3.5 C
Kielce
niedziela, 17 listopada, 2024
Strona głównaAktualnościSmaki powiatu w Rakowie

Smaki powiatu w Rakowie

Zobacz

Smaczny przepis na udo z gęsi z kaszą jęczmienną od starosty kieleckiego Michała Godowskiego i szefa kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach – Rafała Korusa!

16 lipca na rynku w Rakowie Starostwo Powiatowe w Kielcach już po raz X organizuje Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego oraz po raz XIV Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.

Panowie wspaniale przygotowali kaszę, która w tym roku będzie głównym składnikiem dań na X Konkursie na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego. Co jeszcze zgotują nam kucharze z powiatu? Okaże się już 16 lipca. Będzie pysznie i pomysłowo. Zapraszamy!

– Konkurs odbywa się co roku i stał się już wspaniałą tradycją kulinarną naszego regionu, w którym biorą udział koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz indywidualni mieszkańcy powiatu kieleckiego – mówi starosta kielecki, Michał Godowski. – Nasi kucharze będą gotować dania z wykorzystaniem kaszy, a w tym roku po raz pierwszy potrawy oceniać będzie Rafał Korus – szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach.

Warto dodać, iż po każdym konkursie, Starostwo Powiatowe w Kielcach wydaje broszurę zawierającą wszystkie przepisy, które zagościły na Konkursie.

Zmaganiom kulinarnym będzie towarzyszył Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych, w skład których często wchodzą utalentowani i doświadczeni muzycy.

 

Proporcje dla 4 osób

  • 4 uda gęsie,
  • sól, pieprz czarny, majeranek, czosnek świeży do przyprawienia udek,
  • włoszczyzna: trzy marchewki, jeden seler, jedna pietruszka,
  • 0,5kg młodej kapusty,
  • 3 dag koperku, DO KAPUSTY
  • pół kostki masła,
  • kasza jęczmienna- 15dag,
  • 2 cebule,
  • 2dag grzybów suszonych,
  • 2 szt liścia laurowego i 2 szt ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 8 szt śliwki suszonej,
  • sos pieczeniowy 100 ml,
  • mąka do zasmażki 3 dag

 

PRZEPIS

Udo gęsie natrzeć czosnkiem i majerankiem, obsmażyć na patelni, podlać wodą, wrzucić liść ziela i włoszczyznę bez kapusty. Dusić do miękkości.

Kaszę jęczmienną ugotować w proporcji 1:2, suszone grzyby namoczyć i obgotować. Następnie na rozgrzanej patelni zeszklić 1 cebulę pokrojona w kostkę, dodać pokrojone grzyby suszone, ugotowaną kaszę. Całość doprawić solą, pieprzem i masłem.

Kapustę posiekać w paski, podsmażyć na oleju, dodać startą marchewkę, koper, podlać wodą i dusić do miękkości. Całość doprawić masłem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wodę z gęsi wymieszać z demi-glace, dodać śliwki suszone, lekko zagęścić ciemną zasmażką. Całość podawać na gorąco.

Aktualności

Polecamy