3.5 C
Kielce
niedziela, 23 lutego, 2025
Strona głównaAktualnościŚliwki z czekoladą, czyli sasankowa nutella ze śliwek - PRZEPIS

Śliwki z czekoladą, czyli sasankowa nutella ze śliwek – PRZEPIS

Zobacz

Sasankowa „nutella” ze śliwek zdobyła pierwsze miejsce podczas I Festiwalu Smaków Babiego Lata w kategorii owoce w konkursie „Smaki lata zamknięte w słoiku”. Jak ją przygotować?

Nutellę ze śliwek przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Sasanki z gminy Mniów. Jury doceniło m.in. niespotykane połączenie smaków. Poniżej przedstawiamy sposób przygotowania konkursowej potrawy.

Jak przygotować?

Śliwki dusimy przez 1 godzinę, następnie blendujemy.

Chwilę gotujemy, dodajemy cukier, czekoladę mleczną, kakao gorzkie.

Chwilę gotujemy, a następnie wkładamy gorącą masę do słoików.

I Festiwal Smaków Babiego Lata odbył się 10 października  Ciekotach w gminie Masłów.

Na Żeromszczyźnie tego dnia odbyły się dwa konkursy: „Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategorii Owoce i Warzywa oraz „Jesienna zupa – danie jednogarnkowe”. W kulinarne szranki stanęło aż 26 podmiotów z 12 gmin. Celem wydarzenia było zachęcenie do przygotowywania potraw z produktów, które mamy w przydomowych ogródkach i robienia własnych przetworów na zimę.

Aktualności

Będą nowe kierunki lotów z Lotniska w Radomiu – wracają połączenia czarterowe

Trudna sytuacja, ale perspektywy na rozwój Lotnisko Warszawa-Radom w ostatnich miesiącach zmagało się z problemami w siatce połączeń. Pod koniec...

Polecamy