Starosta kielecki Mirosław Gębski oraz członek Zarządu Powiatu Stefan Bąk wzięli udział w wielopokoleniowych warsztatach kulinarnych, które się odbyły w Remizie OSP w Bobrzy w gminie Miedziana Góra.
O podniebienia zaproszonych gości, przy dwóch stołach rywalizowały dwie ekipy: drużyna członków KGW Bobrza i Powiatowej Rady Seniorów razem ze starostą Mirosławem Gębskim i Członkiem Zarządu Stefanem Bąkiem na czele oraz młodzież z wójtem gminy Miedziana Góra Damianem Sławskim oraz Prezesem „Skały” Mariuszem Brelskim.
Każda z drużyn miała przygotować kilka dań. Młodzież smażyła naleśniki. Jej zadaniem było przygotować je na kilka sposobów, natomiast drużyna starostów przyrządzała placki ziemniaczane w rożnych wariantach smakowych.
W tej kulinarnej rywalizacji chodziło o jedno – dobrą zabawę, ale przede wszystkim warsztaty kulinarne miały pokazać kuchnię seniorów i młodzieży. Każdy mógł uczyć się od każdego. Liczył się pomysł i smak.
Nad tym kto zrobił lepsze, smakowitsze czarujące podniebienia placki ziemniaczane i naleśniki czuwał Mistrz Kucharski Michał Markowicz, który podczas przygotowywania potraw razem z obserwatorami młodzieżą i seniorami opowiadał ciekawostki na temat potraw, nazewnictwo w gwarze i nowomowie oraz omawiał tradycje kuchni kieleckiej.
– Podczas biesiadowania młodzież jak i seniorzy mogły wymieniać się opiniami na temat przygotowywania dań. Dzielili się wspomnieniami swoich dziadków i rodziców – mówił starosta.
Tej niecodziennej rywalizacji wzięli udział: seniorzy z Koła Gospodyń Wiejskich w Bobrzy, młodzież ze Szkoły Podstawowej w Bobrzy oraz z przedstawicielami Powiatowej Rady Seniorów.