Garniec z indykiem, ser kozi dojrzewający w sianie, mus z antonówki, precle staszowskie – między innymi takie świętokrzyskie specjały można było skosztować w Tokarni, gdzie w Parku Etnograficznym poznaliśmy laureatów finału wojewódzkiej XXII edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
W wydarzeniu wzięli udział: wicemarszałek Marek Bogusławski, członkowie Zarządu Województwa Marek Jońca i Tomasz Jamka, radny Sejmiku Artur Konarski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Edukacji, Sportu, Turystyki i Spraw Zagranicznych Piotr Kisiel.
– Konkurs promuje tradycyjne produkty i udowadnia jak bogaty potencjał drzemie w polskiej wsi. Podkreśla tradycję kulinarną, która może stać się osobliwością regionu, stanowić jego wizytówkę i atrakcję turystyczną, a także może służyć do budowy marki regionu i jej promocji. Długo można wyliczać znaczenie konkursu dla polskiej wsi i wiedzy na temat jej dziedzictwa – mówił wicemarszałek Marek Bogusławski.
– Bogactwo kulinarne naszego regionu przyczynia się do rozwoju tzw. turystyki kulinarnej, wyznaczając swoisty szlak, którym turyści i mieszkańcy regionu mogą podróżować, aby zakosztować lokalnej i tradycyjnej żywności. Zapraszam do smakowania naszych tradycyjnych i lokalnych specjałów na szlaki: Świętokrzyskiej Kuźni Smaków, jabłkowy czy winiarski – podkreślił członek Zarządu Marek Jońca.
– Od 22 lat to prestiżowe wydarzenie promuje najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe oraz najlepsze dania i potrawy regionalne. Konkurs identyfikuje i promuje produkty regionalne. Podkreśla tradycję kulinarną, która staje się osobliwością regionu, stanowi jego wizytówkę i atrakcję turystyczną, a także służy do budowy marki regionu i jej promocji – dodał członek Zarządu Tomasz Jamka.
Spośród ocenianych ponad 35 produktów, przygotowanych przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz świętokrzyskich producentów żywności wysokiej jakości jury wybrało zwycięzców.
Komisja konkursowa przyznała 11 nagród głównych oraz 9 wyróżnień. Fundatorem nagród głównych jest Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, a wyróżnień sponsorzy pozyskiwani przez ŚODR Modliszewice.
I NAGRODY
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
a) Produkty i przetwory mięsne:
GARNIEC Z INDYKIEM – Gospodarstwo agroturystyczne „Różane Wzgórze” Agnieszka Wysocka
b) Produkty i przetwory z ryb:
PIECZEŃ Z KARPIA Z WARZYWAMI – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń
c) Produkty mleczne:
SER KOZI DOJRZEWAJĄCY W SIANIE – Kwaśne Wiśnie Justyna Majcher
d) Miody:
ĆMIELOWSKI ODSKLEPINOWY MIÓD WIELOKWIATOWY – Pasieka Barć Ćmielów Edyta i Jarosław Wodyńscy
2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
a) Przetwory owocowe
MUS Z ANTONÓWKI – Magdalena Szklarz KGW Wola Świdzińska
AGREST W SOKU WŁASNYM – SKÓRKI AGRESTOWE – Barbara Forma Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Radlina i Gminy Górno KGW z Radlina „Radlinianki”
b) Produkty zbożowe
CHLEB ORKISZOWY NA KWASIE Z KAPUSTY – Karolina Paryż
PRECLE STASZOWSKIE – Piekarnia Sojda Krzysztof Sojda
c) Wyroby cukiernicze
DOJRZEWAJĄCY PIERNIK STAROPOLSKI – Małgorzata Giec KGW Bebelno
3. Napoje regionalne
a) Napoje alkoholowe
MIÓD PITNY VILKUS TRÓJNIAK MORELA – Miodosytnia Vilkus Marcin Wilkus
4. Inne produkty regionalne
FARSZ Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ Z MAŁYSZYNA – Wanilia i Migdały Małgorzata i Rafał Zacharscy
WYRÓŻNIENIA
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
a) Produkty i przetwory mięsne
KASZANKA Z BĘCZKOWA – Tradycyjne wyroby wędliniarskie Tadeusz Matuszewski
b) Produkty i przetwory z ryb
RYBA W GALARECIE – Gospodarstwo Rybackie Henryk Dziuba
c) Miody
MIÓD RZEPAKOWY Z PACANOWA – Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Brzezina Krzysztof Bolon
MIÓD AKACJOWY – Pasieka Zawichojski Miodowskaz Patryk Śliwiński
2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
a) Produkty zbożowe
RWOCEK CHOCIMOWSKI Z ZIOŁAMI – Małgorzata Krześniak
3. Napoje regionalne
a) Napoje bezalkoholowe
SOK Z ARONII – Tomasz Bejm
EKOLOGICZNY SOK Z TOPINAMBURU – Szymon Płusa
b) Napoje alkoholowe
WINO SWENSON RED – ODMIANOWE – Winnica 2wilki Robert Silniewicz
DERENIÓWKA KOMASZYCKA – Tadeusz Przyłęcki
NOMINACJE DO NAGRODY „PERŁA 2023”
1. PASTA Z WĘDZONEGO JESIOTRA – Piotr Suchoń Gospodarstwo Rybackie Stawy
2. MIÓD WIOSENNY WIELOKWIATOWY – Pasieka Dobra Pszczoła Rafał Zacharski
3. MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY – Marek Kołodziej Gospodarstwo Pasieczne „Naturalne Bogactwo”
4. POWIDŁA SZYDŁOWSKIE – Aneta Grochowska – Manufaktura Anety
5. OLEJ ZIMNOTŁOCZONY Z OSTROPESTU PLAMISTEGO – Adam Galbas – Manufaktura Skalbmierska
6. CHAŁKA ZDOBNA – Piekarnia R. Dobrowolski Halina Dobrowolska
W sumie 42 produkty z województwa świętokrzyskiego zostało wyróżnionych prestiżową nagrodą „Perła” w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Wśród laureatów tej nagrody znalazły się: chleb bodzentyński, śliwka damacha, ser jabłeczny, kasza jaglana gierczycka, opatowska krówka mleczna, morela sandomierska zaleszycka, czy polędwiczki świąteczne Prokopa. Większość tych produktów wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Taki wpis uzyskało 96 produktów z województwa świętokrzyskiego.
Wśród wystawców znaleźli się laureaci poprzednich edycji konkursu oraz świętokrzyscy producenci żywności wysokiej jakości. Był także kiermasz rękodzieła ludowego oraz świętokrzyskich przysmaków.
Na scenie zaprezentowały się Kapele i Zespoły Ludowe z naszego regionu: Zespół Bolechowiczanie, Wincentowianie, Zespół Braters oraz Kapela Rykoszyn. Pokaz obrzędowy “Podział Ojcowizny” zaprezentuje Zespół Jaworzanki. Z prelekcją etnograficzną wystąpi dr Alicja Trukszyn.
Organizatorami wydarzenia są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.