VII edycja konkursu kulinarnego „Smaki Gęsiny” odbyła się w sobotę w Chmielnickim Centrum Kultury. Wydarzenie objął honorowym patronatem starosta kielecki Michał Godowski. Także w gminie Raków w niedziele odbył się „Wojewódzki konkurs na potrawę z gęsi kieleckiej – Smaki Gęsiny”.
W gimnazjum w Rakowie odbył się „Wojewódzki konkursu na potrawę z gęsi kieleckiej – Smaki Gęsiny” skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z naszego województwa. Jego głównym celem było promowanie walorów smakowych gęsiny, upowszechnianie jej jako produktu regionalnego, a także promocja bogactwa regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
Starosta kielecki Michał Godowski podkreślił jak ważne jest podtrzymywanie tej pięknej tradycji.- Cieszę się, że w dalszym ciągu podtrzymujemy tę piękną tradycję także w Rakowie. Gratuluję wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich udziału w konkursie. Myślę, że wszystkie przygotowane dziś dania zasługują na uznanie- powiedział starosta.
W konkursie udział wzięło 13 Kół Gospodyń Wiejskich. Powiat kielecki reprezentowało KGW Życinianki, które zajęło II miejsce. Przygotowało gęś faszerowaną cielęciną, bakaliami i jabłkami podana na kopytkach i modrej kapuście.
Każda potrawa przygotowana przez uczestniczące w konkursie Koło Gospodyń Wiejskich musiała zawierać przynajmniej jeden z 92 produktów regionalnych Województwa Świętokrzyskiego, które zostały wpisane na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Laureaci „Wojewódzkiego konkursu na potrawę z gęsi kieleckiej – Smaki Gęsiny” w Rakowie:
1 miejsce- KGW Kalinki z powiatu opatowskiego;
2 miejsce– KGW Życinianki z powiatu kieleckiego;
3 miejsce– KGW „Korytniczanki” z powiatu jędrzejowskiego.
Mieszkańcy gminy Chmielnik i goście z naszego regionu wzięli udział w kolejnej edycji konkursu kulinarnego, który na dobre wpisał się w kalendarz wydarzeń w Chmielniku. W tegorocznej edycji swoje dania zaprezentowali uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół w Chmielniku, KGW Łukowica, KGW z Lubani, KGW Żurawinki, KGW Zrecze Chałupczańskie, firma cateringowa „Aga” z Chmielnika, Mateusz Gładyszewski i Dawid Zawadzki, Elżbieta Osman z Gospodarstwa Agroturystycznego „Daleko od szosy” w Brodach, Klub Seniora w Chmielniku oraz Stowarzyszenie „Zelejowa Piękna i Zdrowa” z Chęcin.
Marek Kwiecień, członek Zarządu Powiatu w Kielcach, obecny na konkursie, podkreślił wieloletnią tradycję gęsiny na terenie gminy Chmielnik. – Chmielnik od setek lat kojarzony jest z gęsiną. Jeszcze przed II wojną światową w większości gospodarstw zajmowano się chowem gęsi, które często sprzedawano w całej Polsce i za granicą. Przygotowanie dań z gęsi wymagało odpowiedniego sposobu pieczenia. Restauracje chmielnickie były znane w całym regionie z serwowania tego dania. Podczas II wojny światowej zlikwidowano tuczarnie i ubojnie. Po jej zakończeniu ludność powróciła do chowu gęsi. Starsi mieszkańcy zapewne pamiętają lokal „Pod Gąską”, który znajdował się w rynku. Bardzo się cieszę, że ta tradycja jest ciągle żywa i z roku na rok przyciąga coraz większe grono pasjonatów- powiedział Marek Kwiecień.
Konkurs uświetnił występ KGW „Siedlecczanie”, którzy zaprezentowali widowisko o tematyce ludowo-obrzędowej „Poprawiny”.
Laureaci VII edycji konkursu kulinarnego „Smaki Gęsiny” w Chmielniku:
1 miejsce– Klub Seniora z Chmielnika;
2 miejsce– Agnieszka i Zbigniew Banach z firmy cateringowej „Aga” w Chmielniku;
3 miejsce– Stowarzyszenie „Zelejowa Piękna i Zdrowa” z Chęcin oraz uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół w Chmielniku.