Smaczny przepis na udo z gęsi z kaszą jęczmienną od starosty kieleckiego Michała Godowskiego i szefa kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach – Rafała Korusa!
16 lipca na rynku w Rakowie Starostwo Powiatowe w Kielcach już po raz X organizuje Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego oraz po raz XIV Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych.
Panowie wspaniale przygotowali kaszę, która w tym roku będzie głównym składnikiem dań na X Konkursie na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego. Co jeszcze zgotują nam kucharze z powiatu? Okaże się już 16 lipca. Będzie pysznie i pomysłowo. Zapraszamy!
– Konkurs odbywa się co roku i stał się już wspaniałą tradycją kulinarną naszego regionu, w którym biorą udział koła gospodyń wiejskich, zespoły obrzędowe, właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz indywidualni mieszkańcy powiatu kieleckiego – mówi starosta kielecki, Michał Godowski. – Nasi kucharze będą gotować dania z wykorzystaniem kaszy, a w tym roku po raz pierwszy potrawy oceniać będzie Rafał Korus – szef kuchni Best Western Grand Hotel w Kielcach.
Warto dodać, iż po każdym konkursie, Starostwo Powiatowe w Kielcach wydaje broszurę zawierającą wszystkie przepisy, które zagościły na Konkursie.
Zmaganiom kulinarnym będzie towarzyszył Powiatowy Przegląd Kapel Ludowych, w skład których często wchodzą utalentowani i doświadczeni muzycy.
Proporcje dla 4 osób
- 4 uda gęsie,
- sól, pieprz czarny, majeranek, czosnek świeży do przyprawienia udek,
- włoszczyzna: trzy marchewki, jeden seler, jedna pietruszka,
- 0,5kg młodej kapusty,
- 3 dag koperku, DO KAPUSTY
- pół kostki masła,
- kasza jęczmienna- 15dag,
- 2 cebule,
- 2dag grzybów suszonych,
- 2 szt liścia laurowego i 2 szt ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 8 szt śliwki suszonej,
- sos pieczeniowy 100 ml,
- mąka do zasmażki 3 dag
PRZEPIS
Udo gęsie natrzeć czosnkiem i majerankiem, obsmażyć na patelni, podlać wodą, wrzucić liść ziela i włoszczyznę bez kapusty. Dusić do miękkości.
Kaszę jęczmienną ugotować w proporcji 1:2, suszone grzyby namoczyć i obgotować. Następnie na rozgrzanej patelni zeszklić 1 cebulę pokrojona w kostkę, dodać pokrojone grzyby suszone, ugotowaną kaszę. Całość doprawić solą, pieprzem i masłem.
Kapustę posiekać w paski, podsmażyć na oleju, dodać startą marchewkę, koper, podlać wodą i dusić do miękkości. Całość doprawić masłem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wodę z gęsi wymieszać z demi-glace, dodać śliwki suszone, lekko zagęścić ciemną zasmażką. Całość podawać na gorąco.