzyszyły liczne występy lokalnych artystów. Przed publicznością zaprezentowali się uczestnicy zajęć Gminnego Ośrodka Kultury, zespoły ludowe z terenu gminy Górno oraz Koła Gospodyń Wiejskich.

Podczas imprezy odbyła się także zbiórka krwi. Spotkanie zakończyło się taneczną zabawą pod gwiazdami.

 

Galeria

Aktualności

z soboty na niedzielę przestawiamy zegarki

Zmiana czasu z zimowego na letni następuje w nocy z soboty 30 marca na niedzielę 31 marca...

Polecamy