Sasankowa „nutella” ze śliwek zdobyła pierwsze miejsce podczas I Festiwalu Smaków Babiego Lata w kategorii owoce w konkursie „Smaki lata zamknięte w słoiku”. Jak ją przygotować?
Nutellę ze śliwek przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Sasanki z gminy Mniów. Jury doceniło m.in. niespotykane połączenie smaków. Poniżej przedstawiamy sposób przygotowania konkursowej potrawy.
Jak przygotować?
Śliwki dusimy przez 1 godzinę, następnie blendujemy.
Chwilę gotujemy, dodajemy cukier, czekoladę mleczną, kakao gorzkie.
Chwilę gotujemy, a następnie wkładamy gorącą masę do słoików.
I Festiwal Smaków Babiego Lata odbył się 10 października Ciekotach w gminie Masłów.
Na Żeromszczyźnie tego dnia odbyły się dwa konkursy: „Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategorii Owoce i Warzywa oraz „Jesienna zupa – danie jednogarnkowe”. W kulinarne szranki stanęło aż 26 podmiotów z 12 gmin. Celem wydarzenia było zachęcenie do przygotowywania potraw z produktów, które mamy w przydomowych ogródkach i robienia własnych przetworów na zimę.