Zapraszamy w najbliższą niedzielę 15 października 2023 r. (w godz. 11.00-16.00) do Parku Etnograficznego w Tokarni na “Smaki Gęsiny”. Wydarzeniu towarzyszy konkurs kulinarny, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa świętokrzyskiego.
Tematem przewodnim jest przyrządzenie potrawy z gęsi kieleckiej, wzbogaconej dodatkami używanymi w kuchni polskiej, a szczególnie naszej, regionalnej. W skład jury konkursowego wejdą mistrzowie – szefowie kuchni – znawcy smaku gęsiny: Michał Markowicz oraz Wiesław Tyrała.
Konkursowi będą towarzyszyły warsztaty z obrzędowości ludowej – darcie pierza w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Korytniczanki.
Na scenie zaprezentują się: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Zespół Kumosie oraz Kapela Świętokrzyska. Pokaz obrzędowy “Kręcenie powrozów” zaprezentują Wzdolskie Kołowrotki.