3.5 C
Kielce
wtorek, 5 listopada, 2024
Strona głównaKulturaSmaki lata zamknięte w słoiku. W niedzielę druga edycja

Smaki lata zamknięte w słoiku. W niedzielę druga edycja

Zobacz

Swojska kura, babcine byki w sosie kurkowym, pieczeń z boku dzika i garus spod zamczyska – takich potraw będzie można spróbować już w najbliższą niedzielę, 2 października na II Festiwalu Smaków Babiego Lata.

Na to wydarzenie zaprosili dziś starosta kielecki Mirosław Gębski, wójt gminy Masłów Tomasz Lato oraz Koło Gospodyń Wiejskich Chełmowianie – ubiegłoroczny zdobywca Złotej Patelni Starosty Kieleckiego.

– Będą dwie konkurencje: konkurs o Złotą Patelnię Starosty Kieleckiego pod hasłem „Jak to drzewiej jadano”, czyli smaki dawnych lat. Chodzi tu o potrawy, które jadano w dawnym województwie świętokrzyskim, na ziemi kieleckiej. Drugi konkurs to „Smaki lata zamknięte w słoiku” w dwóch kategoriach – warzywa i owoce. Bardzo cieszymy się, że ten festiwal przyjął się. W ubiegłym roku było duże zainteresowanie. Babiego lata każdy wyczekuje – powiedział na spotkaniu z dziennikarzami starosta Mirosław Gębski.

Celem festiwalu jest zachęcenie do samodzielnego przygotowywania przetworów i przypomnienie metod przechowywania żywności znanych naszych babciom.

– Każdy, kto wybierze się do Ciekot w tym dniu będzie mógł spróbować szczególnych potraw. Tych, które gospodynie domowe od lat wykonywały na długie zimowe dni i wczesną wiosnę. Bo są to potrawy, które będą zamykane, pasteryzowane przechowywane przez jak najdłuższy czas – przypomniał ideę festiwalu Tomasz Lato, wójt gminy Masłów.

W ubiegłym roku Złota Patelnia Starosty Kieleckiego w kategorii „Jesienna zupa – danie jednogarnkowe” trafiła do Koła Gospodyń Wiejskich Chełmowianie za „Czerwone morze”.

– Nazwa ta skojarzyła nam się z morzem, dlatego, że zupa jest wykonana z czerwonych zapiekanych buraczków na wywarze warzywnym (marchewka, pietruszka, seler, por), ziemniak. Warzywa pochodzą z naszych ogrodów. Do tego dodawany jest upieczony burak. Zupa przybrana jest ziarenkami dyni i prażonym serkiem feta – zdradziła tajemnicę zwycięskiej zupy z ubiegłego roku Irena Gąsior z KGW Chełmowianie.

Do udziału w tegorocznym festiwalu zgłosiły się 24 podmioty z powiatu kieleckiego. Kulinarną część wydarzenia dopełniać będą występy artystyczne. Na scenie pojawią się m.in. zespoły PiT Żeromszczyzna i Ciekoty, Kapela Adaśki, Zespoły Dąbrowianki i Brzezianianki.

Początek II Festiwalu Smaków Babiego Lata o godz. 14.00. Wstęp jest wolny. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Pierwsza Dama, Małżonka Prezydenta RP, Agata Kornhauser-Duda.

Galeria

Aktualności

Nowi Sołtysi miasta i gminy Piekoszów rozpoczynają kadencję. Są gotowi do działania i deklarują współpracę

Podczas ostatniego posiedzenia sesji Rady Miejskiej w Piekoszowie nowo wybrani sołtysi miasta i gminy Piekoszów zostali oficjalnie powitani i...

Polecamy